Lagen om anställningsskydd har genom åren fungerat relativt tillfredsställande och varit till gagn för den enskilde arbetstagaren. Utvecklingen mot koncerner och koncernliknande ägandeformer har dock kommit att förändra denna bild. Anställningsskyddslagen innehåller regler som vållar problem i samband med strukturförändringar inom koncerner.
Enligt anställningsskyddslagens § 25 gäller företrädesrätt mot ny arbetsgivare bl a om företaget eller den del av företaget där verksamheten bedrivits övergått till en ny arbetsgivare under företrädesrättsperioden.
För att kunna göra gällande företrädesrätten i denna situation krävs bl a att två kriterier är uppfyllda.
1. Övergång av företag eller del av företag måste föreligga.
I detta fall krävs att det finns någon form av rättslig kontakt mellan de två företagen för att en övergång ska anses föreligga. I princip måste man ställa det kravet att det överlåtande företagets rörelse och dess verksamhet har upphört eller begränsats, samtidigt som det förvärvande företaget till följd av förvärvet har utökat sin rörelse.
2. Det skall vara fråga om samma verksamhet.
Med detta avses att verksamheten ska ha övergått på något sätt genom att det övertagande bolaget köpt varulager, hyr samma lokaler eller övertagit samma uppdrag m m.
I samband med en tvist inom Handels område har kriteriet ''övergång av företag'' ställts på sin spets.
De faktiska förhållandena i tvisten var följande.
Inom en koncern fattade moderbolaget beslut om att lägga ner verksamheten som drevs av ett helägt dotterbolag A. Samtidigt fattade moderbolaget beslut om att samma verksamhet skulle startas inom samma stad, men av ett annat, i stort sett helägt, dotterbolag B som bildades för detta ändamål.
Dotterbolag B övertog inte verksamheten av dotterbolag A. Det man övertagit är goodwill och kunder och kunderna är en obestämbar grupp som är svår att avgränsa.
Handels gjorde i tvisten gällande att företrädesrätt enligt §
25 lagen om anställningsskydd förelåg för arbetstagarna i dotterbolag A vid nyanställning i dotterbolag B.
För att företrädesrätt ska föreligga gäller enligt ovan att övergång av företag ska ha skett och att det ska vara fråga om samma verksamhet. I detta fall har någon övergång av verksamheten inte skett mellan dotterbolag A och B. Det är två helt skilda juridiska personer och någon form av rättslig kontakt har inte förekommit mellan dessa två. Dotterbolag B har inte heller övertagit dotterbolag A:s verksamhet på det sätt som förutsätts enligt lagen om anställningsskydd.
Med hänsyn till att moderbolaget har ett bestämmande inflytande över de två dotterbolagen och att det faktiskt är moderbolagets beslutsfattande och agerande som styrt de båda företagens verksamhet bör företrädesrätt i denna situation föreligga.
Kraven på överlåtelse och att det är samma verksamhet bör, enligt vår uppfattning, vara uppfyllda med hänsyn till att det är moderbolaget som fattar båda besluten, d.v.s. att lägga ner verksamheten i bolag A och att starta samma verksamhet i bolag B i nya lokaler på samma ort. Kravet på den rättsliga kontakten mellan dotterbolagen uppfylls enligt vår mening av att moderbolaget fattar beslut för de båda bolagen.
Den uppkomna situationen kan bli aktuell vid förändringar inom många koncerner/moderbolag -- majoritetsägda bolag/dotterbolag på hela arbetsmarknaden. Den allt vanligare förekomsten av koncerner och koncernägda bolag gör att en översyn av lagen om anställningsskydd snarast bör komma till stånd och leda till att de anställda får ett förstärkt anställningsskydd och förbättrade företrädesrättsregler.
Med hänvisning till vad som anförts hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en översyn av lagen om anställningsskydd bör komma till stånd i avsikt att ge de anställda ett förbättrat anställningsskydd.
Stockholm den 13 januari 1993 Kurt Ove Johansson (s) Lars-Erik Lövdén (s)