De statliga tjänstegrupplivförsäkringarna medger inte att den försäkrade till förmånstagare utser en homosexuell sambo. Detta utgör ytterligare ett exempel på de kvarvarande resterna av mot homosexuella och homosexuell samlevnad diskriminerande regler.
AMU-elevers, doktoranders och värnpliktigas tjänstegrupplivförsäkringar regleras i förordning (SFS 1988:244-246) som har denna diskriminerande utformning. Även statstjänstemännens tjänstegrupplivförsäkringar, som regleras i kollektivavtal, är diskriminerande på samma sätt.
Även om de berörda gruppernas antal inte är så stort är det en viktig princip som berörs. Riksdagen har 1973 uttalat att homosexuell samlevnad är en ur samhällets synpunkt fullt acceptabel samlevnadsform. Riksdagen har därefter antagit lag om homosexuella sambor, som främst reglerar frågor kring den gemensamma bostaden. Riksdagen har också genom ett tillägg i brottsbalken antagit en ''antidiskrimineringslag'' till skydd för homosexuella. Tyvärr reglerar denna lag inte diskriminering i arbetslivet.
Även om antalet AMU-elever, värnpliktiga och doktorander som är homosexuella och sammanboende med en person av samma kön är relativt sett litet antalsmässigt har även dessa rätt att tillförsäkra den efterlevande ett skydd som gör att, om den försäkrade avlider, den andra parten erhåller ekonomiskt stöd. Riksdagen behandlade under riksmötet 1991/92 en motion med liknande innehåll. Arbetsmarknadsutskottet föreslog i sitt betänkande (1991/92:AU11) att motionen skulle avslås. Utskottet hänvisade till Partnerskapskommitténs arbete, men uttalade att det är ''angeläget att frågan om efterlevandeskyddet i de statliga grupplivförsäkringarna för homosexuella sambor kan lösas. Detta är viktigt för att bestämmelserna om likabehandling av homosexuell samlevnad skall få någon substans.'' Riksdagen godkände utskottets betänkande.
Hänvisningen till Partnerskapskommittén är inte logisk. Om Partnerskapskommittén, så småningom, kommer fram till att föreslå regeringen en lag om partnerskap för homosexuella kan detta medföra att de som väljer att registrera sitt partnerskap faller in under den befintliga äktenskapslagstiftningen. Detta skulle kunna medföra att homosexuella par som ingått partnerskap skulle jämställas, i lagens mening, med makar. Därigenom skulle hindret för att förordna den andra i ett homosexuellt förhållande till förmånstagare för en statlig tjänstegrupplivförsäkring försvinna.
Men för alla dem som väljer att inte ingå partnerskap återstår problemet. Inte ens om lag om partnerskap införs kommer dessa att få rätt att utse sin homosexuella sambo till förmånstagare i den statliga tjänstegrupplivförsäkringen eftersom en eventuell partnerskapslag bara reglerar det rättsliga förhållandet för dem som ingått partnerskap.
Om riksdag och regering inte vidtar åtgärder kommer denna orättvisa och diskriminering alltså att bestå. Vi föreslår därför att regeringen ges i uppdrag att omgående verka för att de statliga tjänstegrupplivförsäkringarna förändras så att det blir möjligt för homosexuella att förordna sin sambo till förmånstagare.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen begär att regeringen verkar för att reglerna i de avtalsbundna statliga tjänstegrupplivförsäkringarna förändras så att det blir möjligt för homosexuella att förordna sin sambo till förmånstagare i försäkringen,
2. att riksdagen begär att regeringen förändrar förordningarna (SFS 1988:244-246) om tjänstegrupplivförsäkringar för AMU-elever m.fl. så att det blir möjligt för homosexuella att förordna sin sambo till förmånstagare i försäkringen.
Stockholm den 26 januari 1993 Kent Carlsson (s) Martin Nilsson (s) Ulrica Messing (s)