Vi måste öka sysselsättningen i Sverige. Den höga arbetslösheten håller på att föröda såväl den enskildes som landets ekonomi. I första hand måste vi satsa på kloka och samhällsekonomiskt lönsamma framtidsinvesteringar. Järnvägar, vägar och andra infrastrukturinvesteringar framhålls ofta som de bästa och viktigaste investeringarna. De är viktiga, men varje årsarbete kräver miljoner i investeringskapital och de direkta inkomsterna för stat och kommun i form av skatter och avgifter blir begränsade. Förräntningen på gjorda investeringar kan i det längre perspektivet vara god, men de omedelbara effekterna är små.
Vi kan inte bygga fler bostäder, som inte behövs, men vi kan underhålla och förbättra befintliga bostäder och lokaler och därmed bevara samt delvis skapa nya framtidsvärden.
1993 och 1994 blir katastrofår för byggsysselssättningen om inget konkret görs. Förändringarna i räntebidragssystemet har bildligt talat ''ryckt undan mattan'' för ombyggnads- och upprustningsverksamheten 1993/94.
Genom många och omfattande ingrepp i räntebidragssystemet har byggsektorns förtroende för systemet minskat dramatiskt, och för att rädda byggsysselsättningen krävs sannolikt en mer trovärdig stimulansåtgärd för att snabba sysselsättningseffekter skall erhållas till låg kostnad för skattebetalarna. En sådan åtgärd kan vara investeringsbidrag för vissa klart avgränsade åtgärder.
Exempel på ett intressant projekt är att komplettera flertalet tvåglasfönster i bostäder och lokaler med en tredje ruta av energiglas. Detta kan tyckas vara en detalj, men kan betyda mycket mer än de flesta tror.
Den kloka rutan
Byggforskningsrådet redovisade i rapport Energi 85 hur ca 8 TWh (miljarder kilowattimmar) kan sparas genom förbättrad fönsterisolering. Vattenfall har i Uppdrag 2000 och i rapporten Den kloka RUTAN, visat att den största delen av denna besparing kan åstadkommas genom att komplettera tvåglasfönster med en tredje ruta.
Den totala besparingsmöjligheten är ca 5 TWh. Elen kostar i dag för vanlig konsument minst 50 öre/kWh och oljan ca 40 öre/kWh nettoenergi. Om alla besparingsmöjligheter kunde utnyttjas så minskar den årliga energikostnaden med i storleksordningen 2 miljarder kr. Åtminstone hälften är tillgängligt till en samhällsekonomiskt rimlig kostnad. Med en vanlig realräntekalkyl så kan en besparing på 1 miljard motivera en investering på ca 10 miljarder. Investering i bostäder innebär att staten får in 25 % i moms. 10 miljarder innebär ca 2 miljarder i momsintäkter. 60--70 % av återstående 8 miljarder är arbetskostnad i någon form. Ungefär hälften av detta betalas i skatter eller sociala avgifter. Storleksordningen är 2,5 till 3 miljarder.
Om staten lämnar investeringsbidrag motsvarande momsen, så skulle samhällets vinst på denna extra sysselsättning ändå bli flera miljarder. Vinsten består i ökade skatte- och avgiftsintäkter samt minskad arbetslöshetsersättning.
Administrationen av investeringsbidraget kan göras enkel. Ett bestämt belopp per m2 ruta som är typgodkänd och fackmässigt monterad. Möjligheten till efterkontroll är god, och fusk kan säkert begränsas med ett rimligt antal stickprov.
Den framtida lägre energikostnaden frigör årligen resurser för andra angelägna investeringar, sparande eller konsumtion. Därtill ger denna form av fönsterisolering bättre rumsklimat genom bl a bättre ljudisolering och mindre ''kallras''.
Sysselsättningseffekten kan fördelas över hela landet och berör flera yrkesgrupper inom byggsektorn. Det finns ett antal typer av tilläggsruta av god kvalité, vilket skapar förutsättningar för god konkurrens och därmed kostnadseffektiv verksamhet.
Denna typ av åtgärder är ett intressant alternativ om vi till rimlig kostnad snabbt skall öka sysselsättningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om satsning på kloka framtidsinvesteringar.
Stockholm den 21 januari 1993 Ivar Franzén (c)