Kvinnorna är de stora förlorarna när staten lägger ned sin verksamhet. Det framgår av tillgänglig forskning. Framför allt beror detta på att de traditionella sekreteraruppgifterna försvinner. Men över huvud taget förändrar strukturbesluten statliga verksamheters kompetensprofil.
Litet tillspetsat kan man säga att kompetenskraven på de statsanställda förändrats ''över en natt''. Konsekvenserna blir att tidigare specialistkompetens inte efterfrågas och att den nya kompetens som i stället efterfrågas saknas hos de anställda.
Ytterst är det riksdag och regering som är ansvariga för den statliga verksamheten och för att den utförs väl. I det sammanhanget går det inte att bortse från ansvaret för att en långsiktig kunskapsutveckling sker, i takt med tidens krav. Det är inte bra att statsanställda tvingas lämna sina arbeten på grund av att man försummat kompetensutvecklingen, vare sig ansvaret ligger på myndighetsnivå, hos ägaren eller kanske hos parterna.
Behovet av kompetensutveckling kräver både eftertanke och åtgärder. Vi kan inte acceptera som en regel att anställda, som många år välmeriterat utfört sina uppgifter, blir de givna förlorarna när förändringar sker.
Regeringen bör på lämpligt sätt, t.ex. genom kontakt med parterna i Trygghetsstiftelsen och Förnyelsefonden i staten, informera sig om dessa förhållanden och föreslå åtgärder. Det bör t.ex. innebära att i fortsättningen skall utredningarna som föregår strukturbeslut ha till uppgift att granska förändringar av kompetensprofiler så att utvecklingsinsatser kan komma igång i ett tidigt skede. Resurser för olika åtgärder bör berörda myndigheter kunna få via de olika stödfunktioner som redan finns. Problemet är förmodligen inte resurserna utan oklarheten om de konkreta kompetenskrav som ställs.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av kompetensutveckling inför strukturförändringar.
Stockholm den 22 januari 1993 Inga-Britt Johansson (s) Viola Furubjelke (s) Ingegerd Sahlström (s)