Genom de 38 bygdegårdsföreningarna, organiserade i ''Bygdegårdar i Skåne'', arrangeras tusentals möten, fester och sammankomster helt ideellt. Bygdegårdarna blir bygdens och byns mötesplats över alla generationsgränser.
Hembygdsföreningarna i Skåne, som är organiserade i Skånes hembygdsförbund, bedriver en liknande och mycket värdefull mötesverksamhet, med den ytterligare profilen att man vårdar det historiska arvet i bygden, genom t ex hembygdsmuseer, kvarnar och autentiska hembygdsgårdar med gamla skånska miljöer.
Vid reparationer och nybyggnationer har hittills staten bidragit med 50 % av kostnaden, kommunen med 30--35 % och föreningen med 15--20 %. När nu kommunernas budget blir alltmer ansträngd blir det vanligare att kommunen inte ser det som möjligt att bidra med något. Då finns det exempel på att föreningar, som velat renovera och varit beredda att täcka upp den del som kommunen tidigare åtagit sig och därmed själva stå för 50 % av kostnaden, inte fått det statliga bidraget. Motiveringen har varit att inte kommunen bidragit.
Detta förhållande bör utredas och åtgärdas. En större egeninsats bör ju givetvis inte bestraffas utan snarare premieras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ge bygdegårdar i Skåne möjlighet att få statligt renoveringsbidrag även om kommunen inte ger bidrag.
Stockholm den 25 januari 1993 Tuve Skånberg (kds)