Statens institut för byggnadsforskning flyttade 1976 från Stockholm till Gävle. Statlig verksamhet omlokaliserades för att dämpa Stockholms tillväxt och stärka utvecklingspotentialen i regionala centra. Till Gävle lokaliserades tre verksamheter med en gemensam bas i samhällsbyggande, förutom institutet också lantmäteriverket och centralnämnden för fastighetsdata. Karaktäristiskt för dessa tre är den relativt höga andelen personal med högskoleutbildning, av särskild betydelse i Gävleborgs län som har exceptionellt låg andel högskoleutbildade i yrkeslivet. Inte minst har tillskottet av forskningsutbildad och forskande personal kommit att få stor betydelse. Värdet har ökat snabbt i takt med att samhällsbyggande blivit ett av den lokala högskolans profilområden.
I Gävle har institutet byggts upp till en kvalificerad forskningsmiljö med stark internationell anknytning. Forskningsområdet är bebyggelsens och byggnadernas planering och projektering, tillblivelse och användning. Forskningen är såväl teknisk och naturvetenskaplig som samhällsvetenskaplig och humanistisk. Ett särskilt värde hos den urbanistiskt inriktade forskning som bedrivs vid institutet ligger i samspelet mellan skilda perspektiv -- tekniska och samhälleliga, praktiska och vetenskapliga, nationella och internationella. Långsiktigt uppbyggd kunskap om och kontakter med bostadssektorn och byggnadssektorns praktik kombineras med hög akademisk kompetens inom skilda discipliner.
Inriktning och forskningsområde
Institutets forskning behandlar problem och frågeställningar inom samhällsbyggandets hela område. Målet är att generera kunskap om planering, projektering, produktion och förvaltning av byggnader och bebyggelse och att göra denna kunskap tillgänglig. Ungefär hälften av verksamheten är teknisk och naturvetenskaplig, hälften samhällsvetenskaplig och beteendevetenskaplig.
Den samhällsvetenskapligt inriktade forskningen behandlar bostadssektorn och byggnadssektorn på skilda nivåer -- från nationell, regional och kommunal till företag och hushåll -- liksom i internationellt jämförande perspektiv. Den tekniskt och naturvetenskapligt inriktade forskningen koncentreras på byggnadsmaterial och komponenter i praktisk användning, främst åldrande och nedbrytningsprocesser, på klimat och installationer och på energihushållning.
Institutet har, som universiteten, eget programansvar. Forskningen styrs av praktikens frågor och problem, men också av utvecklingen inom de vetenskapliga disciplinerna. Kunskaperna förs ut till praktiken genom publicering i facktidskrifter och handböcker, via kurser och konferenser, genom medverkan i utvecklingsarbete, i uppdrag och i växande utsträckning som utbildning vid universitet och högskolor. Resultaten publiceras också i traditionella forskningsrapporter och som uppsatser i vetenskapliga tidskrifter. Metoder och resultat granskas regelmässigt vid interna och externa seminarier.
Kompetens -- både vetenskap och sakområde
De vetenskapliga metoder och kvalitetskriterier som tillämpas vid institutet är desamma som vid universitet och högskolor. Detsamma gäller kraven på den forskande personalen. Personalsammansättning, organisation och arbetsformer däremot främjar ett tvärvetenskapligt förhållningssätt, anpassat till de praktiska frågor som behandlas. Vid institutet arbetar nationalekonomer, företagsekonomer, ekonomhistoriker, statsvetare, sociologer, psykologer, kemister, fysiker och kulturgeografer tillsammans med civilingenjörer och arkitekter. Den senaste tioårsperioden har andelen medarbetare med forskarutbildning ökat från 28 % till 38 %, forskarutbildade med docentkompetens från några få till 35 %.
