De allmännyttiga bostadsföretagen spelar en central roll på den svenska bostadsmarknaden. De ger kommunerna en möjlighet att bidra till förverkligandet av en social bostadspolitik. Genom att bygga bra bostäder, som svarar mot befolkningens behov, och göra dem tillgängliga för alla, uppfyller kommunerna en av sina uppgifter i bostadsförsörjningen.
Det är förvisso vanligt internationellt att kommunerna äger ett betydande antal bostäder. Den svenska allmännyttan är emellertid unik i den meningen, att den är tillgänglig och attraktiv för i stort sett alla bostadssökande. I flertalet länder erbjuder kommunerna endast socialbostäder, dvs. bostäder för dem som slås ut från den ordinarie bostadsmarknaden. Vår allmännytta är följaktligen unik därför att den är ett aktivt instrument för att motverka segregation i boendet.
Grundstenar i den svenska allmännyttiga hyresrätten är:den drivs utan enskilt vinstintressehyrorna baseras på självkostnadendemokratiskt inflytande hyressättning efter bruksvärde/boendevärdeden boende behöver ej betala någon kontantinsats.
Den allmännyttiga hyresrätten sätter genom bruksvärdessystemet tak för hyrorna i det privata beståndet och är därför en förutsättning för en solidarisk hyressättning. Genom detta påverkas också prisbildningen positivt på egnahem och bostadsrätter.
Sammantaget ger detta omistliga värden för den sociala bostadspolitiken och för den svenska bostadsmarknaden.
Allmännyttans roll ifrågasätts och hotas nu på flera sätt. Både på riksnivå och i kommunerna diskuteras utförsäljning av allmännyttiga företag, ibland med ideologiska förtecken och ibland med hänvisning till kommunens ekonomi.
I bostadsfinansieringen har de särregler som tidigare gällt för allmännyttiga bostadsföretag tagits bort.
Genom lagändringar har den nuvarande regeringen velat göra det lättare att omvandla allmännyttiga lägenheter till bostadsrätter.
Regeringen planerar att, i enlighet med Danells förslag, införa konventionell beskattning av allmännyttiga bostadsföretag. Därmed jämställs allmännyttig bostadsförvaltning, som drivs med självkostnaden som grund, med all näringsverksamhet som drivs i renodlat vinstsyfte.
I årets budgetproposition föreslås att räntestödet till underhåll skall tas bort, vilket framför allt drabbar de allmännyttiga bostadsföretagen.
I propositionen aviseras också förslag om att de allmännyttiga företagens hyror inte skall vara normgivande vid bruksvärdesprövning. Detta påverkar naturligtvis inte de allmännyttiga företagen i sig, men deras roll som stabiliserande faktor på marknaden äventyras. Vägen för marknadshyror öppnas.
Vår slutsats är att den nuvarande politiken oundvikligen leder till att de allmännyttiga företagen förlorar sin nuvarande roll inom bostadspolitiken. Följden blir att kommunerna tvingas etablera socialbostäder för att kunna erbjuda alla kommuninvånare tak över huvudet.
Denna utveckling, eller rättare uttryckt avveckling, måste brytas. De allmännyttiga företagens roll måste bevaras och försvaras. Det innebär inte att inget behöver göras. Tvärtom, behovet av åtgärder är akut. Många företag har svåra ekonomiska problem. Risken för nedslitning av stora bostadsområden är uppenbar.
Därför måste olika vägar för att stärka företagen prövas. Vi vet att det inom allmännyttan finns många idéer, både centralt och lokalt. I Vadstena har t.ex. företaget tagit initiativ till ett bosparande.
För att underlätta utvecklandet av ett bosparsystem för alla, även hyresrättsinnehavare, och för att kunna stärka allmännyttan inför framtiden, behöver behovet av lagändringar övervägas.
Utgångspunkten för detta arbete skall alltså vara att allmännyttan behöver utvecklas, inte avvecklas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att utveckla och stärka de allmännyttiga företagens roll inom bostadspolitiken.
Stockholm den 26 januari 1993 Lars Stjernkvist (s) Britta Sundin (s) Marianne Carlström (s) Bengt-Ola Ryttar (s) Anita Johansson (s) Sinikka Bohlin (s) Per Olof Håkansson (s)