I dagens bostadsdebatt talas det mycket om att vi bor för bra, har alldeles för stor bostadsyta. Många tycker att nu är det dags att tränga ihop sig och att ställa lägre krav.
Men vem är det som bor för bra och som måste flytta?
Enligt statistiken (SCB) så har varje invånare 47 kvadratmeter alldeles egen bostadsyta. Men detta är en genomsnittssiffra och om vi studerar närmare skall vi upptäcka att verkligheten ser annorlunda ut.Drygt en miljon människor som bor ensamma i småhus har 98 kvadratmeter var att röra sig på.808 000 makar i småhus har 58 kvadratmeter var, 95 000 ensamstående i lägenhet nästan lika mycket, 57,8 kvadratmeter.Barnfamiljer och makar i småhus bor däremot mycket trängre än riksgenomsnittets 47 kvadratmetrar.916 000 makar i lägenhet har 37,5 kvadratmeter per person.Hos barnfamiljer i småhus finns fler än 1 647 000 personer. De bor på 34 kvadratmeter var.I lägenhet får barnfamiljernas över 558 000 personer knappt 25 kvadratmeter var.
Det är ganska få som deltar i den överkonsumtion som upptar en stor del av debatten, och som tyvärr ligger till grund för många bostadspolitiska beslut. Men många av dem som drabbas av kraftigt minskade bostadssubventioner tillhör hushållen med de lägsta inkomsterna. Om dessa människor tvingas lämna sina bostäder och lyckas hitta billigare och mindre bostäder ser visserligen statistiken bättre ut. Men vart tar rättvisefrågorna vägen, och finns det några bostadspolitiska mål i den borgerliga bostadspolitiken?
Det är följaktligen en relativt liten grupp som svarar för en hög bostadskonsumtion. Det hindrar inte att det är problem, särskilt i tider när det fordras uppoffringar. Då är kravet på rättvisa viktigare än någonsin. Regeringens omläggning av bostadspolitiken löser definitivt inte problemet, utan tvärtom förvärras det. Bidragen skärs ner till dem som redan bor dyrt och utan stora ytor, t.ex. barnfamiljer i nyproduktionen. De som lyckats skaffa sig stora ytor, och som bor billigt i äldre hus, berörs knappast alls av regeringens försämringar.
En god bostad är en social rättighet. Vad en god bostad innebär, kvalitetskrav och tillgänglighet för hela befolkningen borde vara det som diskuterades i den bostadspolitiska debatten istället för att några betalningssvaga grupper ska tvingas lämna sina bostäder på grund av orimliga hyreskrav. Alla åtgärder som underlättar för folk att förändra sitt boende i olika skeden i livet borde underlättas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de bostadspolitiska målen.
Stockholm den 21 januari 1993 Marianne Carlström (s) Lars Stjernkvist (s) Sinikka Bohlin (s) Britta Sundin (s) Ingegerd Sahlström (s)