Målet för jämställdhetspolitiken i Sverige är att kvinnor och män skall ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter attha ett arbete som ger ekonomiskt oberoendevårda barn och hemdelta i politiska, fackliga och andra aktiviteter i samhället.
Det innebär bl.a. att kvinnor och män bör ha samma inflytande i statliga organ och i internationella organisationer. Tillgänglig statistik ger emellertid vid handen att kvinnor är underrepresenterade i praktiskt alla organ. Enligt årets kommittéberättelse är den totala andelen kvinnliga ordföranden 15 % (40 av 262). Föregående år var motsvarande siffra 13 % (30 av 237). För ledamöter är siffran 34 % och för sakkunniga 26 %.
För att förbättra kvinnorepresentationen i kommittéer och utredningar bör alla parter alltid nominera två personer, en kvinna och en man, så att det vid tillsättandet finns förslag som möjliggör en jämnare könsfördelning.
Ibland sägs som försvar för den manliga dominansen i statliga organ att det inte går att hitta kvinnor till de olika uppgifterna. Detta är fel. Det går att finna kvinnor bara man ger sig tid att leta och vet var man kan hämta information.
Det finns numera ''rullor'' över kvinnor kompetenta inom olika sakområden. De politiska kvinnoförbunden har lämnat över listor till regeringskansliet med information om kvinnor specialiserade på olika områden. Det finns även förteckningar hos ideella organisationer som t.ex. Kvinnor Kan. Genom utnyttjande av dessa informationskällor torde det gå att finna kvinnor kompetenta för de olika uppdragen.
För att visa vägen måste riksdagen gå före med gott exempel. Vi måste få fler riksdagsledamöter som tar pappaledigt. Som riksdagsledamot har man ingen reglerad arbetstid utan arbetet upptar en stor del av dygnets timmar och veckans alla dagar. Detta ställer orimligt höga krav på den andre förälderns ansvar för barnen. För att underlätta för riksdagsledamöter som är småbarnsföräldrar borde också möjlighet till barnomsorg skapas i riksdagshuset. Även riksdagsledamöter måste kunna ta ansvar för och umgås med sina småbarn samtidigt som den andre maken ges en chans att leva ett aktivt liv.
Statistik över kvinnorepresentationen i olika internationella organisationer visar att kvinnor är klart underrepresenterade i olika beslutande organ. I Europaparlamentet utgjorde 20% av parlamentsledamöterna kvinnor efter valet 1989. Av EG- kommissionens kommissionärer är endast två kvinnor. Inom WHO har andelen kvinnor inom de högsta lönefältet ökat från 23,2 % år 1990 till 25,1 % 1992. I det högsta chefsskiktet är antalet kvinnor -- tio -- stationärt men genom att antalet män ökat i den gruppen har den procentuella andelen minskat. I de olika internationella organens styrelse når kvinnor sällan över tioprocentsnivån.
De analyser som genomförts av hinder för kvinnors deltagande i internationella organ visar att det saknats vilja att förändra förhållandena. Det finns visserligen som t.ex. i EG och i WHO jämställdhetsplaner men klyftan mellan det skrivna ordet och verkligheten är stor. Traditionella attityder och lagstiftning drar fortfarande åt fel håll.
Sverige som har en mångårig tradition av att driva jämställdhetsfrågor -- även om vi inte skall slå oss för bröstet, det finns mycket kvar att göra -- bör därför med kraft verka för ökad rekrytering av kvinnor till toppbefattningar inom olika internationella organisationer, styrelseplatser och expertgrupper inom desamma. Sverige bör utarbeta en handlingsplan för detta arbete och driva frågan i alla organisationer där Sverige finns representerat.
För att kunna följa utvecklingen på jämställdhetsområdet fordras en tillgång till lättillgänglig och aktuell statistik. Sådan har vid flera tillfällen tagits fram av Statistiska Centralbyrån. Vi anser det viktigt att denna statistikproduktion fortsätter och utvecklas.
Jämställdhet i det statliga kommittéväsendet
I årets budgetproposition 1992/93:100 bil. 12 anger regeringen att så länge olikheterna mellan könen består måste de göras synliga och beaktas inom alla politikområden. Regeringen understryker också vikten av att ekonomisk-politiska och andra förslag analyseras ur ett jämställdhetsperspektiv.
För att få fram bra underlag är det viktigt att statliga kommittéer som tillsätts (parlamentariska och särskilda utredare) också belyser konsekvenserna för jämställdheten mellan kvinnor och män i de förslag som de lägger fram. Vi anser att alla kommittéer bör få i uppdrag att göra en sådan analys. Det kan lämpligen ske i form av ett s.k. allmänt direktiv till kommittéer och särskilda utredare. För närvarande finns tre sådana allmänna direktiv. De berör EG, regionalpolitiken och ekonomiska konsekvenser av förslagen. Enligt vår uppfattning är jämställdheten mellan kvinnor och män en så viktig och övergripande fråga att ett särskilt direktiv om detta bör utfärdas.
Kommittéerna och de särskilda utredarna bör således redovisa hur deras förslag, direkt eller indirekt, påverkar förutsättningarna för att nå jämställdhet. Förslagens konsekvenser för kvinnor respektive män bör särskilt framhållas. Vidare bör de brister i jämställdhet mellan kvinnor och män som kan finnas på det aktuella området uppmärksammas i utredningsarbetet. En bedömning bör också göras av hur förekommande brister kan avhjälpas.
För de fall där en analys inte låter sig göras på ett meningsfullt sätt till följd av ämnets karaktär skall detta särskilt motiveras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om jämställdhet vid tjänstetillsättningar,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kvinnorepresentation i internationella organ,
3. att riksdagen inför möjligheter till tillsyn för riksdagsledamöternas barn,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av ökade möjligheter att kombinera familjeliv och förtroendeuppdrag,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av jämställdhetsstatistik,2
6. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ett allmänt jämställdhetsdirektiv som skall gälla kommittéer och särskilda utredare i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 22 januari 1993 Barbro Westerholm (fp) Ylva Annerstedt (fp) Britta Bjelle (fp) Charlotte Branting (fp) Margitta Edgren (fp) Ulla Orring (fp) Karin Pilsäter (fp) 1 Yrkande 3 hänvisat till KU 2 Yrkande 5 hänvisat till FiU