Frida Steenhoff född Vadström 1865, var den första i Sverige som skrev om barnens rättigheter och som myntade orden Barnets århundrade. Ord som senare Ellen Key använde och utgick ifrån i sina skrifter.
Frida Steenhoff var också den första som använde ordet feminism i Sverige. Hon höll 1903 ett föredrag med titeln Feminismens moral. Feminism var enligt Frida S ett erkännade av kvinnors och mäns likheter men också ett erkännande av deras olikheter. Paradoxen var enligt Frida S att kvinnorna var ekonomiskt beroende av männen och samtidigt ansvariga för det viktigaste i ett samhälle -- föda och fostra barnen. Hon ansåg också att'' andligt höjande, reflektion, insikt och medvetandegörande måste gå hand i hand med materiell välståndshöjning''.
Frida Steenhoff är den första som fokuserar på mannens roll som far. Hon ansåg att faderskapet är komplementärt och likvärdigt moderskapet.
Hennes idéer ärvs på sätt och vis av bl a Elin Wägner och även Fogelstadsgruppen i deras arbeten för fred och för social nydaning. Hennes insatser är okända för de flesta i Sverige i dag.
Vi anser att hennes insatser bör lyftas upp i ljuset som en viktig bakgrund till de diskussioner som förs i dag bl a om pappornas betydelse för barnens utveckling. Detta kan göras genom att ett jämställdhetsstipendium instiftas som syftar till att göra synliga kvinnor och män som i dagens samhälle arbetar i Frida Steenhoffs anda.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att ett årligt Frida Steenhoff-stipendium på lämpligt sätt inrättas för utdelning till en man eller kvinna som gjort betydande insatser för jämställdheten, och utdelas på den internationella kvinnodagen den 8 mars.
Stockholm den 22 januari 1993 Margitta Edgren (fp) Isa Halvarsson (fp) Christer Lindblom (fp) Ulla Orring (fp) Karin Pilsäter (fp) Barbro Westerholm (fp)