Den svenska ekonomiska krisen fortsätter att förvärras. I januari står över en halv miljon människor utanför den ordinarie arbetsmarknaden, över 7 % är öppet arbetslösa. I vissa branscher är det ännu värre. Det gäller framför allt byggsektorn med en arbetslöshet på ca 25 %. Därför är det ett särskilt ansvar för regeringen att med all kraft verka för att byggprojekt, både vad gäller nybyggnad och renoveringar, startas.
I satsningar på sådana byggprojekt bör studentbostäder tillmätas ett alldeles speciellt intresse, och det av ett flertal skäl. För det första är behovet av renoveringar av studentbostäderna oerhört stort. Många studenter lever under bostadsförhållanden som knappast skulle accepteras av någon annan grupp. Att det är små bostäder är en sak -- vi vänder oss inte huvudsakligen mot att många studenter bor på mindre än 20 kvadratmeter, och delar dusch, toalett och kök med kanske tio andra. Men när dessa bostäder dessutom är dåligt underhållna, och hyran kan ligga i nivå med vanliga lägenheter i allmännyttan som är mer än dubbelt så stora, då finns det anledning att reagera.
För det andra är behovet av nya studentbostäder också stort. Fortfarande saknas studentbostäder i tillräckligt antal på många högskoleorter och studenter tvingas bo under osäkra former, inneboende eller i andra hand. Detta skapar svårigheter att satsa på studierna i den omfattning den enskilde studenten skulle önska. I slutänden innebär det att högskolestudierna kan ta omotiverat lång tid, enbart på grund av problem att få en egen studentbostad. Sverige kommer att behöva fler med högre utbildning i framtiden, om vi vill hänga med i den internationella konkurrensen, och därför måste antalet platser på universitet och högskolor öka. Men med fler studenter följer också ett ökat behov av studentbostäder -- och då är det klokt att börja bygga nu, i en lågkonjunktur med låga byggkostnader.
För det tredje kan studentbostäder ses som ett statligt ansvarsområde -- antingen direkt eller via universiteten. Vi kan inte lägga över ansvaret för studentboendet på kommunerna -- de saknar i dag pengar för att kunna ta det ansvaret.
För det fjärde saknar många studentbostadsföretag pengar till nödvändiga investeringar. I dag har dessa företag i t.ex. Uppsala och Lund så dålig ekonomi att de knappt klarar nödvändigt underhåll -- än mindre att öka bostadsbeståndet. Skulle de likväl försöka sig på det, tvingas de öka hyrorna än mer, något som skulle avskräcka många att börja läsa över huvud taget, eftersom man då skulle få svårt att få studiemedlen att räcka till.
Summan av detta är att vi anser att staten måste ta ett större ansvar för studentboendet. Man kan se detta som en dubbel investering -- dels satsas det pengar på framtida kunskap i form av ett ökat antal studenter, till gagn på lite sikt för svensk industri och konkurrenskraft. Dels satsas resurser som minskar arbetslösheten i byggsektorn, något som kanske kan höja efterfrågan och få igång hjulen i ekonomin igen.
Exakt hur ett sådant stöd skall administreras överlämnar vi åt regeringen att utforma. Man kan tänka sig många lösningar -- direktriktat stöd, lånegarantier, särskilda lån, räntesubventioner osv.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett större statligt ansvar för studentboendet och satsningar på nybyggande och renovering av studentbostäder.
Stockholm den 25 januari 1993 Martin Nilsson (s) Kent Carlsson (s) Ulrica Messing (s)