De mål som riksdagen satte upp i proposition 1987/88:105 om jämställdhet inför 90-talet innebär att på 10 år skulle en jämn könsfördelning uppnåtts i statliga centrala och regionala styrelser, kommittéer, råd och nämnder. Delmål sattes också upp; till år 1992 skulle andelen kvinnor vara minst 30 % och 1995 minst 40 %. I riksdagens beslut skrevs att om inte dessa mål nåddes borde regeringen föreslå en lag för att uppnå jämnare fördelning. Det finns för övrigt sådan lag i övriga nordiska länder.
Malmöhus län
Vet du att
''under de senaste decennerna har kvinnorepresentationen ökat inom politiken. Efter valet 1991 har denna utveckling avstannat''
''i de indirekt valda politiska församlingarna är andelen kvinnor lägre än i de direkt valda''
Så inleder länsstyrelsen i Malmöhus län sin fina rapport om hur antalet män resp kvinnor fördelar sig i länets olika politiskt valda och politiskt sammansatta församlingar. Rapporten utgår ifrån riksdagsbeslutet.
Rapporten berättar att i direktvalda församlingar har målet för 1992 i stort sätt nåtts, där är ungefär en tredjedel kvinnor och två tredjedelar män. I kommunfullmäktige i länets kommuner finns 31 % kvinnor (variationerna är stora alltifrån Svedala med 11 % till Bjuv 41%).
I Malmöhus läns landsting finns efter valet 1991 45 % kvinnor som ledamöter och 42 % som suppleanter. I direktvalda församlingar har väljarna insyn, de kan direkt på valsedeln se hur partierna nominerat män och kvinnor.
De indirekt valda församlingarna har inte nått delmålet om 30 % kvinnor. Det finns glädjande undantag: länsarbetsnämnden har 30 % och länsbostadsnämnden har 33 %, skattemyndigheten har 29 % kvinnor i sin styrelse. Men de är undantag.
Det finns fortfarande i Malmöhus län politiskt sammansatta församlingar utan kvinnor: AMU-gruppen Skåne har ingen kvinna i sin styrelse, inte heller Skogsvårdsstyrelsen eller Utvecklingsfonden. Länsstyrelsen som är ett indirekt tillsatt organ har två kvinnor av sina 15 ledamöter. Försäkringskassan har 17 % kvinnor i sin styrelse och kronofogdemyndigheten har 22 %.
I indirekt sammansatta politiska församlingar har väljarna ingen insyn. De är dessutom tämligen anonyma för medborgarna. Men det är de direktvalda politikerna som utser. Lite hårddraget kan man säga att det visar att balans mellan män och kvinnor är en viktig fråga när väljarna ''ser på'' annars inte.
Den mycket låga andelen kvinnor i indirekt politiskt sammansatta grupper/styrelser uppmärksammas inte lika mycket som den mer synliga andelen i direktvalda. I de indirekt sammansatta fattas många beslut om hur resurser ska fördelas och reformer genomföras. Beslut som är lika viktiga som de beslut som fattas i direktvalda. Ja, ofta viktigare för den enskilda medborgarens vardag.
Kristianstads län
Tyvärr finns inte samma genomgång av hur jämställdheten har utvecklats i Kristianstads län. Det förvånar oss eftersom länsstyrelserna är statens förlängda arm i länen. Vi bedömer på goda grunder att utvecklingen i Kristianstads län inte skiljer sig från den i Malmöhus län, men som sagt underlag saknas.
Vi anser att det finns all anledning för regeringen att uppmana samtliga länsstyrelser att följa hur jämställdhet mellan män och kvinnor utvecklats. Detta som ett inslag i den uppföljning som ska göras av de mål riksdagen satte upp 1988/89. Vi är inte främmande att överväga förslag om lagreglering om inte målen nås.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om andelen kvinnor i direkt valda och indirekt tillsatta statliga och regionala organ,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppföljning av hur jämställdhet mellan män och kvinnor utvecklas i länens olika beslutsorgan.
Stockholm den 25 januari 1993 Margitta Edgren (fp) Olle Schmidt (fp) Siw Persson (fp) Bengt Harding Olson (fp)