Boendemiljön och inflytandet i boendet är företeelser som värdesätts alltmer. Ett bra boende innebär att bostaden och utemiljön stimulerar till gemenskap och personlig utveckling. Detta förutsätter givetvis ett aktivt engagemang från de boendes sida i frågor som rör fastighetsförvaltning och fritidsverksamheter.
Utvecklingen under senare år har inneburit att hyresgästerna i allt fler bostadsområden själva tar initiativ till och har resurser för att utveckla sin egen närmiljö. Totalt finns det i Sverige mer än 20 000 lokalt förtroendevalda hyresgäster som verkar för ett bättre boende i det egna kvarteret. Arbetet är mycket omfattande. För att bilda länk mellan de boende och bostadsföretagen åtgår åtskillig tid för möten och andra sammankomster. Under hyresförhandlingarna har de lokalt förtroendevalda en mycket viktig roll när det gäller att delta i och förankra beslut som ingår i den process som hyresgästorganisationen har ålagts enligt lag.
I takt med att boinflytandet har vuxit fram har det blivit allt svårare att på ideell basis klara uppgifterna enbart under fritiden. Möten med förvaltare och förhandlingar om hyror och boendevillkor kan oftast inte ordnas på kvällstid på grund av att bostadsföretagens personal inte arbetar då.
Till detta kommer att de ökade kraven på förtroendevalda hyresgäster medför ett ökat utbildningsbehov som inte alltid kan tillgodoses under fritid.
För att möjliggöra en fortsatt demokratiseringsprocess för hyresgästerna är det nödvändigt att rätten till ledighet från arbetet för att utöva förtroendeuppdrag för föreningsarbete inom hyresgästorganisationer jämställs med de ledighetsregler som enligt lag gäller för fackliga och politiska uppdrag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätt till ledighet för att utöva förtroendeuppdrag inom hyresgäströrelsen.
Stockholm den 25 januari 1993 Nils Nordh (s) Bengt-Ola Ryttar (s) Hans Göran Franck (s) Marianne Carlström (s)