Sedan 1988 finns vid institutet åtta professurer. Professorerna skall forska vid institutet och till tjugo procent av tiden undervisa vid universitet eller högskola. De sökandes sakkunnighet bedöms, enligt avtal, av tjänsteförslagsnämnderna vid samhällsvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet respektive v-sektionen vid KTH i Stockholm. Två professorer är tillsatta och i tjänst, i företagsekonomi och strömningsmekanik. För två professurer, i nationalekonomi och statistik, har tjänsteförslagsnämnden avgivit förslag. Regeringens utnämning återstår. För att påskynda tillsättningen av återstående fyra professurer -- ekonomiskt utrymme måste skapas inom tillgängliga anslag -- har lokala intressenter i Gävle erbjudit sig donera 2,6 miljoner kronor.
Fältundersökningar, enkätstudier, uppbyggnad av databaser och bearbetning av statostol är frekventa inslag i forskningen. På denna grund, och genom löpande kontakter med näringsliv och förvaltning, har institutet byggt upp en robust och tillförlitlig kunskap om sektorn och dess praktik. Även datasystem med maskin- och programvara, bibliotek och laboratorier har byggts upp för att tillfredsställa de specifika kunskapsbehoven och forskningsbehoven.
Universitets- och högskoleanknytning
Institutets personal samverkar med kollegor vid universitet och högskolor. Forskarna samarbetar i projekt och deltar i seminarier och konferenser. De föreläser i och genomför fristående kurser i exempelvis byggnadsfysik, byggnadsteknik och kommunal planering. Professorerna leder doktorandseminarier i Uppsala och vid KTH. Mest utvecklade är kontakterna med den lokala högskolan, UU och KTH, men samarbete finns även med Chalmers Tekniska Högskola, Lunds Tekniska Högskola och universiteten i Lund, Linköping och Umeå.
I ökande utsträckning anlitas institutet i den löpande undervisningen vid framförallt den lokala högskolan. Denna medverkan har strategisk betydelse. Institutets forskarutbildade och forskande personal täcker bristen på sådan kompetens hos högskolans ordinarie lärare och bidrar därmed till en ''undervisning på vetenskaplig grund''. Högskolans lärare utnyttjar också institutets forskningsresurser och seminarieserier, och växellektorat har inrättats med halvtids forskning vid institutet och halvtids undervisning vid högskolan.
Ett tiotal medarbetare vid institutet är inskrivna som doktorander vid skilda universitet och högskolor. Varje år avlägger en eller två forskarexamina.
Internationellt samarbete
I takt med att institutets forskning professionaliserats har internationell samverkan kommit att bli en naturlig del i arbetet. Motsvarande forskningsmiljöer i Europa har inte samma bredd och sällan samma disciplinmässiga kompetens. Det har givit institutet ett särskilt ansvar för att utveckla internationella forskarnätverk inom området.
Institutets medarbetare deltar aktivt och innehar ledande förtroendeposter i samtliga internationella samarbetsorgan av betydelse på området, såväl ingenjörsvetenskapliga som samhällsvetenskapliga. Institutet hra tagit initiativet till och leder European Network of Housing Research, ENHR, med över sexhundra individuella och något hundratal institutionella medlemmar. Sekretariat och redaktion har sitt säte i Gävle. Institutet har också initierat den vetenskapliga tidskriften Scandinavian Housing and Planning Research. Även dennas redaktionsledning finns på institutet.
Institutet är värd för cirka fem utländska gästforskare per år, några inom ramen för etablerat samarbete med institutioner i USA, Canada, England och Holland. Gästforskare kommer också från Kina, Japan och Östeuropa. Några medarbetare per år är gästforskare vid universiteten i Canada, USA, England, Frankrike, Italien och Holland. Två har på inbjudan arbetat vid EG:s Joint Research Center i Italien, med vilket institutet har samarbete även i andra former, t.ex. uppdrag. Samarbetsprojekt planeras inom EG:s forskningsprogram Joule II, som avser mät- och kartläggning av inomhusklimat.
