Statens institut för byggnadsforskning (SIB) flyttade 1976 från Stockholm till Gävle. Till Gävle lokaliserades samtidigt tre verksamheter med en gemensam bas i samhällsbyggande, förutom institutet också Lantmäteriverket och Centralnämnden för fastighetsdata. I Gävle har SIB byggts upp till en kvalificerad forskningsmiljö med stark internationell anknytning. Forskningsområdet är bebyggelsens och byggnadernas planering och projektering, tillblivelse och användning. Forskningen är såväl teknisk och naturvetenskaplig som samhällsvetenskaplig och humanistisk. Ett särskilt värde hos den urbanistiskt inriktade forskning som bedrivs vid SIB ligger i samspelet mellan skilda perspektiv -- tekniska och samhälleliga, nationella och internationella. Långsiktigt uppbyggd kunskap om och kontakter med bostads- och byggnadssektorns praktik kombineras med hög akademisk kompetens inom skilda discipliner.
Det årliga tillskottet av bostäder och lokaler är i Sverige, som annorstädes, knappt en procent av det befintliga beståndet. Nybyggande som metod att lösa problem är snarare undantag än regel. Trots det ändras och anpassas våra samhällen ständigt till nya tiders krav och förutsättningar. Det långsamma men successiva samhällsbyggandet är en komplicerad och svåröverskådlig väv av överlappande verksamheter. Förnuftiga beslut kräver kunskaper inte bara om enskilda åtgärder, utan också om långsiktiga sammanhang och konsekvenser för människor och hushåll. Teknik och naturvetenskap räcker inte om man vill förstå och få överblick. Då krävs insikter också från samhällsvetenskap, beteendevetenskap och humaniora.
Internationalisering, avreglering och privatisering ändrar förutsättningarna för samhällsbyggande och boende i Sverige. Städer, samhällen och individer ges nya möjligheter, men utsätts också för hot om utslagning, förslumning, segregation och miljöförstöring. Den stora invandringen till Sverige under senare årtionden har accentuerat riskerna för ökad boendesegregation. Frånvaron av verklig slum i svenska storstäder utgör säkerligen en viktig orsak till att vårt land hittills förskonats från verkligt allvarliga etniska motsättningar.
Omsorg om det befintliga måste kombineras med åtgärder för långsiktigt hållbar utveckling. Produktivitetsförbättring, teknisk och administrativ förnyelse och rationell förvaltning av bostäder och bebyggelse kommer att krävas av bostadsföretag och kommunala förvaltningar, som skall uppfylla hushållens och medborgarnas krav. Produktion och utbud måste vägas mot konsumenternas behov och efterfrågan.
Städernas problem är internationella och blir det än mer genom EG- och EES-avtal. På det internationella planet kommer städer och tätorter att både samverka och konkurrera. Det gäller att kunna hävda svenska intressen, men också att hämta impulser och dra lärdom av erfarenheter från andra länder. Överväganden och beslut om byggnader och bebyggelse måste ha tillförlitligt underlag. Då ökar behovet av sakliga kunskaper och nya perspektiv som forskningen kan ge. Då ökar också värdet av självständiga och oberoende forsknings- och kunskapscentra med internationellt anseende och välutvecklade kontakter på det sätt som SIB byggt upp.
SIB:s forskningsområde är städernas och bebyggelsens tillkomst, användning och utveckling. Denna breda och övergripande ansats betonades redan vid SIB:s tillkomst, ytterligare vid omlokaliseringen till Gävle. Dit förlades SIB, Centralnämnden för fastighetsdata och Lantmäteriverket med gemensam kunskapsbas i samhällsbyggande. Gävle/Sandvikens högskola har samhällsbyggande som ett av sina profilområden. Dit har förlagts landets enda högskoleutbildning i bostads- och fastighetsförvaltning med ekonomisk och social inriktning. Motivet var SIB:s forskning. SIB:s forskare medverkar i denna och andra utbildningar vid högskolan, och kompenserar skolans brist på forskande lärare. På samma sätt utgör forskningen vid SIB en mycket väsentlig del av den samlade forskarbasen i den allt intensivare samverkan mellan högskolorna i Gävle/Sandviken, Falun/Borlänge och Garpenberg och som går under arbetsnamnet Gävle- Dalafakulteten. Länsstyrelse, kommun, högskola och de tre myndigheterna samverkar i projektet Gävle samhällsbyggarstaden. SIB är ett internationellt centrum för urbanforskning.
