Varför hushålla med energi?
Finns det egentligen någon anledning att hushålla med energin, utöver behovet att minska kostnaderna? Den frågan kan bara besvaras om man ser till hur energiproblemen hänger samman med andra nationella och globala problem. Det gäller skador som uppstår vid energiomvandlingar, som växthuseffekt, försurning, säkerhetsproblem och radioaktivt utsläpp etc.
Många av de viktigaste miljöfrågorna har nära samband med energiförsörjningen. Användandet av fossila bränslen bidrar starkt till försurningen. Avgaserna kan säkert renas till måttliga kostnader. Till exempel bidrar avgasrening med hjälp av katalysatorer till en väsentlig minskning av försurande utsläpp. Återstår dock en fortsatt förhöjning av växthusgaser som lustgas och koldioxid. Där ser det ut som om vi under mycket lång tid framåt bara kan förlita oss på en minskad förbränning för att komma till rätta med problemen.
Därför gäller det att förnyelsebara energikällor, som inte ger något nettotillskott av koldioxid, kommer till användning och att använda energin effektivare, så att samma nytta erhålls fast med lägre energiåtgång.
Energinyttjandet är bland annat kopplat till vårt beroende av andra länders olje- och koltillgångar. Det visades tydligt under 70-talets så kallade oljekriser samt vid Irak/Kuwait-krisen. Även vår inhemska kärnkraft har internationell påverkan. Den bidrar dels till riskerna för spridning av kärnvapenteknologi och dels till radioaktiv nedsmutsning. Jämför sommarens utsläpp från kärnkraftverket i Barsebäck med danskarnas kritik av verket. Både i fråga om risken för ett haveri i Barsebäck och det danska alternativet med omvandling av energi från fossila bränslen till el är det för närvarande svårt att hitta några andra långsiktiga lösningar än att använda mindre av de berörda energislagen.
FN:s kommission för utveckling och miljö, den så kallade Brundtlandkommissionen, har föreslagit en kraftig satsning på effektivare eneriganvändning. Enligt den bör industriländerna kunna halvera sin energianvändning. Detta skulle skapa visst utrymme för utvecklingsländerna så att, förutsatt att en effektiv teknik används, energin inte längre blir begränsande för deras utveckling. Men det räcker inte ens med en långt driven effektivisering av eneriganvändningen. För att komma ner till de nivåer, som kan tolereras ur klimatsynpunkt måste även valet av energikällor förändras avsevärt.
Globalt sett bidrar Sverige naturligtvis endast med en mycket liten del föroreningar. Men som ett högt utvecklat industriland växer vårt ansvar, vi måste både själva anpassa oss till de globala villkoren och hjälpa till att utveckla och tillämpa strategier för att världen som helhet någorlunda skall kunna bemästra problemen. Export av el är ett attraktivt alternativ till ineffektiv elanvändning, eftersom det leder till ett lägre behov av fossilbränslebaserad kraftproduktion i andra länder.
Energianvändningen i Sverige
En dryg tredjedel av den totala bränsleförbrukningen i Sverige går till uppvärmning av våra byggnader. Drygt hälften av den totala elanvändningen går till byggnaderna och verksamheten i dessa, och då är inte industrins byggnader medräknade.
Byggnaderna svarar således för en mycket stor del av den totala energianvändningen i Sverige. En betydande del av de förändringar som sker i vårt energisystem har anknytning till uppgifter om hur oljeanvändningen och elanvändningen förändrats under senare år. Oljeförbrukningen minskade från cirka 26 miljoner kubikmeter år 1980, till cirka 17 miljoner 1989. Samtidigt ökade elförbrukningen från 95 TWh 1980 till 139 TWh 1989.
Det finns inom byggnadssektorn fortfarande en potential för fortsatt minskning av elanvändningen så att trenden mot allt högre elbehov bryts. För att utnyttja dessa möjligheter krävs direkta riktade åtgärder.
Energihushållning
I dag bygger vi hus med mycket små värmeförluter och vi har kunskaper och teknik för att med godtagbar ekonomi kunna fortsätta att minska värmebehovet i stora delar av den befintliga bebyggelsen. Samtidigt har emellertid användningen av el utvecklats i motsatt riktning.
