Lagarna på arbetsmarknaden
Den arbetsrättsliga lagstiftningen är svåröverskådlig och komplicerad. Många företag, särskilt de små, har begränsade möjligheter att skaffa kännedom om innehållet i de lagar som de skall följa.
I de flesta småföretag finns goda och öppna relationer mellan företagare och anställda. Det är naturligt att alla som arbetar i ett litet företag strävar efter att företaget skall fungera så bra som möjligt. Företagaren och de anställda kan ofta på ett enkelt och informellt sätt lösa olika problem.
''En småföretagare administrerar inte sin personal. Han eller hon talar med sina anställda.''
De arbetsrättsliga lagarna måste utformas så att arbetstagare, deras fackliga företrädare och arbetsgivarna på förhand vet vilka regler som skall gälla. Lagstiftningens omfattning skall främst avgöras utifrån rättssäkerhetsaspekter. I övrigt bör parterna genom avtal komma överens om vilka regler och villkor som skall gälla.
I ett läge med allt högre arbetslöshet och stora påfrestningar i näringslivet kan förändringar i arbetsrätten vara till gagn för både arbetstagare och arbetsgivare. Till och med kan hävdas att sådana ändringar är lika positiva som sänkningar av skatter och avgifter.
Arbetsrättsliga regler för småföretagare
Det som i synnerhet småföretagare anser vara av största vikt att förändra är turordningssystemet vid uppsägning, arbetstagarens möjlighet till ledighet, den fackliga vetorätt vid entreprenad och provanställningstidens längd.
Principen ''sist in -- först ut'' är huvudregel då en arbetsgivare nödgas säga upp personal vid arbetsbrist. Särskilt stora är problemen vid driftsinskränkningar i mindre företag.
För företag som saknar kollektivavtal medges enligt lagen inga avsteg från turordningsreglerna. I sådana fall är konkurs enda möjligheten att upplösa arbetsstyrkan och ombilda företaget.
Någon bra utgångspunkt för framtidstro kan dessa förhållanden inte vara.
I stället bör reglerna utformas så att de medför nödvändig flexibilitet vid uppgörandet av turordning. På detta sätt skulle företagen kunna ge nyckelpersoner fortsatt anställning. I sin tur skulle detta medföra att företaget både kan fortsätta driften och eventuellt nyanställa personal.
Varje rätt till ledighet, sedd var för sig, kan vara nog så motiverad, men när flera arbetstagare samtidigt utnyttjar sina rättigheter kan konsekvenserna bli orimliga för mindre företag.
Många småföretagare kan vittna om de olägenheter av skilda slag som den samlade frånvaron genom ledighetslagarna medfört. Ledighetslagarna är inte samordnade. Någon form av prioritering mellan de olika ledighetslagarna behöver komma till stånd.
Medbestämmandelagen föreskriver förhandlingar och ibland vetorätt för facket i samband med att företagen anlitar entreprenörer. Ursprungligen motiverades dessa regler med att utestänga oseriösa entreprenörer. Tillämpningen av dessa regler har inte alltid gått i lagens anda, utan snarare använts för att hävda hegemonin över egna avtalsområden.
Reglerna skapar onödig byråkrati och extra kostnader. I stället behövs möjligheter att skapa flexibilitet i företagets organisation. Extern produktion av varor och tjänster måste underlättas. En sund konkurrens på lika villkor är en viktig förutsättning för småföretagarens framtid. I en sådan utveckling behövs ingen föreskrift om facklig vetorätt för entreprenader.
Provanställningens längd är i dag maximerad till sex månader. Syftet med denna regel är att underlätta för den arbetssökande att få anställning. Ett vällovligt och gott syfte och en bra möjlighet för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden.
Dock kräver många arbetsuppgifter en längre prövotid än sex månader. Provanställningsperioden bör därför utvidgas att omfatta ett år. Den arbetssökande ges på detta sätt en rimlig chans att visa vad vederbörande kan. Rimligheten i att genom kollektivavtal kunna begränsa prövotiden bör också prövas.
Även anställningar på grund av arbetstoppar och säsongsvariationer bör kunna utvidgas upp till ett år.
Dessa förändringar gör det lättare för småföretagen att rekrytera arbetskraft och medger en större flexibilitet vid tillfälliga arbetstoppar. För den enskilde bör det vara mer positivt att ha en tillfällig anställning, som kan leda till ett fortsatt engagemang, än att inte ha något arbete alls.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förändringar av den arbetsrättsliga lagstiftningen.
Stockholm den 26 januari 1993 Inga Berggren (m) Jan Backman (m)