Näst efter sänkta räntor är den viktigaste åtgärden för att vända Sveriges ekonomiska utveckling en snabb och grundlig reform av arbetsrätten. I krispaket där det handlar om att ta Sverige ur dödsspiralen, inte bara lugna marknaden temporärt, krävs en påskyndad avreglering av arbetsrätten, inte tvärtom i linje med utredningens nya tilläggsdirektiv. Arbetsrätten hämmar arbetsgivarnas vilja till nyanställningar och försvårar den livsnödvändiga omstruktureringen av svenskt näringsliv. Arbetarrörelsen vägrar inse lägets allvar och försöker blockera reformen, under tiden förblöder Sverige.
Socialdemokraterna och facket hävdar att de svaga och sjuka skulle drabbas om man ändrade om i arbetsrätten i linje med regeringens direktiv. Är det några som drabbas av den svenska arbetsrätten är det just de äldre, kvinnor och arbetshandikappade. Med nuvarande regler kommer arbetsgivarna att vara särskilt tveksamma till anställningar bland dessa grupper.
Utredningen går för långsamt
Det går att skynda på en avreglering, t ex genom att lyfta ut vissa frågor i utredningen i en annan som arbetar parallellt med den nuvarande. Åtgärder måste vidtas så att förändringar helst kan komma till stånd sommaren 1993 eller senast 1 januari 1994. Sverige har inte råd att vänta.
De viktigaste åtgärdernaSaklig grund för uppsägning. Huvudregeln för uppsägning bör mjukas upp och den vettlösa månadsregeln som säger att en anställd måste sägas upp senast en månad efter det att ett brott begåtts, skall bort.Flytta medbestämmandet till arbetstagarna. MBL har givit pampar i det centrala facket inflytande, inte fackets lokala representanter och ännu mindre de enskilda arbetstagarna. För övrigt är det de som startat upp företagen som har ansvaret och tar de ekonomiska riskerna. Självfallet skall bestämmanderätten över den operativa verksamheten i ett företag ligga hos de som är bäst lämpade att fatta bra beslut. Inte minst av hänsyn till de anställda!Avsteg från turordningsreglerna. Undanta i varje fall nyckelpersoner från principen ''sist in först ut''. När problemföretag tvingas rationalisera för att överleva, kan företag tvingas avskeda personer som är livsviktiga för företaget om dessa personer anställts sist. Hela företaget dör med dessa regler!Ta bort fackets vetorätt vid entreprenad samt rätten att blockera icke- anslutna enmans- och familjeföretag. Dessa maffiametoder hör inte hemma i Sverige!Förläng provanställningen från 6 till 18 månader. Denna prövotid skall inte som nu kunna förhandlas bort. Då skulle många företagare våga anställa.Ledighetslagarna bidrar till att svenskar blivit det folk som arbetar minst i världen. Äntligen kanske till och med facket kan inse att Sverige inte har råd.
Tilläggsdirektiven
Socialdemokraterna och facket vill egentligen inte ha någon förändring av arbetsrätten, därav kravet på tilläggsdirektiv. Direktiven syftar även till att arbetsrätten skall kunna förhandlas bort i kollektivavtal.
Lika lite som Sverige har råd med strejker och löneförhöjningar, har vi råd med en arbetsrättslagstiftning som försvårar nyanställningar och vettiga rationaliseringar i näringslivet. De som blir lidande i slutändan blir arbetstagarna, och de som kunde varit arbetstagare om det ej varit för den otidsenliga arbetsrätten. Det handlar alltså om de grupper som facket säger sig värna om.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att snabba åtgärder bör vidtas för att påskynda Arbetsrättsutredningen enligt vad i motionen anförts,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att månadsregeln för saklig grund för uppsägning mjukas upp,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en ändring i medbestämmandelagen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avsteg från turordningsreglerna,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ta bort fackets vetorätt vid entreprenad samt rätten att blockera icke-anslutna enmans- och familjeföretag,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förlänga provanställningen från 6 till 18 månader,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att snabbt se över ledighetslagarna.
Stockholm den 26 januari 1993 Ian Wachtmeister (nyd) Bengt Dalström (nyd) Bo G Jenevall (nyd) Laila Strid-Jansson (nyd) Peter Kling (nyd)