En bostadspolitisk grundsyn
Den sociala dimensionen i den bostadspolitiska debatten måste återvinnas. Under slutet av 1980-talet har debatten mycket ensidigt styrts av marknadsanhängare. Regeringens förslag med anledning av de utredningar som presenterats från enmansutredaren Georg Danell har haft samma inriktning. Man vill avpolitisera bostadsfrågan och låta marknaden ensam ta ansvaret. Bostadens sociala roll och boendets betydelse för en sund samhällsutveckling har därmed inte uppmärksammats tillräckligt.
Bostaden i våra liv
Bostaden har stor betydelse i våra liv och kommer att få än större betydelse i framtiden. Vi vistas en stor del av vår tid i och omkring bostaden. Bostaden och bostadsområdet är redan i dag den viktigaste arbetsplatsen, den viktigaste vårdplatsen, den viktigaste platsen för rekreation och vila och den viktigaste platsen för omsorg om barnen.
Utvecklingen bort från institutioner och den nya inriktningen av äldreomsorgen ställer också boendet i fokus. Detsamma gäller ökade krav på att värna vår miljö och hushålla med våra naturresurser.
Allt detta ställer mycket stora krav på utformningen av bostäder och bostadsområden, på förvaltningen av bostäderna och på boendets sociala och ekonomiska villkor.
Över huvud taget kommer bostaden och bostadsområdet i framtiden att få större betydelse för människors livsvillkor och för möjligheten att skapa en bra livskvalitet. I en bra boendemiljö stärks sammanhållningen och de sociala skillnaderna suddas ut.
Boendemiljön och bostadsförsörjningen är mycket betydelsefulla faktorer när det gäller att nå övergripande mål för samhällsutvecklingen som t.ex. jämlikhet, gemenskap, delaktighet och solidaritet. Detsamma gäller förutsättningarna för att skapa goda livsmiljöer och hushålla med våra naturresurser.
Samhället måste därför ha ansvaret för bostadsförsörjningen.
Boendet har så stor betydelse för att främja en sund samhällsutveckling och en god folkhälsa att det är nödvändigt att prioritera boendet vid fördelningen av våra gemensamma resurser.
Bostäder är inte som andra varor och tjänster
Om alla skall garanteras rätten till en bra bostad i en bra miljö kan bostadsförsörjningen inte överlåtas åt marknadskrafterna. Marknaden klarar inte att garantera trygghet och valfrihet i boendet. För detta krävs det spelregler som kommer till rätta med avarter på den fria marknaden och ger även i olika avseenden resurssvaga hushåll en chans till ett bra boende.
Den alldeles övervägande delen av verksamheten inom bostadssektorn lyder under marknadsekonomins villkor. I alla led i bygg- och förvaltningsprocessen, från byggmaterialindustrin till upphandling av entreprenader och förvaltningstjänster råder i huvudsak fri konkurrens.
Sådan konkurrens är viktig för att åstadkomma effektivitet och kostnadspress. Ibland kan konkurrensen behöva begränsas medvetet, men oftast har en begränsad konkurrens sin grund i att marknaden inte fungerar, t.ex. på grund av hög grad av monopolisering och inte i regleringar eller andra politiska ingrepp. Den största delen av bostäderna fördelas också på en fri marknad genom att det är fri prisbildning på både bostadsrätter och egnahem.
Men bostäder skiljer sig från andra varor och tjänster. Dels innebär boendets stora sociala betydelse att vissa restriktioner för marknadskrafterna behövs, på samma sätt som gäller för att garantera alla en bra utbildning och sjukvård. Dels är bostäder långsiktiga investeringar.
Bostädernas särart i förhållande till andra varor och tjänster kan beskrivas på följande sätt:Bostadsbyggandet tar stora resurser i anspråk. Resurser i form av mark, kapital och arbetskraft kan behöva användas för olika ändamål. Bostadsproduktionen kräver därför planering och fordrar tid för förberedelse och genomförande.Bostäder är mycket långsiktiga och kapitalkrävande investeringar. Detta kräver att kapitalmarknaden fungerar så att kostnaden kan betalas under lång tid. Den långa brukningstiden kräver också att bostäderna utformas på ett sådant sätt att de fungerar bra inte bara när de är nya, utan också efter 40--50 år.Bostäders användning och värde påverkas i hög grad av hur samhället utvecklas. Det går inte att på kort sikt anpassa utbudet till efterfrågan. Samhället måste därför ta ett ansvar för förluster som kan uppstå genom förändringar i samhället. På samma sätt måste samhället få tillgodogöra sig de vinster som uppstår genom samhällets utveckling.Bostäderna påverkar våra liv i många avseenden, t.ex. vilken skola barnen hamnar i och vilken service som erbjuds där vi bor. En bostadsförsörjning enbart styrd av marknadskrafterna skapar därför segregation och ojämlika levnadsvillkor. Bostadskonsumtion är ett långvarigt ''kundförhållande''. Av många olika skäl blir man bunden till sin bostad och har svårt för att minska eller ändra sin konsumtion då priserna stiger. Därför krävs det att hyresgästerna har ett starkt besittningsskydd och inflytande över de ekonomiska villkoren för sitt boende.
Den nuvarande regeringspolitiken tar inte hänsyn till dessa grundläggande förhållanden. Bristen på ansvar för de bostadspolitiska frågorna har också tagit sig uttrycket att de splittrats upp på flera olika departement utan att något statsråd uppenbarligen är berett att påta sig ett mer direkt ansvar. Regeringen har visserligen tillsatt en tjänstemannagrupp vars uppgift är att samordna de olika departementens insatser. Denna samordning tycks dock främst syfta till att samordna en avveckling av bostadspolitiken. Det behövs därför att ett bostadsdepartement åter inrättas för att tillgodose kraven om behoven som angetts i denna motion.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett politiskt ansvar för bostadsförsörjningen och av en effektiv och kraftfull politik i detta syfte från regeringens sida,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ett bostadsdepartement bör inrättas.
Stockholm den 25 januari 1993 Håkan Strömberg (s) Jan Fransson (s) Bengt-Ola Ryttar (s) Lars Stjernkvist (s) Anita Johansson (s)