Kvinnors arbete -- en fråga om frihet, oberoende och välfärd
Kvinnors förutsättningar för att förvärvsarbeta, dvs själva grunden för ett självständigt liv, är nu allvarligt hotat. Den höga arbetslösheten drabbar kvinnor även om vi hittills haft en lägre ökning av arbetslöshetstalen än männen. De kraftiga nedskärningarna inom den gemensamma sektorn kommer under det närmsta året att innebära att ytterligare 7 % av de anställda kommer att varslas om uppsägning. Detta visar att situationen är betydligt allvarligare än vad vi tidigare fått uppgift om. Det innebär att ca 50 000 kvinnor kommer att gå ut i arbetslöshet till följd av en minskande gemensam sektor under nästa år. Kommer nedskärningarna att fortsätta under de kommande åren kommer det att innebära fler arbetslösa kvinnor. Detta är utomordentligt allvarligt särskilt med tanke på att den minskade gemensamma sektorn dessutom minskar kvinnors förutsättningar för att förvärvsarbeta.
När barnomsorgen och äldreomsorgen minskar i omfattning måste ''någon'' -- vi vet vem -- ta hand om dem som behöver vård och omsorg. När barnomsorgsavgifter höjs så att vanliga inkomsttagare inte har råd med avgiften blir det omöjligt att klara barnomsorgen för sina barn på ett bra sätt. Återigen kommer det att bli ett trixande med mormor och goda vänner för att klara det hela. Eller ännu värre en sämre omsorg om barnen. I takt med att bidragen till kommuner och landsting skärs ner kommer innehållet i viktiga välfärdstjänster att förändras. Välfärden kommer att radikalt försämras. Detta kommer vi kvinnor aldrig att acceptera.
Vi kommer heller inte att acceptera att vi kvinnor skall tvingas tillbaka till hemmen. Vi anser att varje människa oavsett kön skall leva sitt liv i frihet och oberoende. Därför måste nu alla krafter satsas på att nedbringa arbetslösheten. En del i detta är att stoppa de planerade nedskärningarna av den gemensamma sektorn. Visst vill även vi att våra gemensamma pengar skall användas på bästa sätt, men det som nu håller på att hända är att den gemensamma sektorn minskas utifrån ideologiska motiv som har sin grund i att den borgerliga regeringen vill skapa ett samhälle där klyftorna återigen kommer att växa mellan människorna och där kvinnorna kommer att få bära de tyngsta bördorna. Det är vansinne att skära ner bidragen till kommunerna och göra kvinnor arbetslösa och samtidigt betala ut statligt arbetslöshetsunderstöd. Detta går inte ihop annat än i en borgerlig regerings tänkande.
Kvinnor utgör idag närmare hälften av arbetskraften. Detta betyder dessvärre inte att vi i alla delar fått en jämlik arbetsmarknad där kvinnor och män behandlas på lika villkor. Det är alltjämt kvinnorna som -- i kombination med yrkesarbete -- bär huvudansvaret för hem och barn. Kvinnorna är inte beredda att ge upp de arbeten de hade före familjebildningen. Många kvinnor väljer istället att kombinera huvudansvaret för barnen och hushållet med ett deltidsarbete trots att detta innebär inte bara lägre lön utan också lägre pension. För andra kvinnor är deltidsarbete det enda arbete som erbjuds. Många deltidarbetande kvinnor önskar arbeta heltid men kan inte erbjudas detta på grund av arbetsbrist eller brister i arbetsorganisation. Så får det naturligtvis inte vara. Det är rimligt att dessa kvinnor får förtursrätt till heltidstjänster som blir lediga hos arbetsgivaren.
Kvinnorna återfinns på arbetsmarknaden främst inom vård-, undervisnings- och omsorgsyrken. Närmare hälften av alla förvärvsarbetande kvinnor återfinns i dessa sektorer. Sverige har en osedvanligt könssegregerad arbetsmarknad. Relativt få yrkesområden har en jämn fördelning mellan kvinnor och män.
