Kommunerna har tidigare inte i någon större omfattning ägnat uppmärksamhet åt Lagen om anställningsskydd, beroende på att någon egentlig volymminskning av antalet anställda inte genomförts. Läget är dock ett helt annat idag och då inställer sig en rad frågor om tillämpningen av lagen ur kommunalt perspektiv.
Kommunerna måste anpassa sin verksamhet till ändrade ekonomiska förutsättningar. Många kommuner har påbörjat ett mycket omfattande omprövnings- och förnyelsearbete. Huvuddelen av dem tvingas konstatera att en del av kommunens anställda, trots ambitiösa insatser för intern omplacering, inte kommer att kunna ges fortsatt anställning inom kommunen.
I viss utsträckning kan övertalighet hanteras genom överenskommelser om garantipension o.d. men en uppsägning av ett inte obetydligt antal anställda är oundviklig. Det är vanligt att man i förhandlingsarbetet konstaterat att uppenbara oklarheter vid tillämpningen av Lagen om anställningsskydd föreligger. I det följande lämnas en kortfattad beskrivning av dessa.
Turordningsregler -- generellt
Huvudprincipen i lagen säger att den med längst anställningstid har företräde till arbetet. Detta modifieras med ett krav på tillräckliga kvalifikationer. Bevisbördan rörande bristande kvalifikationer åvilar arbetsgivaren, men den fackliga organisationen kan dock vägra godta arbetsgivarens bedömning. I det senare fallet inträder en utdragen process.
I ett läge där kommunerna idag dels får överta uppgifter från stat och landsting, dels får sänkta statsbidrag, måste kommunen både minska antalet anställda och öka effektiviteten per anställd. Eftersom kommunen inte kan gå i konkurs, till skillnad från en privat arbetsgivare, uppstår oklarheter i fråga om kompetenskravet. I ett privat företag kan fack och arbetsgivare anses ha ett gemensamt intresse av att företaget överlever, varför båda parter har en någorlunda likvärdig utgångspunkt inför definitionen av kompetenskravet. I den kommunala verksamheten är detta inte lika självklart. Risken finns att en neddragning av personalstyrkan i en kommun medför en påtaglig försämring av kommunens serviceutbud och uppgifter i övrigt. Detta på grund av att kompetenskravet inte kan tillgodoses.
Kommunövergripande turordningslista
Som ett led i kommunernas förnyelsearbete har beställar--utförarorganisation i vissa fall införts. Om de kommunala utförarenheterna inte ges kvantitativt och kvalitativt optimal bemanning, löper de risk att slås ut i konkurrensen. Detta leder till att hela enheters personal friställs.
Då rättsläget inte är klarlagt kan lagens bestämmelser medföra att en gemensam turordningslista för samtliga nämnder/förvaltningar måste fastställas om en facklig organisation begär det, och en sådan begäran har framställts i många kommuner. Detta kommer att få konsekvenser som för det första är svåra att överblicka och för det andra måste bedömas som orimliga. Sålunda kommer övertalighet inom en viss förvaltning att få till följd att anställda inom andra förvaltningar som driver helt andra verksamheter får lämna sina befattningar.
Sammanfattande bedömning
Med utgångspunkt från erfarenheter i ett antal kommuner kan konstateras att bestämmelserna i lagen om anställningsskydd avsevärt försvårar möjligheterna att åstadkomma just det som statsmakterna kräver av kommunerna, nämligen en kraftfull effektivisering av verksamheten. En förutsättning för en sådan effektivisering är att kommunerna kan bemanna sina förvaltningar med personal som genomgående har god kompetens för sina uppgifter.
Därför krävs förändringar i enlighet med motionen i bl.a. lagen om anställningsskydd, som ger kommunerna möjlighet att möta de krav som ställs nu och i framtiden.
Det bör ankomma på ansvarigt utskott att utforma erforderlig lagtext.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar ändra lagen om anställningsskydd i enlighet med vad i motionen anförts.
Stockholm den 22 januari 1993 Jan Sandberg (m)