Många branscher inom såväl industri som handel och annan serviceverksamhet karakteriseras av stora variationer i arbetsmängden. Det kan gälla regelbundna toppar vid vissa tidpunkter, t.ex. månadsskiften eller variationer som beror på orderingång och andra mer svårförutsägbara faktorer. Gällande regler för utläggning av arbetstid är inte alltid anpassade efter dessa förhållanden. Speciellt under en lågkonjunktur kan detta innebära att arbetsgivaren tvingas säga upp personal i stället för att temporärt minska arbetstiden, för att sedan åter öka den när säsongen närmar sig eller nya order kommer in. Semestern skulle kunna varieras om man vidareutvecklade de förslag som framförts i betänkandet Årsarbetstid (SOU 1992:27) och som varit föremål för remissbehandling.
Även för den anställde kan det finnas klara fördelar om möjligheterna att variera sin arbetstid ökar. Det kan gälla att ömsesidigt anpassa arbetstiderna inom en familj, att kunna kombinera arbete och studier eller att skapa utrymme för olika fritidsaktiviteter. Behovet av variation gäller såväl den dagliga arbetstiden som årsarbetstiden inklusive semestern och arbetstiden över den yrkesverksamma delen av livscykeln. Erfarenheten visar att man utan alltför stora ansträngningar kan samordna arbetsgivares och anställdas önskemål och behov av flexibilitet.
Vid de företag som genom överenskommelser med den lokala fackföreningen kunnat införa någon form av anpassning, t.ex. Scania vid fabriken i Oskarshamn, är både företagsledning och fack positiva. Det ligger i tiden att vårda och ta till vara de resurser som redan finns i form av kompetens och yrkeskunnig personal och det visar på framtidstro.
Inför en kommande anpassning till EG:s direktiv på olika områden är det viktigt att vi som utgångspunkt i förhandlingarna har egna verksamma regler. Dessa kan då åberopas som undantag, vilket inte gäller för de regler som lagts fast genom avtal mellan arbetsgivare och arbetstagarorganisationerna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införandet av produktionsanpassad arbetstid.
Stockholm den 25 januari 1993 Jan Backman (m)