De permitteringsregler (om full permitteringslön från arbetsgivaren) som infördes 1 januari 1985 har i praktiken försämrat anställningstryggheten för många arbetstagare och samtidigt skapat stora problem i många branscher och företag. Ett stort och ökande antal arbetstagare förlorar idag sina anställningar istället för att bli permitterade under ett par veckor. Orsaken är att det, sedan de nya permitteringsreglerna infördes, blivit för dyrt för företagen att permittera. Speciellt hårt drabbas de branscher som har säsongsvariationer.
Inom måleribranschen t.ex. visar beräkningar att uppemot 25 % av branschens säsongsbetonade arbetslöshet skulle försvinna om man återgick till tidigare permitteringsregler.
Före 1985 hade arbetstagaren, vid permittering, endast rätt till permitteringslön från arbetsgivaren för tid som översteg två veckor i följd eller 30 dagar per kalenderår. För vissa karensdagar utgick också lön. Under permitteringstid utan lön fick arbetstagaren istället ersättning från A-kassan.
Enligt nuvarande regler ska arbetstagaren ha samma lön under hela permitteringstiden som när han/hon arbetar som vanligt. Till skillnad från tidigare är arbetsgivaren nu skyldig att betala denna permitteringslön, delvis med hjälp av statliga bidrag. Reglerna har inneburit att färre permitteras eftersom arbetsgivaren ej har råd att betala lön. Istället blir arbetstagaren uppsagd trots att kanske företagets nedgång bara är av tillfällig art.
Jag föreslår att dagens permitteringsregler ändras på ett sätt som i huvudsak innebär en tillbakagång till de permitteringsregler som gällde före 1985. Det innebär att permittering av arbetstagaren får omfatta högst 30 dagar per kalenderår. Till arbetstagare med fast anställning betalas permitteringslön från erkänd A-kassa enligt fastställda regler. För ett visst antal karensdagar per kalenderår blir arbetsgivaren skyldig att betala permitteringslön, vilken fastställs genom kollektivavtal. För genomförandet av förslaget krävs vissa lagändringar. 21 § LAS återfår den lydelse som gällde före 1985. PLE-lagen och PLE-förordningen blir överflödiga och upphör att gälla.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en ändring av permitteringsreglerna.
Stockholm den 25 januari 1993 Kjell Johansson (fp)