Vid SIB finns 155 anställda, varav i Gävle 145. Av de 100 forskarna har 80 akademisk grundexamen, 37 forskarexamen och 14 docentkompetens. Ungefär hälften av forskningen har teknisk och naturvetenskaplig inriktning. Forskarna där är företrädesvis civilingenjörer, arkitekter, fysiker och kemister. Hälften av forskningen har samhällsvetenskaplig inriktning med företrädesvis nationalekonomer, företagsekonomer, sociologer, statsvetare, kulturgeografer, psykologer och arkitekter. Av SIB:s åtta professorer är sex samhällsvetenskapliga och knutna till Uppsala universitet. En av dessa är tillsatt och två under tillsättning. Två professurer är knutna Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. En av dessa är tillsatt.
SIB:s budget för 1992/93 är ungefär 66 miljoner kronor. Statsanslaget är drygt 52 miljoner kronor och uppdragsintäkter och anslag från forskningsråd 14 miljoner kronor. Den samhällsvetenskapliga forskningens del av budgeten är ca 37 miljoner kronor varav ca 31 miljoner kronor av statsanslaget.
Forskningspropositionen
En av Näringsdepartementet våren 1992 beställd utredning analyserade verksamhetens behov av närmare knytning till den akademiska forskningen vid universitet och högskolor. Frågan om en närmare knytning till Uppsala universitet resp. till KTH diskuterades. I det förra fallet skulle kopplingen till den teknisk/naturvetenskapliga forskningen bli svag. I det senare fallet skulle kopplingen till den samhällsvetenskapliga forskningen bli mycket svag. Utredaren förordade att SIB knöts till Uppsala universitet. Utredningens förslag tillstyrktes förutom av SIB:s styrelse av bl a högskolan i Gävle/ Sandviken, länsstyrelsen i Gävleborgs län och av Uppsala universitet.
I forskningspropositionen (prop. 1992/93:170) framhålls:
Omvärldsförändringarna inom bygg-, bostads- och fastighetsmarknaderna är stora. Internationaliseringen av byggmarknaden, EES-avtalet och ett eventuellt svenskt medlemskap i EG öppnar nya möjligheter samtidigt som kraven på de svenska företagen skärps. Kunskapsutvecklingen måste vara långsiktig samtidigt som den bör vara flexibel och kunna anpassas till snabbt ändrade förutsättningar. Det internationella forskningssamarbetet växer i betydelse. Det innebär att svenska forskningsmiljöer måste framstå som attraktiva vid en internationell jämförelse.
På den inhemska marknaden präglas situationen av starka krav på effektivisering och förnyelse. Avregleringen inom byggandet, minskade bostadssubventioner och ökade infrastruktursatsningar ställer den svenska bygg-, bostads- och fastighetsmarknaden inför nya utmaningar som kräver ny, hållbar kunskap. Den byggda miljöns betydelse för lokal, regional och nationell utveckling är betydande. Den spelar också en viktig roll när det gäller utländska företags och organisationers vilja att investera och etablera sig i Sverige.
Med hänsyn till den internationella utvecklingen, förutsättningarna i Sverige och strävandena att underlätta tillväxt och konkurrenskraft bör den framtida inriktningen i ökad utsträckning syfta till stöd för en utveckling vars bärkraft ligger i medveten resurshushållning och integrerade, miljöanpassade lösningar.
I denna förändrade omvärld är svensk byggforskning av strategisk betydelse.
Efter denna utomordentligt starka plädering för svensk byggforskning och en integrerad verksamhet på hög kunskapsnivå föreslås i propositionen utan ytterligare argumentation att SIB läggs ned, verksamheten splittras och den samhällsvetenskapliga forskningen förbereds på en fullständig nedläggning efter någon form av utvärdering. De två samhällsvetenskapliga professurerna i national- resp företagsekonomi föreslås följa den teknisk/naturvetenskapliga forskningen i dess knytning till KTH, där dessa discipliner inte kan få något särskilt vetenskapligt stöd.
I propositionen framhålls emellertid ändå ''vikten av en samhällsvetenskaplig forskning om bostadspolitik och bostadssociala frågor med hög kvalitet''. Det konstateras vidare mycket riktigt:
Det finns inte nu tillräckligt underlag för ett slutgiltigt ställningstagande till framtiden för den samhällsvetenskapliga forskningn vid SIB. Regeringen avser därför att låta utvärdera denna del av SIBs nuvarande verksamhet och pröva förutsättningarna för dess fortsatta existens.
