Sedan 1989 finns i Uppsala län en länsgrupp som under namnmet ''kvinnor på landsbygden'' arbetar för landsbygdskvinnorna. I gruppen ingår kvinnliga representanter från länsstyrelsens landsbygdsenhet och näringslivsfunktion, länsarbetsnämnden, kommuner, LRF:s Emilior, länshemslöjdskonsulenterna och Studieförbundet Vuxenskolan samt sedan hösten 1992 Utvecklingsfonden.
Arbetet och samarbetet inom denna grupp har bl.a. lett till speciellt anpassade utbildningar och kurser för kvinnor. Det har också resulterat i att nätverk mellan kvinnor bildats och att kvinnor startat olika typer av verksamheter, ofta som en komplettering till lantbruket. Länsgruppens arbete har hittills bedrivis som projekt och de som ingår i gruppen gör det som en del av sina ordinarie arbeten.
Under våren planeras olika aktiviteter inom detta kvinnokraftprojekt. Syftet med arbetet är att stärka och utöka samarbetet med övriga i länet som arbetar med kvinnofrågor. En vidareutveckling och en ännu bättre samordning av insatserna skulle ge ett ännu bättre resursutnyttjande som kan komma kvinnorna till del. Verksamheten har hittills varit inriktad på att komma landsbygdskvinnorna till godo. Ett av målen för projektgruppen är att starta ett permanent resurscentrum för kvinnor i Uppsala län med särskilda resurser för att lyfta fram kvinnors traditioner och arbete, göra det synligt, inspirera och stötta kvinnor och samordna verksamheter i hela länet.
Det krävs fortfarande riktade insatser för kvinnor, just nu ökar detta behov. I dagens kärva arbetsmarknadsläge där många kvinnor slås ut i arbetslöshet, inte minst genom de stora indragningar som görs i offentlig sektor, behövs extraordinära åtgärder som riktar sig till alla kvinnor. Med stöd av de goda erfarenheter som vunnits av gruppen ''Kvinnor på landsbygden'' borde projektet övergå i permanent verksamhet och breddas till sitt innehåll med inriktning att nå även andra grupper av kvinnor. Det kunde utvecklas till ett resurscentrum för kvinnor i Uppsala län. För detta ändamål behöver resurser omprioriteras och riktas särskilt.
Regeringen har möjlighet att stimulera och prioritera en uppbyggnad av resurscentra för kvinnor genom att rikta ett särskilt anslag till länsstyrelserna med uppdrag att därmed stimulera och ekonomiskt stödja en uppbyggnad av resurscentra för kvinnor länsvis. Vi föreslår att så sker.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bildandet av regionala resurscentra för kvinnor.
Stockholm den 26 januari 1993 Ingrid Andersson (s) Birgitta Dahl (s)