Många av de uppgifter regionala statliga organ har att fullgöra är direkt knutna till befolkningens storlek. Exempelvis kan nämnas från länsstyrelsernas ansvarsområde sådana saker som registerfunktioner, prövning av överklaganden i byggnadsfrågor med mera, körkortsfrågor etc. På motsvarande sätt ökar arbetsbelastningen med en ökande befolkning hos en rad andra myndigheter. Även om andra faktorer också väger in är det tveklöst så att till exempel polisens resursbehov även ökar med en växande befolkning.
Hitills tycks varje regional myndighet själv ha fått argumentera kring vilka behov befolkningsökningen medför. Ibland har de haft framgång och viss hänsyn tagits därtill. Ofta har dock budgetbehandligen centralt inneburit att man ej tagit rimlig hänsyn till en stark befolkningsökning. Detta har inneburit att många län har fått se sina anslag per invånare relativt sett minska på ett oroande sätt. Det innebär nämligen att den basservice som är medborgaranknuten kan komma att bli uttunnad och sämre i län som har en stark befolkningsökning. Särskilt i årets budgetproposition tycks inte hänsyn ha tagits till befolkningsförändringar. Inom en given ekonomisk ram borde det annars vara självklart att göra sådana omfördelningar.
Det kan i sammanhanget nämnas att det statliga bidraget till kommunerna inom den givna ramen direkt är kopplat även till befolkningsförändringar under året. Kommuner som ökar sin befolkning får full bidragshöjning för detta (samtidigt som det finns en spärr som tar hänsyn till situationen vid stor befolkningsminskning).
Det finns anledning att bygga in en automatik även i hur staten fördelar de egna anslagen till myndigheterna så att inte negativa effekter vid befolkningstillväxt uppstår. Dagens system har, som framförts ovan, en tendens att automatiskt missgynna tillväxtlän eftersom det fordras manuella korrigeringar varje år och det finns en tydlig tendens att inte vidta dessa, åtminstone vissa år.
Vi kan konstatera att länsstyrelseanslaget till Uppsala län urholkats relativt i förhållande till andra län, detta på grund av den starka tillväxten de senaste åren. Detsamma torde gälla till exempel Hallands län.
Polisanslaget till Uppsala län har heller inte beräknats på sätt som borde vara rimligt med hänsyn till befolkningsförändringen. Antalet polismän i Uppsala län ligger således långt under riksgenomsnittet och relationstalet försämras nu ytterligare. Detta trots att även andra faktorer, till exempel närheten/tillhörigheten till storstad, innebär behov av särskilda förstärkningar till länets polisverksamhet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fördelning av anslag till statliga regionala myndigheter med automatiskt hänsynstagande till förändringar av befolkningen i betjäningsområdet.
Stockholm den 24 januari 1993 Lennart Hedquist (m) Håkan Holmberg (fp) Rosa Östh (c) Lars Svensk (kds) Ingrid Andersson (s)