Företag som vägrar teckna kollektivavtal kan enligt medbestämmandelagen, MBL, utsättas för blockad. Detta gäller såväl enmansföretag, företag där enbart familjemedlemmar arbetar, som företag där samtliga anställda valt att inte organisera sig i en arbetsorganisation.
Såväl 1992 års arbetsrättskommitté (dir 1991:118 och 1992:109) som fri- och rättighetskommittén (dir 1991:119) har till uppgift att utreda frågor som rör enskildas rätt att avstå från medlemskap i t.ex. en facklig organisation. Som direktiven till dessa utredningar är formulerade, riskerar frågan om blockad av företag där ingen anställd är fackligt ansluten, att inte bli föremål för slutlig behandling.
En stor del av de mindre företagen har anställda som valt att inte organisera sig i en arbetsorganisation. Dessa företag väljer ofta själva att inte ansluta sig till arbetsgivarförening. Det är stötande för rättskänslan och inte förenligt med grundlagens intention, att en facklig arbetstagarorganisation skall kunna anordna stridsåtgärder, blockader mot företag, där såväl företaget som de anställda valt att stå utanför arbetsmarknadsorganisationerna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring av medbestämmandelagen att förbud mot blockad av företag införs där ingen anställd är fackligt ansluten.
Stockholm den 26 januari 1993 Filip Fridolfsson (m) Kenth Skårvik (fp) Marianne Andersson (c) Alwa Wennerlund (kds)