Kvinnornas ställning i det svenska samhället har stärkts under 1900-talet. Kvinnors rösträtt 1921 var en milstolpe i kampen för kvinnors rättigheter och av stor betydelse för utvecklingen.
Den svenska kvinnan har uppnått ett ekonomiskt oberoende i förhållande till mannen genom att de flesta förvärvsarbetar (82 %) och har egna inkomster. I riksdagen liksom i andra beslutande församlingar har andelen kvinnor successivt ökat.
Nu håller emellertid denna utveckling på att brytas. För första gången på mycket länge minskade andelen kvinnor i riksdagen -- från 38 % till 34 %. Löneklyftorna mellan män och kvinnor ökar trots att det i lagen talas om lika lön för lika arbete. Orättvisorna på arbetsmarknaden fortsätter att drabba kvinnor när de pensioneras.
När det gäller pensionsförsäkringar får kvinnor en sämre utdelning med motiveringen att de lever längre. Då borde väl personer som lever på landet ha sämre förmåner än stadsbor eftersom det finns skillnader i hälsotal mellan dessa grupper. Om det ska differentieras så borde detta ske utifrån arbetsförhållanden snarare än kön.
Hälsan är också en viktig del av människors levnadsförhållande och varierar bl.a. beroende på kön. I detta sammanhang har den extremt könsuppdelade arbetsmarknaden i Sverige intresse, på grund av arbetsmiljöns påverkan på hälsan.
Den försämrade situationen på arbetsmarknaden slår olika för olika grupper. Den offentliga sektorn är väsentlig för kvinnor ur många aspekter; en mycket stor del av kvinnor arbetar i den sektorn och den offentliga omsorgen av barn och äldre är ofta en förutsättning för kvinnnors arbete. Därför kommer nedskärningar inom kommuner och landsting att få konsekvenser för framför allt kvinnor.
Många kvinnor arbetar deltid -- i vissa fall på grund av att det bara finns möjlighet till deltidsarbete. Deltidsarbetslösheten är ett speciellt kvinnoproblem, som på ett år ökat med 50 000 personer till totalt 280 000. Högst är deltidsarbetslösheten inom sjukvård, social omsorg, administration, handel och servicenäringarna.
För närvarande pågår stora förändringar av olika socialförsäkringssystem. Hur påverkar de kvinnors levnadsförhållanden?
När beslut fattas ska konsekvenser av olika art vägas in. En fråga som blivit alltmer relevant är hur inverkar detta på kvinnors situation? Många gånger är det svårt att få riktiga besked därför att relevant statistik saknas. Många undersökningar utgår från ''normalt beteende'' och männen utgör normen. Kvinnor har ofta ett annat beteende och då krävs andra sätt att bygga upp fakta.
Därför vore det angeläget att göra en undersökning om kvinnors levnadsförhållanden i syfte att få en fullständigare bild av den faktiska situationen för kvinnor och förändringar förklarade och analyserade.
En grundläggande analys bör kunna ge bättre förutsättningar för att bedöma behovet av och formerna för åtgärder i olika hänseenden.
1965 beslöt riksdagen att göra en låginkomstutredning -- 1993 är det dags att göra en kvinnoutredning. Visserligen har det sedan 1975 gjorts undersökningar av levnadsförhållanden (ULF), men de har avsett hela befolkningen.
Det nya skulle vara att utgå från kvinnors perspektiv. Utredningen skulle dock med fördel kunna byggas på de välfärdskomponenter som ULF gjort nämligen:
Socialt liv: politiska resurser trygghet sociala relationer, familj Arbetslivet: sysselsättning och arbetsmiljö ekonomi utbildning Hälsa och omsorg: hälsa och omsorg
Fysisk miljö: boende transporter fritid
Fördelen med att ha samma komponenter är att ULF- undersökningarna kan utgöra ett jämförelsematerial. Maktutredningen har även särskilt studerat kvinnors situation och jämställdheten i det svenska samhället. Långtidsutredningen tog 1990 särskilt upp kvinnors roll och situation i ekonomin. Inom kort kommer enligt uppgift också 1992 års långtidsutredning i en bilaga att publicera ''Svenska kvinnor möter Europa''. Det är viktigt att det arbete som hittills gjorts utnyttjas och inte blir isolerade företeelser utan i stället tjänar som avstamp för fördjupad analys.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär initiativ till en utredning om kvinnors levnadsförhållanden.
Stockholm den 22 januari 1993 Ingela Mårtensson (fp) Karl-Göran Biörsmark (fp) Margitta Edgren (fp) Isa Halvarsson (fp) Ulla Orring (fp) Karin Pilsäter (fp) Barbro Westerholm (fp)