I avsaknad av något som helst relevant underlag för att ifrågasätta den samhällsvetenskapliga forskningen inom SIB bör riksdagen tillstyrka en utvärdering av denna såväl avseende behov av denna forskning som av dess kvalitet. I avvaktan på en sådan utvärdering bör riksdagen inte uttala sig om någon tidpunkt för forskningens nedläggning. Den samhällsvetenskapliga byggforskningen bör därför i överensstämmelse med övrig verksamhet i forskningspropositionen ges anslagsramar som säkerställer fortsatt verksamhet på nuvarande nivå under kommande tre budgetår.
Vikten av att närmare knyta de olika forskningsinriktningarna vid SIB till resp. akademisk universitets- eller högskolemiljö talar för att detta sker med den inriktning på Uppsala universitet resp. KTH som propositionen föreslår. Det är därvid av vikt, dels att verksamhetens självständiga karaktär säkerställs inom ramen för den organisatoriska lösning som väljs med resp. universitet/högskola, och dels att förutsättningar skapas för ett fortsatt nära samarbete mellan de båda inriktningarna i deras fortsatta lokalisering i de gemensamma lokalerna i Gävle. Det mångvetenskapliga samarbetet mellan olika forskningsdiscipliner har skapat en mångsidig forskningsmiljö, vilket är en väsentlig styrka i den ställning som urbanforskningen vid SIB har byggt upp.
Riksdagen har redan tidigare uttalat sig för ett ökat inslag av extern finansiering av byggforskningen. Detta ligger enligt propositionen bakom strävan att i högre utsträckning låta byggbranschen medverka i finansieringen av den teknisk/naturvetenskapliga byggforskningen. Dessa förslag bör tillstyrkas.
Även vad gäller den samhällsvetenskapliga byggforskningen finns anledning att eftersträva en ökad extern finansiering. Det finns emellertid anledning att särskilt peka på att den samhällsvetenskapliga forskningen på ett helt annat sätt inte riktar sig mot en ''bransch'', utan att den är vad som ofta kallas en s k kollektiv vara. Det finns många som är berörda och har behov av forskningsresultaten utan att kunna direkt betala för dem. Det är därför fråga om ett direkt samhällsintresse att över budget finansiera detta slag av forskning. De sociala kostnaderna för dåliga boendesociala förhållanden drabbar åtminstone indirekt samhället d v s stat och kommuner.
Den samhällsvetenskaplig byggforskningen måste därför i stor utsträckning finansieras över statsbudgeten även framdeles. Det innebär ett anslag i storleksordningen 31 miljoner kronor årligen.
Propositionens skrivningar och förslag avseende den samhällsvetenskapliga forskningen är oklara och olyckliga. Den korta tidsrymd på ett år som ges innan verksamheten skall vara avvecklad löper mycket, mycket stor risk att bli självuppfyllande. Oklarheten om finansiering och tidsfrist skapar en så stor osäkerhet om framtiden för denna forskning att många högt kvalificerade forskare med stor konkurrenskraft riskerar att söka sig bort från SIB och därmed sänka den höga kompetensnivå som institutets forskning idag har.
Uppsala universitet har i en skrivelse den 4 mars 1993 till regeringen också framhållit det otillfredsställande i de förutsättningar som forskningspropositionen ger för en vettig hantering av den samhällsvetenskapliga byggforskningens framtida utformning.
Det är mot denna bakgrund ytterst angeläget att inga ytterligare åtgärder vidtas, som t ex att bryta ut samhällsvetenskapliga professurer ur den samhällsvetenskapliga forskningsdelen, vilket skulle bidra till att splittra upp och påskynda försvagningen av verksamheten inom denna forskningsdel.
Avslutningsvis finns det anledning att starkt framhålla att den samhällsvetenskapliga byggforskningen har ett osedvanligt starkt inslag kvalificerade kvinnliga forskare. En avveckling av denna forskning skulle därför slå mycket hårt mot väsentliga insteg som kvinnor gjort inom svensk forskning. En stor del av de forskare som skulle förlora sina uppgifter vid en avveckling av den samhällsvetenskapliga forskningen vid SIB är kvinnor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den samhällsvetenskapliga byggforskningen i Gävle med inriktning på urbanistik bör ges en självständig ställning knuten till Uppsala universitet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att säkerställa fortsatt verksamhet vid den samhällsvetenskapliga byggforskningen genom årliga anslagsramar från budgetåret 1993/94 och tre år framåt,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att välja organisatoriska lösningar för knytningen av de två forskningsinriktningarna till resp. universitet/högskola som säkerställer ett fortsatt nära samarbete i Gävle,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om värdet av fortsatt samlad verksamhet inom ramen för ''Samhällsbyggarstaden Gävle''.
Stockholm den 15 mars 1993 Lennart Rohdin (fp) Karin Starrin (c) Pontus Wiklund (kds)