I vissa fall tillämpas kommunal expropriation av fast egendom helt i onödan. Detta till förfång för markägaren som med nu gällande regler för expropriation kan lida stor ekonomisk skada vid tvångsinlösen. Utdömda ersättningsbelopp behöver t.ex. inte motsvara vad fastighetsägaren blivit erbjuden av enskild köpare, s.k. marknadsvärde.
Kommunen åberopar starka samhällsintressen som skäl för sin expropriation. Man tar inte hänsyn till om dessa intressen lika bra eller bättre kan tillvaratas av annan intressent. Ofta handlar det om råmark som skall användas vid exploatering, t.ex. av industriområde med tillhörande vägsystem. Det finns exempel på hur kommun vidhåller expropriation, trots att markägaren kan visa att han har exakt samma mål med markinnehavet som det kommunen åberopar, och att han äger resurser för genomförandet av exploateringen, och att han är villig att tillgodose och även finansiera övriga kommunala önskemål som kommunen framställt.
Dylika expropriationer får snarast ett omvänt resultat när det gäller att tillgodose samhällsintresset. Dels för att expropriationsförfarandet blir långvarigt, dels för att det inte alls är säkert att kommunen är bättre lämpad som exploatör än markägaren.
Lagen borde i dessa avseenden ses över, så att den enskildes rätt stärks om inte kommunen oomtvistligt kan anses vara en bättre ägare.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stärkandet av den enskildes rätt vid expropriation.
Stockholm den 25 januari 1993 Lars Biörck (m)