Allmänna samlingslokaler är en mycket viktig tillgång för samhällslivet och för att ge reellt innehåll åt de demokratiska fri- och rättigheterna. Genom att det finns allmänna samlingslokaler kan föreningslivet ges möjlighet att verka på lika och skäliga villkor i ändamålsenliga lokaler. Tillgången till allmänna samlingslokaler är också en viktig förutsättning för att ett brett och mångsidigt kulturliv skall finnas i hela landet.
Det finns nära 2 300 geografiskt väl spridda anläggningar med allmänna samlingslokaler, som tillhör någon av de samlingslokalägande riksorganisationerna Bygdegårdarnas Riksförbund, Riksföreningen Våra Gårdar, Folkparkerna och Folkets Hus Riksorganisation. Sammanlagt genomförs över en miljon verksamhetstillfällen under ett vanligt år. Det stora antalet verksamheter lockar årligen till över 50 miljoner besök.
Behovet av samlingslokalanläggningar är långt ifrån tillgodosett. Detta visar bl.a. kösituationen hos Boverkets samlingslokaldelegation, där det vid årsskiftet 1992/93 fanns 135 inneliggande ansökningar om statsbidrag till bl.a. ny- och ombyggnad. Ansökningarnas byggvärde uppskattas till drygt en miljard kronor. Den av Boverket i fjol gjorda kartläggningen av effekterna av det statliga stödet till allmänna samlingslokaler visar även att behovet av upprustning är stort i omkring en tredjedel av lokalerna.
Omkring 60 procent av samlingslokalanläggningarna behöver också handikappanpassas enligt nämnda kartläggning av Boverket. Principiellt bör allmänna samlingslokaler vara tillgängliga för alla. Därför lämnar staten bidrag för handikappanpassning med högst 165 000 kronor för enskilt objekt. Summan är enligt vår mening allt för låg för att stimulera till ökade insatser för bättre tillgänglighet, varför bidragstaket bör höjas till 250 000 kronor.
Byggsektorn tillhör de branscher som drabbas hårdast vid en konjunkturnedgång. Den nu rådande djupa lågkonjunkturen är inget undantag, och arbetslösheten inom byggnadsindustrin och byggmaterialföretagen har ökat markant till mycket höga nivåer. Enligt regeringens preliminära nationalbudget (prop. 1992/93:100 bil. 1:1) är heller ingen ljusning i sikte i fråga om de samlade byggnadsverksamheterna. För såväl 1993 som 1994 beräknas t.ex. byggnadsinvesteringarna falla med inte mindre än 15,5 respektive 10,2 procent. Till en del dämpas tillbakagången av en viss ökning inom ROT-sektorn, men nedgången inom byggnadsverksamheterna blir likväl mycket kraftig.
Både den förra och den nuvarande regeringen har vidtagit en del åtgärder för att vända utvecklingen inom byggsektorn. Bland annat har statlig byggverksamhet tidigarelagts. Hit hör också riksdagens extra anvisningar med sammanlagt 80 miljoner kronor till företrädesvis mindre byggprojekt hos anläggningar med allmänna samlingslokaler för år 1992/93.
Försöksverksamheten med arbetslivsutveckling från 1 januari 1993 är ytterligare ett led i strävandena att stimulera sysselsättningen. Tanken med verksamheten är bl.a. att arbetslösa skall kunna fullgöra uppgifter, som annars inte blir genomförda, med utbildningsbidrag motsvarande a- kasseersättningen. Vi förutsätter att folkrörelseanknutna verksamheter, t.ex. inom lokala samlingslokalföreningar, ses som en positiv tillgång i den lokala behandlingen av försöksverksamheten.
Dessa åtgärder har emellertid inte varit tillräckliga. Den samlade byggnadsverksamheten har fortsatt att gå tillbaka. Omkring tre fjärdedelar av byggnadsföretagen räknar enligt konjunkturinstitutet med fortsatt minskad byggnadsvolym under 1993 med åtföljande personalminskningar i lika många företag. Byggnadsarbetareförbundet räknar med att arbetslösheten bland förbundets medlemmar skall stiga till ca 30 procent under 1993.
I rådande mycket allvarliga konjunktursituation får inga sysselsättningsmöjligheter lämnas oprövade. Nybyggande som upprustning av allmänna samlingslokaler är sysselsättningsintensiva verksamheter. Försiktigt bedömt motsvarar de nämnda 135 samlingslokalprojekten omkring 800 årsarbeten. Varje byggnadsarbetare genererar erfarenhetsmässigt dessutom ytterligare tre årsarbeten för t.ex. byggmaterialindustrin, konsulter, arkitekter, transportföretag m.fl. varför projekten ger ca 3 200 årsarbeten.
De fyra samlingslokalägande riksorganisationerna har gemensamt undersökt under 1992 vad det skulle betyda samhällsekonomiskt om staten ökar ramen för byggstödet för att få bort Boverkets kö med drygt 135 projekt. Följer man gällande regler för stöd till allmänna samlingslokaler får samhället, stat och kommun, satsa ca 88 500 kronor för att ge sysselsättning åt en arbetslös byggnadsarbetare. Utan sysselsättning kostar den arbetslöse byggnadsarbetaren ca 144 000 kronor om året i arbetslöshetsunderstöd.
Samhället tjänar således enligt denna undersökning betydande belopp för varje byggnadsarbetare som bygger samlingslokaler i stället för att gå arbetslös. Samtidigt tillgodoses även ett väsentligt samhällsbehov av att få tillgång till ändamålsenliga och väl fungerande allmänna samlingslokaler för det lokala förenings- och kulturlivet.
Projekten i Boverkets objektskö är påtagliga och reella. De är framtagna av lokala samlingslokalföreningar i samarbete med respektive kommun. Både genom föreningslivets eget engagemang och genom kommunala beslut om bygganslag och driftsstöd är projekten väl förankrade lokalt. De är även prövade av Boverkets samlingslokaldelegation, och uppfyller därmed kraven för att erhålla statligt stöd därest ramen inte lägger hinder för detta. Hälften av de 135 projekten är dessutom möjliga att starta tämligen snart eller inom högst sex månader. Övriga kan vara klara för igångsättning inom 12--18 månader.
Enligt uppgifter från de samlingslokalägande riksorganisationerna är många mindre föreningsägda samlingslokalanläggningar i behov av medel för underhållsåtgärder för att bevara och vidmakthålla anläggningens funktion och standard. Det kan bl.a. gälla behov av energibesparande åtgärder, ny beläggning på yttertak, omläggning och/eller utbyte av el- och vvs- ledningar, fasadrenovering, fönsterbyte m.m.
Dessa projekt finns inte alls redovisade i Boverkets objektskö. Ett obyråkratiskt hanterat statligt engångsstöd med upp till en miljon kronor till de mindre anläggningarna med allmänna samlingslokaler för underhållsåtgärder skulle sannolikt ge snabb effekt för såväl byggindustrin som byggmaterialföretagen. En annan positiv effekt blir även med stor sannolikhet långsiktigt minskade driftkostnader för t.ex. uppvärmning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det statliga stödet för byggande av allmänna samlingslokaler.
Stockholm den 26 januari 1993 Göran Persson (s) Elving Andersson (c) Göran Magnusson (s)