Institutets framtid -- tema samhällsbyggnad vid Uppsala universitet
Den särskilde utredaren Sverker Gustavsson föreslår i sin översyn att institutet överförs till utbildningsdepartementet och inordnas i Uppsala universitet. Vidare föreslås att institutet utvecklar den breda inriktningen mot samhällsbyggande och urbanistik i ett internationellt och särskilt europeiskt perspektiv. Denna temalösning är ett bra förslag, med en stor potential för framtiden. Institutet tillstyrker det i sitt remissvar. Detsamma gör länsstyrelsen i Gävleborg och Uppsala universitet. I stort sett samtliga remissinstanser tillstyrker att institutet förs till utbildningsdepartementet. Institutets överflyttning till universitetsväsendet är också vad som under senare år föreslagits i moderata motioner avseende byggnadsforskningen.
Det förslag till organisatorisk temalösning som föreslås av universitetet, en fristående institution i paritet med fakulteterna med egen styrelse och chef och eget anslag, tillfredsställer alla krav som kan ställas. Det är enkelt, praktiskt och obyråkratiskt. Det ger institutet stor självständighet och garanterar fortsatt lokalisering i Gävle. Det ökar de formella kraven på vetenskaplighet och oväld vid rekryteringar och projektstart, och kan därigenom bidra till att göra institutets forskning än bättre i akademisk mening. Medverkan i undervisningen vid den lokala högskolan underlättas. Samtidigt behåller institutet sin identitet och anknytning till samhällsbyggandet.
En unik fördel med förslaget är den symbios och det mervärde som skapas genom den formella knytningen mellan institutets tillämpade och tvärvetenskapliga forskning och den disciplinärt ordnade forskningen vid universitetet. Institutets forskare får det stöd och den vetenskapliga korrektion som universitetsdisciplinerna kan ge. Universitetsforskarna får tillgång till institutets sakkunnighet, data och kontaktnät inom samhällsbyggnadsområdet. Den stora och betydelsefulla samhällsbyggnadssektorn får en naturlig hemvist vid ett välrenommerat universitet, med professurer och doktorander och en plats i grundutbildningen. Sektorn får en bredare bas för rekrytering av kvalificerade medarbetare.
Ingen annan organisatorisk lösning ger samma fördelar. Ett fristående institut av branschforskningsmodell skulle i dagens konjunkturläge vara utomordentligt riskfyllt. Forskningen skulle med stor sannolikhet fokuseras mot tekniska och produktionstekniska problem, och den rena utvecklingsverksamheten skulle dominera. Långsiktig forskning och kompetensuppbyggnad riskerar erfarenhetsmässigt att sättas på undantag, när forskningen styrs av betalningsvillig efterfrågan och uppdragsandelen ökar. Den kvalificerade och långsiktigt högintressanta samhällsvetenskapliga och beteendevetenskapliga forskningen vid institutet skulle förtvina av brist på stöd, och basen för medverkan i undervisningen vid Högskolan i Gävle/Sandviken skulle snabbt urholkas. Stora delar av det internationella kontaktnätet skulle också försvinna i brist på medel och kompetenta forskare.
Inget enskilt fackdepartement har ett ansvarsområde som svarar mot bredden i institutets forskning och kompetens. Näringsdepartementet, med ansvar för industriell utveckling, svarar mot delar av den tekniska och naturvetenskapliga forskningen. Finansdepartementet med ansvar för bostadsfinansieringen, justitiedepartementet med ansvar för hyreslagstiftningen och miljö- och naturresursdepartementet med ansvar för fysisk planering svarar mot andra delar av institutets verksamhet. Utbildningsdepartementet är däremot en naturlig huvudman, om man tar forskningen till utgångspunkt. Uppsala universitet är den naturliga samarbetsparten, om lokalisering och disciplinär kompetens ges vikt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Statens institut för byggnadsforskning överförs till Utbildningsdepartementet och inordnas i Uppsala universitet.
Stockholm den 20 januari 1993 Sinikka Bohlin (s) Axel Andersson (s) Sigrid Bolkéus (s) Karl Hagström (s) Widar Andersson (s) Ulrica Messing (s)