Det finns flera goda skäl för att minska subventionerna till boendet. Belastningen på statsbudgeten behöver minska. Subventionerna har sannolikt medverkat till att höja byggkostnaderna, även om detta motsägs av att byggkostnaderna för kommersiella lokaler har ökat lika snabbt eller i många fall snabbare än för bostäder.
I en ekonomi med låg inflation är ett system med snabbt minskade räntebidrag svårt att hantera utan att de senast byggda bostäderna drabbas av orimliga kostnadshöjningar.
Under 80-talet var det allt för lätt att låna och låta inflation och värdestegring ''amortera'' lånen. Därför är skuldsättningen allt för hög i de flesta bostadsföretagen i förhållande till dagens fastighetsvärden.
En mer konsekvent strategi -- med mindre upplåning och högre självfinansiering -- under 80-talet skulle gjort dagens situation betydligt mer hanterlig. Belåningen och aktiveringen av reparations- och upprustningskostnader gör att även äldre fastigheter i vissa fall är högt belånade.
Enda möjligheten att vid låg inflation klara av minskade räntebidrag är att det finns resurser för amortering av lån, så att den lägre skulden motverkar den höjda räntan. Med en inflation på 2--3 % och bostadskostnader som redan ligger vid övre gränsen för marknadshyra, så är utrymmet för högre räntekostnader praktiskt tagit obefintligt. Redan en upptrappning av garanterade räntan med 0,25 % per år kommer att vålla stora problem för bostadsrättsföreningar och bostadsföretag med i huvudsak nyare bostäder. Liknande problem uppstår för många villaägare med nya hus.
Detta förhållande gör varje extra neddragning av räntebidragen riskabel och besparing kan snabbt förändras till långt större förlust för stat och kommun genom att given borgen måste infrias eller genom nya stora bankförluster.
Det är de nya bostadsrätterna som kommer att drabbas allra hårdast. Många som har köpt bostadsrätt de senaste åren kommer inte att ha en ärlig chans att undvika konkurs. Det är t o m så att en konkurs för bostadsrättsföreningen kan vara deras enda möjlighet att bo kvar. De förlorar sin insats, men genom besittningsskyddet kan de bo kvar och hyra sin lägenhet till ''bruksvärdeshyra'' som ofta blir väsentligt lägre än bostadsrättföreningens månadsavgift. Genom konkursen saneras skulderna. I flesta fall är det stat och kommun d v s skattebetalarna som får betala. Beloppen blir sannolikt flerfallt större en inbesparade räntebidrag.
Den kanske allvarligaste konsekvensen av många fler konkursförsäljningar är att de ytterligare sänker prisnivån på bostadsfastigheter. Troligen betydligt under ett ''normalt'' marknadsvärde. Följden blir att många bostadsföretag kan få problem att klara sin balansräkning och bankerna får problem med sina säkerheter. Resultatet kan bli en ny våg av kreditförluster, som ovanpå alla förluster avseende kommersiella lokaler kan få en förödande effekt.
För t ex den enskilde bostadsrättköparen blir konkursen i många fall en belastning för mycket lång tid. Hon/han har gått in i en affär under vissa givna förutsättningar. Dessa förändras dramatiskt genom några riksdagsbeslut. Staten blir en sällsynt dålig avtalspartner. Är detta rimligt eller ens acceptabelt?
Allt talar för att den lägsta kostnaden för skattebetalarna blir det om så många som möjligt får en egen chans att klara ut sina bostadsaffärrer utan konkurs. Det är nödvändigt att göra en rejäl analys av de totala effekterna innan ytterligare besparingar görs på räntebidragen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att innan 1994 års besparing på 3 miljarder kronor inom bostadssektorn verkställs skall en noggrann analys av de totala effekterna göras och beaktas i den fortsatta handläggningen.
Stockholm den 26 januari 1993 Ivar Franzén (c)