Den regionala verksamheten har belysts i regionutredningens perspektivstudie ''Regionala roller'' och i bilagorna ''Utsikt mot framtidens regioner'' och ''Kartboken''. Det finns dock en omfattande del av den regionala verksamheten som helt förbisetts. Det gäller all den verksamhet som är uppbyggd på socken- och landskapsområden.
En omfattande och i vissa fall mer än 100-årig kulturhistorisk forskningsverksamhet är uppbyggd och dokumenterad på socken- och landskapsområden. Sveriges biologer har i mer än 200 år använt och i stigande omfattning använder sig av sockenområdena som registreringsenheter. Detsamma gäller Naturhistoriska Riksmuseet, Nordiska Museet, Riksantikvarieämbetet, den kyrkliga verksamheten, den lokalhistoriska verksamheten, institutioner och organisationer samt folkrörelser.
För den omfattande forskning som sker med en kontinuitet som sträcker sig genom århundraden, som t.ex. kulturhistorisk forskning och biologisk forskning, är det förödande om registreringsgrunderna bryts sönder varje gång en kommun eller ett län ombildas. Enligt vår mening måste socken- och landskapsområdena även i framtiden bibehållas för forskning. För att kunna följa förändringar inom såväl den kulturhistoriska som den biologiska forskningen är det nödvändigt att kunna dela in landet i små enheter.
Vi anser att den fråga vi här tagit upp kommer med som en viktig del när Sveriges framtida regionala verksamhet och indelning planlägges. Den av regeringen tillsatta Regionberedningen bör därför få tilläggsdirektiv med uppdrag att utreda möjligheten att bibehålla socken- och landskapsindelningen för framtidens kulturhistoriska och biologiska forskning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tilläggsdirektiv till Regionberedningen angående socken- och landskapsindelning för att möjliggöra framtida forskning.
Stockholm den 25 januari 1993 Stina Gustavsson (c) Marianne Andersson (c)