Kärnkraften alstrar värme och el men det är bara elektriciteten som tas till vara. En viktig utgångspunkt för en kärnkraftsavveckling är att elanvändningen minskas. Det är egentligen anmärkningsvärt att elanvändningen i bebyggelsen, även efter folkomröstningen 1980, kunnat öka som den gjort utan att det uppmärksammas nämnvärt.
Vattenfall driver ''Uppdrag 200'', ett projekt för utveckling och demonstration av metoder för effektivisering och minskning av elanvändning. NUTEK och Byggforskningsrådet initierar och driver projekt för effektiv elanvändning. Svensk Energiutveckling finansierar projekt inom detta område. Hittills gjorda erfarenheter visar att det allmänt är svårare att med hushållningsåtgärder minska en byggnads elanvändning än att minska dess värmebehov. Men det finns ett brett fält av åtgärder som sammantagna ger ett gott resultat om de tillämpas systematiskt och genomtänkt. Effekten av byggtekniska lösningar och åtgärder som minskar husets värmeförluster består under stor del av husets återstående livstid. Man bör därför i bostadshus ta tillvara alla ekonomiskt rimliga och för inneklimatet acceptabla byggnadstekniska möjligheter att minska värmeförlusterna. Vi har i dag stor erfarenhet av isoleringsåtgärder och byte eller komplettering av tvåglasfönster till bättre varianter i befintliga hus. Generellt kan sägas att sådana åtgärder blir så dyra att de oftast inte lönar sig att genomföra av enbart energiskäl. Om de samordnas med större reparations- och underhållningsarbeten blir de klart lönsamma, samtidigt som de höjer byggnadens kvalitet.
Ekonomisk optimering
Under hela 1980-talet har vi haft överkapacitet på elproduktion och relativt låga elpriser. Situationen kommer att förändras vid den av riksdagen beslutade kärnkraftsavvecklingen, samt vid en framtida eventuell gemensam el-marknad med EG.
Frågan är hur vi i framtiden skall balansera eltillgång mot el-efterfrågan. Vi måste kunna avgöra vad som ger den lägsta kostnaden för samhället på längre sikt. Det utvecklas allt bättre beräkningsmodeller för ekonomisk optimering av energisystem. Modellerna har visat en rad samband och generella slutsatser som ständigt återkommer:det finns stora pengar att spara på ett rätt konstruerat energisystem utrymmet för effektivisering är större än man först kan tro det kan vara mycket dyrbart att göra ingenting kraftigt höjda energi- och effektbehov.
Beräkningsmodellerna har visat på möjligheten att med stor ''vinst'' genomföra kraftvärmesystem, som gör kommunerna mer eller mindre självförsörjande på såväl el som värme.
Energihushållning i flerbostadshus
Energibehovet för flerbostadshusens uppvärmning och varmvattenberedning har minskat från cirka 300 kWh/uppvärmd area år 1970, till cirka 200 kWh/kvm år 1989. Ett imponerande resultat, som visar att det faktiskt går att åstadkomma stora förändringar.
Under 1980-talets senare del har nedgången emellertid brutits. Nivån på det specifika värmebehovet har legat stilla eller rent av höjts. Under 1980-talet har även elanvändningen ökat i flerbostadshusen. Förklaringen kan sökas i relativt låga energipriser och avsaknad av tydlig och långsiktig energihushållningspolitik.
Det är därför angeläget att konstatera att nettoenergibehovet för varmvatten och uppvärmning kan sättas så lågt som 100 kWh/kvm uppvärmd area och normalår. En absolut förutsättning för att den nämnda målsättningen skall nås är tydliga styrsignaler från samhället samt tillräcklig drivkraft. Detta kan åstadkommas med hjälp av en nationell plan med siktet inställt på år 2010. Den bör bygga på incitament för följande systematiska åtgärder:tilläggsisolering vid fasadrenovering förbättring av vindsbjälklagens isolering komplettering eller byte av befintliga fönster till nya energisnålare regelbunden översyn och upprustning av värme- och ventilationsinstallationer installation av system för löpande övervakning av byggnaders energiflöden tätning av vattenläckage.
