I propositionen förslås en obligatorisk byggfelsförsäkring vid framtida ny- och ombyggnader av flerbostadshus.
I lagförslagets 7 § regleras försäkringsgivarens rätt att begränsa sin ansvarighet till a) ett visst belopp per byggnad (försäkringsbelopp) samt b) ett visst belopp för samtliga av försäkringsgivaren under ett kalenderår utfärdade byggfelsförsäkringar (gemensamt försäkringsbelopp).
Vi motionärer inser att en begränsning av försäkringsgivarnas ansvarighet kan vara nödvändig. Därför finner vi det rimligt att ett försäkringsbelopp kan maximeras per byggnad. Skäligheten i en sådan maximering har försäkringstagaren möjlighet att bedöma. Därmed kan också försäkringens omfattning mot offererad försäkringspremie prövas och villkoren mellan olika försäkringsgivare jämföras.
Beträffande den andra begränsningsregeln, d.v.s. det gemensamma försäkringsbeloppet, är förhållandena annorlunda. Ett fixerat totalbelopp i ett antal miljoner kronor för en viss försäkringsgivares ansvarighet är ju helt beroende av hur många försäkringstagare som tecknar försäkring inom denna ram. För en försäkringstagare torde det vara omöjligt att värdera innebörden av denna begränsningsregel.
Om en försäkringsgivare efter det att det gemensamma försäkringsbeloppet fastställts säljer långt fler försäkringar än vad som ingått i den ursprungliga kalkylen blir givetvis försäkringsskyddet i motsvarande mån försvagat. Därmed ökar risken för att försäkrad som drabbas av skada sent under tioårsperioden helt går miste om ersättning.
I likhet med flera remissinstanser anser vi införandet av självrisk tveksamt och att självrisk, om den ändå införs, måste begränsas.
Mot denna bakgrund är det enligt vår mening angeläget att riksdagen vid sin behandling av propositionen uttalar sig för en precisering av begränsningsregeln med innebörden att det gemensamma försäkringsbeloppet skall stå i rimlig proportion till antalet försäkrade enheter under året t.ex. antalet lägenheter.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det gemensamma försäkringsbeloppet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående självrisk.
Stockholm den 17 mars 1993 Marianne Carlström (s) Inga-Britt Johansson (s)