Innehavet av kabel-TV blir allt vanligare, och i takt med att kabel-TV breder ut sig över landet framkommer uppenbara brister i lagstiftningen. Förra året beräknades ca 1,7 miljoner hushåll få sina TV-program via kabel.
Hyresgäster
I fråga om införande av kabel-TV i ett bostadshus kan enskilda hyresgäster påkalla förhandling med hyresvärden för att påverka beslutet.
När ett beslut har fattats i behörig ordning om installation av kabel-TV har en hyresgäst inte rätt att vägra betala en hyreshöjning som tillkommer med anledning av installationen.
När kabel-TV har installerats får de hyresgäster som vill ha kabel-TV teckna avtal med kabelföretaget om ett visst abonnemang av programutbud. Hyresgäst som inte vill ha kabel-TV har rätt att kostnadsfritt slippa detta.
Bostadsrättshavare och medlemmar i samfällighet
Beslut om anslutning till kabel-TV i en bostadsrättsförening måste fattas på en föreningsstämma. Det krävs kvalificerad majoritet för beslutet, såvida inte samtliga bostadsrättshavare har samtyckt till beslutet.
Också i en samfällighet skall beslut om installation av kabel-TV fattas på föreningsstämma. Medlemmarna i en samfällighet har -- likom bostadsrättshavare -- möjlighet till inflytande över beslutet genom att delta i föreningsstämman.
Någon möjlighet för en enskild bostadsrättshavare att slippa betalningen av kabel-TV -- om de ovan nämnda villkoren uppfyllts -- finns således inte. I ett uppmärksammat fall i södra Sverige har en äldre dam stridit för att få slippa betala för något hon inte ville ha. Bostadsrättsföreningen har hävdat sin rätt och menat att betalning måste ske, annars riskerar den gamla vräkning.
Detta exempel visar enligt min mening på påtagliga brister i lagstiftningen. Det kan inte vara rimligt att en bostadsrättsförening kan tvinga på någon enskild individ kabel-TV. Att jämföra kabel-TV-installation med vanliga investeringar och underhåll av fastigheterna är missvisande. Det måste anses vara den enskildes ensak om hon eller han vill ha kabel-TV. Det kränker den personliga integriteten och dessutom kostar det pengar.
Jag tycker inte att nuvarande bestämmelser med bl.a. kvalificerade majoritetsbeslut m.m. är tillräckligt långtgående. Det är heller inte tillfredsställande att hänvisa till att det är en föreningsfråga, som inte statsmakten skall läggas sig i. Förvisso är det viktigt att slå vakt om föreningsrätten. Men det måste i sådana här fall vara angelägnare att hävda den enskildes rätt.
Riksdagen bör därför undersöka möjligheterna att lagstifta om den enskildes rätt att slippa betala kabel-TV- avgift.
Att välja bort kabel-TV och slippa betala för något man inte vill ha borde vara en självklarhet i 90-talets Sverige!
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheten för enskilda att slippa betala kabel-TV-avgift.
Stockholm den 25 januari 1993 Olle Schmidt (fp)