Energimarknaden och dess aktörer
De tekniska möjligheterna till minskad energianvändning genom effektivare utnyttjande av energin är mycket stora. Detta framgår av de övriga avsnitten i den här motionen. Det handlar om teknik, som är tillgänglig i dag, inte om teknik, som är under utveckling.
En hel del av vad som är tekniskt möjligt är också ekonomiskt möjligt. Hur mycket beror dock i hög grad på om man anlägger ett samhälls- eller privatekonomiskt perspektiv eller på vilka antaganden som görs om till exempel framtida energipriser och miljökostnader.
Men det som är ekonomiskt att genomföra blir inte alltid gjort. Endast en del därav kan man räkna med händer i verkligheten, med nuvarande regler, priser, attityder och så vidare. Att till exempel i dag byta ut all uppvärmningsutrustning som bygger på el anses av många som en gigantisk kapitalförstöring. Det man då glömmer bort är att fram till år 2010, då kärnkraften skall vara avvecklad, kommer all i dag installerad utrustning att bytas minst en gång och dessa byten sker då utrustningen tjänat ut. En kombination av olika åtgärder måste övervägas för att energisystemet skall utveckla sig i riktning mot de nivåer, som såväl miljö som ekonomi kräver. Bland olika åtgärder kan följande exempel nämnas:
Information och utbildning
Kunskapen om de möjligheter som står till buds är mycket litet spridd. Att förändra detta är en mycket stor uppgift, som knappast påbörjats.
Kostnadsneutrala incitament
Målet skall vara att skapa ekonomiska incitament för att använda energi effektivare. Samtidigt får inte industrins kostnadsläge höjas ytterligare. Incitamentet bör ligga på den nivå som svarar mot en långsiktig marginalkostnad i nya anläggningar.
Marknad för energitjänster
Det är önskvärt att skapa marknadsmekanismer som sätter fart på effektiviseringen. Ett sätt vore att skapa så kallade energitjänstföretag. Styrningen bör ligga så att det är lika lönsamt för kraftproducenterna att energieffektivisera som att bygga ut ny kraftproduktion. Varje sparad kWh skall betinga ett värde lika stort eller större än en nyproducerad kWh. Därmed skapas incitament för ett energieffektivt samhälle.
Förvandla kapitalkostnader till driftskostnader
Energianvändare har erfarenhetsmässigt visat sig kräva mycket hög avkastning på investeringar i effektivare anläggningar. Om man kan göra om höga initialkostnader till driftkostnader skulle de ekonomiska förutsättningarna för energibesparingar förbättras.
Upphandling av effektiva metoder och utrustning
Låg energiåtgång är ofta en sidoordnad egenskap för olika metoder och utrustningar. Till exempel kan utseende eller utrymmesbehov vara andra prioriteringsgrunder. Vad finns det då för anledning för en tillverkare att anstränga sig? Olika beställargrupper kan med en målmedveten inköpsstrategi få fram energieffektiva produkter. Deras upphandlingskrav kan ange en högsta gräns för energiförbrukningen efter åtgärden. Lösningar, som underskrider denna, premieras på olika sätt. En annan metod är att tillämpa så kallat kaskadavtal. Detta är en metod som utvecklats av Kansliet för effektivare energianvändning. Den innebär att ett avtal ingås mellan NUTEK och större organisationer eller grupper av företag. Avtalen avser att skapa medvetenhet på den marknad för energiförbrukande eller energibesparande utrustning, som dessa avtalspartner utgör.
Normerna
Samhällets krav på viss minimistandard på byggnader finns reglerade i byggnormer. Flera faktorer som påverkar en byggnads värmebehov är reglerade. Så är dock inte fallet med faktorer, som påverkar den totala energikonsumtionen. Det vore därför rimligt att i byggnormen införa ''börsvärden'', som reglerar den totala energikonsumtionen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av en effektivare användning av energi.
Stockholm den 26 januari 1993 Carl Olov Persson (kds)