Betydande ansträngningar har under en längre tid gjorts för att försöka bryta den könsbundna arbetsmarknaden. Lika länge har alla dessa strävanden misslyckats. Flickor fortsätter att välja lika traditionellt som tidigare.
Så länge ansträngningarna att få flickor att välja otraditionellt misslyckas -- och så länge kvinno- och mansyrken värderas olika -- kommer också ojämlikheten på arbetsmarknaden att bestå. Mycket talar för att i större utsträckning fokusera jämlikhetsansträngningarna på att i olika avseenden uppvärdera den kvinnodominerande sektorn av arbetsmarknaden. Så länge de två olika könsuppdelade sektorerna värderas olika kommer svårigheterna att luckra upp de traditionella valen att bestå. Det måste stå klart att det är lika mycket värt att t.ex. städa inomhus som att städa utomhus.
Det finns givetvis andra skäl till att fortsätta ansträngningarna att få en jämnare könfördelning av arbetsmarknaden. Det är viktigt att eleverna möter såväl kvinnliga som manliga förebilder. Därför bör inte dessa strävanden upphöra. Signalen om det lika stora värdet av kvinnors arbetsinsatser jämfört med mäns måste dock förstärkas. Inte minst för flickornas/kvinnornas självkänsla är detta viktigt.
När kvinnor och män återfinns inom samma branschområde är det alltjämt oftast så att det är männen som innehar de högre tjänsterna medan kvinnorna har de mindre kvalificerade, ofta enformiga och tunga jobben med förslitningsskador. Detta leder i sin tur till att kvinnors sjukfrånvaro är högre än männens. Även förtidspensioneringen tenderar öka bland kvinnorna. Av detta drar vi slutsatsen att kvinnornas arbetsmiljö måste förbättras. Förslitningsskadorna innebär svåra lidanden under lång tid. Kraftfulla insatser måste göras för att utveckla kvinnornas arbeten och arbetsmiljöer.
Inte heller lönemässigt kan man säga att kvinnor och män är jämställda i arbetslivet. Tvärtom har vi kunnat se tendenser till ökade löneskillnader under de senaste åren. En förklaring är att en allt större del av lönebildningen nu sker individuellt, lokalt och att det fackliga inflytandet över denna har minskat. När marknadskrafterna bestämmer lönen missgynnas kvinnorna. På arbetsmarknaden som helhet tjänar de heltidarbetande kvinnorna idag 80% av männens löner. Trots att kvinnorna deltar på arbetsmarknaden i lika stort antal som männen tjänar de bara ca 40% av den sammanlagda lönesumman. När ett mansdominerat yrke övergår till att bli kvinnligt dominerat sjunker lönen relativt sett medan det motsatta sker när ett kvinnoyrke får ett växande inslag av män.
Löneutjämningen mellan män och kvinnor måste fortsätta. Vi är övertygade om att en viktig förutsättning för detta är att de fackliga organisationerna fortsätter att framgångsrikt driva en solidarisk lönepolitik.
Skall kvinnor och män delta i arbetslivet på lika villkor krävs en tydlig strategi för att komma tillrätta med dessa orättvisor inom arbetsmarknaden. Insatserna krävs på olika nivåer och av olika karaktär. Svårigheterna och orättvisorna är alltför stora för att bara hänvisas till arbetsmarknadens parter. Såväl värderingarna i samhället som strukturella förhållanden måste angripas. När dessa båda krafter samverkar blir effekten förödande för kvinnor. En del av förklaringarna är att -- som beskrivits ovan -- arbetsmarknaden är starkt segregerad och att kvinnors arbeten värderas lägre. Men när kvinnor och män utför lika arbeten och har samma kvalifikationer och ändå bedöms olika måste orsakerna sökas i våra värderingsmönster och i det ojämlika maktförhållande som alltjämt råder i samhället.
Lönediskriminering är i lag förbjudet i Sverige sedan 1980. Det ankommer på arbetsgivaren att tillse att lagen efterföljs.
