Ett av de första initiativ som den tillträdande regeringen tog hösten 1991 var att tillsätta en utredning om ett förstärkt ägarskydd. Tanken bakom det hela är att äganderätten skall få ett bättre grundlagsskydd.
Om det nu anses angeläget att förstärka skyddet för det ägande som redan idag genom klara gränser och övriga handlingar har sin äganderätt ostridig, vad borde då inte göras för dem som av olika anledningar inte har eller anser sig ha detta.
I Norrlands inland ovanför den s.k. odlingsgränsen anses oklarheter råda både vad gäller omfattningen av det privata ägandet av skogs- och jordbruksfastigheter samt vilka villkor i övrigt som är de riktiga.
Det är främst två problemområden som berörs. Det ena är den allmänna avvittringen där den privata marken skildes från kronans. Den andra är rennäringens intressen och rättigheter vad gäller den privata marken.
Då det gäller avvittringen så anses från ortsbefolkningens sida att fel begåtts och att därför mark som rätteligen skall ägas av de olika privata fastigheterna istället har blivit kronoöverloppsmark. Frågan om en översyn av avvittringen har tidigare varit uppe till behandling i riksdagen, mig veterligt med det enda resultatet, en informationsskrift från justitiedepartementet. Det torde nog inte vara en information om avvittringen som efterfrågas, vad som krävs är en översyn och utredning av densamma.
I samband med regeringens proposition om samerna och samisk kultur aktualiserades åter en rad frågeställningar kring rennäringens rättigheter på enskild mark. Här finns en rad inskränkningar i den privata äganderätten som ifrågasätts av fastighetsägarna. Många ställer sig frågan om det överhuvudtaget finns någon förfogandefrihet på sådan enskild egendom som det här är frågan om. Även här synes avvittringen ha haft en stor betydelse för både samerna- renägarna som för de privata fastighetsägarna.
Att de privata fastighetsägarna ovanför odlingsgränsen måste ta hänsyn till rennäringen, det är nog alla införstådda med, men att oklarheter ifråga om deras rätt till sin egendom inte utreds har de ingen förståelse för. De oklarheter som man från berört håll pekar på är ju av den omfattningen att en ordentlig översyn och utredning är nödvändig, det kan inte vara varje fastighetsägares skyldighet att t ex genom process få klarhet om förhållanden som den berörde inte har kunnat råda över. Här måste staten ta sitt fulla ansvar för att eventuella felaktigheter åtgärdas.
Äganderätt och skydd för denna borde ju vara densamma oavsett var man bor i landet, detta även med tanke på den hänsyn som måste tas till andra intressen, t ex rennäring. Sådan hänsyn kan ju rimligen inte ändå innebära sådana inskränkningar i äganderätten att ägaren inte disponerar över sin egen fastighet.
Enligt min mening bör frågan om äganderätten för privata fastigheter belägna ovanför odlingsgränsen i Norrlands inland ses över. Kommittén för Fri- och rättigheter bör därför få tilläggsdirektiv för att göra en sådan översyn och utredning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tilläggsdirektiv till Fri- och rättighetskommittén.
Stockholm den 18 januari 1993 John Andersson (-)