Sysselsättningsutsikterna är för många just nu mycket dystra. Trots en mycket aktiv arbetsmarknadspolitik går många i dag utan arbete. Mer än var femte människa i åldern 18--24 år -- 22 procent -- är arbetslös eller har ungdomspraktik eller annat konstruerat arbete. Det betyder nära 180.000 ungdomar, enligt siffror från AMS för november 1992. I hela befolkningen gäller det var tionde, om man räknar både den öppna och dolda arbetslösheten. Situationen beräknas inte bli bättre under 1993 enligt såväl arbetsmarknads- som finansministerns bedömningar.
''Svenskarna måste börja dela på den mängd arbete som landet förmår skapa. I stället för att var tionde går arbetslös bör var och en minska sin arbetstid.'' Det vi nu citerar stod att läsa i en TT-artikel för ca 3 veckor sedan och för själva förslaget står docenten i psykosomatik Kristoffer Konarski. Han har på uppdrag av regeringens folkhälsogrupp inventerat kunskaperna om vad som betyder mest för människors liv och hälsa. Arbetet eller snarare arbetslösheten är ett viktigt avsnitt i rapporten ''Jordmån för ett gott liv''.
En del av den arbetslöshet vi idag drabbats av kan förväntas försvinna vid en ny högkonjunktur. Men det är inte sannolikt att vi kan räkna med att återvända till tidigare extremt låga arbetslöshetstal. 80-talets höga sysselsättning berodde i hög grad på en omfattande offentlig sektor vars finansiering skapade ett strukturellt budgetunderskott som uppskattas till drygt 70 miljarder kronor. I stället är det mycket som talar för att en fortgående produktivitetsutveckling inom såväl varu- som tjänsteproduktion kommer göra det allt svårare att uprätthålla full sysselsättning med konventionella metoder.
Samtidigt som arbetslöshet är ett gissel för vår samhälle är också tidsbristen det. Människor som har arbete har ofta inte tillräcklig tid för att umgås med sina barn, andra anhöriga, vänner och grannar. Man har svårt att ta ansvar för närstående med behov av vård och stöd. Man kan inte engagera sig i sin närmiljö eller i demokratiskt arbete i tillräcklig grad.
Att försöka upprätthålla full sysselsättning genom en ständigt ökande varukonsumtion leder mot en återvändgränd med hänsyn till miljö- och naturresurser. En ständigt växande offentlig tjänstesektor kräver en skattebörda som säkert inte kommer att accepteras. Risken är också att det skapar ett förmyndarsammhälle där medborgarna allt mindre rår över sitt liv och tar ansvar för sin egen situation och sin närmiljö. Om däremot den fortgående produktivitetsutvecklingen skulle kunna användas till att ge alla människor mer tid så skulle det kunna innebära en starkt förbättrad livskvalitet. Den nuvarande situationen där vissa människor drabbas av arbetslöshetens överflöd medan andra tvingas till en allt hårdare stress för att försörja både sig själv och de arbetslösa är uppenbarligen helt ohållbar.
En allmän arbetstidsförkortning skulle kunna lösa en rad problem. Den strukturella arbetslösheten skulle kunna elimineras. Alla skulle kunna få mer tid för sig själva, varandra, sin närmiljö och för ett samhällsengagemang. Staten skulle spara stora utgifter för arbetslöshetsunderstöd och andra arbetsmarknadsåtgärder. Hälsotillståndet skulle förmodligen bli bättre genom minskad stress bland såväl arbetslösa som arbetande. Arbetets kvalitet skulle förmodligen förbättras. Sex timmars arbetsdag som normalarbetstid skulle i många fall kunna underlätta en effektivare arbetsorganisation. Många verksamheter som idag bedrivs i ett 8-timmarsskift per dag skulle kunna gå över till två 6-timmarsskift, vilket skulle innebära att utrustning och lokaler används 50% mer varje arbetsdygn. Detta innebär också att en arbetstidsreform skulle kunna finansieras med insatser såväl av staten, genom skattesänkningar, som av arbetsgivarna och anställda som tar ut produktivitetsvinsten i form av kortare arbetstid i stället för högre lön.
Mot den här bakgrunden anser vi det motiverat att regeringen tillsammans med arbetsmarknadens parter förutsättningslöst utreder förutsättningarna och konsekvenserna av en förkortad arbetstid och återkommer till riksdagen med förslag i denna fråga.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär utredning om en förkortad arbetstid.
Stockholm den 26 januari 1993 Rune Thorén (c) Pär Granstedt (c)