1992 års jämställdhetslag öppnar nya möjligheter till arbetsvärdering utifrån jämförelser mellan olika slags arbeten. Nu kan på fria och beroende grunder prövas om ett arbete ska betecknas som lika mycket värt som ett annat. Ett förbehåll finns emellertid i lagen; jämförelsen ska basera sig på gängse värderingar av skilda arbetsuppgifter. Det var ju just dessa värderingar som det var tänkt att lagen skulle bryta. Det är därför av största vikt att värderingarna lyfts fram, granskas och omprövas.
På den statliga sidan har parterna kommit överens om att utveckla metoder för att jämföra arbeten av lika värde. Löneskillnadsutredningen som tillsattes 1991 fick i uppgift att kartlägga förekomsten av arbetsvärdering men fick däremot inte i uppdrag att ta ställning till om och hur arbetsvärdering skall tillämpas i Sverige.
Det är naturligtvis svårt att utarbeta en arbetsvärdering som kan sägas vara objektiv. Däremot kan man komma fram till värderingar som inte konsekvent missgynnar kvinnorna. Värderingarna kan ligga till grund för förhandlingar och rättsliga avgöranden i diskrimineringsmål.
Mot denna bakgrund är det väsentligt att löneskillnadsutredningens arbete får en fortsättning. Ett arbete för rättvisa kriterier vid lönesättning måste utarbetas.
Den gemensamma sektorn står inför omfattande minskningar av verksamheten, bl.a. till följd av regeringens indragning av statsbidrag. Detta kommer särskilt att drabba kvinnorna. Många av kvinnorna inom vård- och omsorgssektorn saknar utbildning för sitt arbete. Det finns ett stort behov av vidareutbildning och specialisering till följd av att nya vårdgrupper tillförts t.ex. inom hemtjänstens område. Inom omsorgsarbetet är också utbrändhet vanlig och vidareutveckling i arbetet är begränsad. Reglerna om utbildningsvikariat passar här väl in för att få till stånd en vidareutbildning.
Dessutom bör AMS kunna avsätta medel för att få i gång utbildningsvikariaten.
Denna gång drabbar arbetslösheten också tjänstemän hårt. Ett bra alternativ för dessa kan vara förberedelse för vidare studier på högskolor. För tjänstemän med stor yrkeserfarenhet men med otillräcklig formell utbildning bör ett så kallat ''basår'' utvecklas. Ett tekniskt basår för tekniker med inaktuella kunskaper och ett ekonomiskt basår för administrativ personal, särskilt kvinnor.
Inom industrin finns det många kvinnor vars yrkeserfarenheter inte tas till vara på ett riktigt sätt. Deras möjligheter skulle öka, om de får chans till en formell teknisk utbildning. Kvinnor med erfarenhet från industrin bör få genomgå en ettårig teknisk utbildning.
En strategi för ökad jämställdhet mellan könen måste utgå från att kvinnornas andel av landets arbetsinkomster bör öka och därmed också deras ekonomiska makt. En avgörande förutsättning för att nå detta är att Sverige så fort som möjligt återvänder till den fulla sysselsättningen. Det ger också förutsättningar att behålla våra offentliga välfärdssystem, som är så viktiga för kvinnors rätt till arbete. Därför är också arbetet med att öka sysselsättningen så viktigt för kvinnor.
Vi har tidigare krävt att regeringen skall ge AMS i uppdrag att lägga fram en särskild strategi för kvinnorna, men regeringen har inte gjort något. Vi upprepar kravet igen.
Våra mål för jämställdhetsarbetet är bl a följande:
Att kvinnornas deltagande i arbetslivet, förvärvsfrekvensen, inte sjunker i förhållande till männens.Att kvinnors andel av utbildningsinsatser är lika stor som männens.Att kvinnornas inkomster i förhållande till männens ökar.Att fler arbetsuppgifter omvandlas till heltidsarbeten, som man kan försörja sig på.
Våra förslag siktar mot dessa mål:
Förslaget om att sänka ersättningsnivån från 90% till 80% av tidigare lön betyder för en arbetslös, som ligger under maximal ersättningsnivå, en sänkning av ersättningen med 11,1%. För en högre avlönad med maximal ersättning sänks ersättningen bara med 5,7%. Till detta skall läggas fem karensdagar. Under ett år innebär det en sänkning av ersättningen för en normal inkomsttagare med ca 13%. Den som uppbär ersättning med 130 000 kr per år eller 10 833 kr i månaden får sin ersättning sänkt med 1 408 kr i månaden och får alltså 9 425 kr i månaden. Detta är orimligt. Det kommer också att drabba lågavlönade särskilt hårt. Merparten av dessa är kvinnor.
En fråga som måste lösas är de deltidsarbetslösas situation. Tusentals deltidsarbetslösa, de flesta kvinnor, står inför det omöjliga valet att antingen säga upp sig helt från sin anställning och stämpla på heltid eller försöka leva på en alltför låg inkomst.
Vi anser därför att begränsningen för deltidsarbetslösa att stämpla i 150 dagar skall tas bort. Den är också en indirekt diskriminering av kvinnor och strider därför mot EG:s regler om förbud för diskriminering på grund av kön. Förändringen kan ske genom ett regeringsbeslut.
Dessa förändringar kommer att slå speciellt hårt mot kvinnorna. Det gäller inte minst förslagen om att inte längre acceptera belastningsskador som arbetsskada. Det kommer inte bara att drabba främst kvinnorna ekonomiskt utan också allvarligt försvåra det förebyggande arbetsmiljöarbetet. En tillförlitlig rapportering av arbetsskador på arbetsplatsen är nämligen en nödvändig och grundläggande del i det förebyggande arbetet.
Ett annat problem som också oftast drabbar kvinnor är förläggningen av föräldraledigheten, när man vill minska sin dagliga arbetstid. Som det nu är bestämmer arbetsgivaren ensidigt när under dagen som ledigheten skall tas ut. Vi menar att regeln i 8
§ andra stycket föräldraledighetslagen ändras så att föräldern själv får bestämma när under dagen ledigheten skall tas ut. Undantag gäller dock om ledigheten skulle medföra allvarliga men för produktionen. Vid tvist gäller 34
§ medbestämmandelagen.
Det är vidare nödvändigt att, i enlighet med gällande jämställdhetslagstiftning, ett intensifierat aktivt jämställdhetsarbete sker ute på arbetsplatserna. I de flesta fall bygger detta arbete på avtal. Det är arbetsgivarens ansvar att se till att ett sådant jämställdhetsarbete kommer till stånd. Men det är en självklarhet att löntagarnas organisationer måste vara pådrivande.
En särskild satsning bör också göras för att stödja kvinnligt företagande över hela landet. Ett intressant förslag till åtgärder har utarbetats av NUTEK. Olika kvinnliga nätverk har också lämnat konstruktiva förslag. I avvaktan på ett mer samlat grepp om dessa förslag föreslår vi, att vid varje länsstyrelse bör ett kunskapscentrum inrättas för att stödja olika former av sysselsättningsskapande aktiviteter bland kvinnor. En del av de ökade resurser vi föreslår till länsanslagen nedan bör gå till sådana aktiviteter. Härutöver är det nödvändig att ha en effektiv samordning av aktiviteter inom detta område. Det gäller att stödja de nätverk som finns, sprida information, ha ett effektivt erfarensutbyte, föreslå ändringar av gällande regler osv. Vi menar att ett sådant centralt kunskapscentrum bör inrättas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Löneskillnadsutredningen bör ges i uppdrag att fortsätta sitt arbete med inriktning mot att utarbeta lämpliga principer för kriterier vid lönesättning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att AMS bör ges i uppdrag att utarbeta en särskild strategi för att förbättra kvinnornas situation på arbetsmarknaden, i utbildning och för kompetenshöjning,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att deltidsarbetande bör ges förtur till anställningar med högre sysselsättningsgrad,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen i övrigt anförts om behovet av ett aktivt jämställdhetsarbete.
Stockholm den 25 januari 1993 Margareta Winberg (s) Maj Britt Theorin (s) Ingegerd Sahlström (s) Maj-Inger Klingvall (s) Ines Uusmann (s) Monica Öhman (s) Birgitta Johansson (s)