I Gävleborgs län har funnits goda förutsättningar för en ekonomisk och social utveckling. Järnet och skogen har de senaste 150 åren bidragit till utveckling och välstånd inte bara för länet utan också för vårt land. Men framför allt är det de människor som levt och verkat i dessa bygder som genom egna initiativ och hårt arbete utvecklat dessa förutsättningar.
Fortfarande dominerar emellertid dessa två sektorer den ekonomiska utvecklingen i länet, vilket också gjort det sårbart för konjunkturväxlingar och vikande exportutveckling. Det är en av huvudorsakerna till att Gävleborgs län tidigt drabbades av de sista årens ekonomiska nedgång. Förhoppningsvis kan nu de första tecknen på en vändning i exportindustrin, och då särskilt inom skogsindustrin, ge positivt utslag för länet. Inom dessa sektorer kan vi emellertid inte räkna med att ens en konjunkturuppgång kommer att skapa förutsättningar för särskilt många nya jobb.
Arbetslöshetens gissel slog tidigt och hårt mot Gävleborgs län redan vintern 1990/91. Tillsammans med Norrbotten låg arbetslöshetssiffrorna i Gävleborg redan från början i topp. I december 1992 var 12 517 personer arbetslösa eller 7,0 %. I åldern 20--24 år var 2 550 personer arbetslösa eller 16,3%. Ungefär 25 000 personer eller 14 % av befolkningen i Gävleborgs län är utan arbete eller placerade i olika arbetsmarknadsåtgärder. Ungefär 1/3 av länets ungdomar står på så sätt utanför arbetsmarknaden. I Bollnäs och Ovanåkers kommuner står över 40% av ungdomarna utanför den reguljära arbetsmarknaden.
Befolkningsutvecklingen i Gävleborgs län har länge varit vikande. Sedan 1975 har befolkningen minskat med mer än 5 000 invånare och beräknas stabiliseras efter sekelskiftet runt 287 000 invånare. Under 1992 var Gävleborgs län ett av de fyra län vars befolkning minskade. Sysselsättningsläget och de begränsade utbildningsmöjligheterna har bidragit till att många ungdomar flyttar från länet. Kvinnounderskottet är stort särskilt i glesbygdskommuner och bruksorter.
I Gävleborgs län är vidare utbildningsnivån låg sett i ett nationellt perspektiv. Andelen högskoleutbildade är bland de lägsta i landet. Utbildningsnivån och bristen på utbildningstradition utgör allvarliga hinder för en utveckling som ställer stora krav på förnyelse.
Helt avgörande för utvecklingen i Gävleborgs län är den ekonomiska utvecklingen i vårt land och därmed vilken ekonomisk politik som förs och vilka resultat den får. Viktigaste inslag i en sådan politik är:sänkt strukturellt underskott i statsfinanserna för låg inflation och lägre räntor,skattepolitik för arbete, sparande och tillväxt, svensk anslutning till EG.
Med en sådan politik skapas förbättrade konkurrensförhållanden för svenska exportföretag. Vidare stimuleras nyföretagande och investeringar i produktivt arbete. Det skulle kunna innebära en renässans för ny- och småföretagande.
Framtidens jobb skapas framför allt inom småföretagsamheten. Med en avreglering och förändring av den offentliga servicen skapas möjligheter till nya företag inom tjänstesektorn. Inte minst inom traditionella kvinnoyrken inom vård och omsorg skapas här utrymme för både nya jobb och nya företag.
Regionalpolitik
Målet för en liberal regionalpolitik är att skapa miljöer som kan stimulera kreativitet, enskilda initiativ och lokal mobilisering. Kampanjen ''Hela Sverige skall leva'' har visat att såväl idéer som kreativa människor finns överallt i vårt land. Viktiga inslag för att forma lokala eller regionala kreativa miljöer är förekomsten av utbildnings- och kulturaktiviteter.
Utbildning i form av en god grundskole- och gymnasieutbildning liksom varierade och kvalitativa kulturaktiviteter spelar också en allt större roll för den livskvalitet som många människor ställer krav på för sig och sina barn. I Gävleborgs län finns en stark kulturtradition på en rad områden. Med den välkomna utbyggnaden av Gävleborgs Symfoniorkester förfogar länet nu t.ex. över landets enda fullständiga symfoniorkester norr om Stockholm.
Högskolan i Gävle/Sandviken ger utbildningstillfällen för människor från länet. Den medverkar till att sprida kunskap och nytänkande i regionen, vilket bl.a. näringslivet drar fördel av. Den medverkar också till att förstärka den kreativa miljö som erfordras inom länets gränser.
Folkpartiet har sedan länge verkat för att en större andel av de regionalpolitiska medlen skall hanteras av länsstyrelserna. De finns närmare den verksamhet som skall främjas och har större möjlighet att använda medlen flexibelt utifrån de lokala förutsättningarna.
Regionala obalanser blir tydligare och allvarligare i tider av dålig ekonomisk utveckling. En politik för tillväxt gör inte att glesbygden kommer på efterkälken -- den förhindrar däremot att glesbygden får slå igen helt.
Stödområden
I Gävleborgs län är Ljusdals kommun i Hälsingland och Hofors kommun i Gästrikland inplacerade i stödområdet för regionalpolitiska insatser. Nordanstigs, Söderhamns, Bollnäs och Ovanåkers kommuner är tillfälligt inplacerade i stödområdet t.o.m. utgången av budgetåret 1992/93.
De problem som föranledde den tillfälliga inplaceringen av de fyra kommunerna i stödområdet har kraftigt förstärkts under den pågående lågkonjunkturen. I flera fall har den därav föranledda utslagningen av arbetsplatser haft en sådan omfattning att problemen inte kan lösas endast av en uppgång i den ekonomiska utvecklingen. Det gäller i synnerhet kommunerna i Voxnandalen, Bollnäs och Ovanåker.
Den tillfälliga inplaceringen bör därför förlängas t.o.m. 1995/96. För att undvika ryckighet och medverka till långsiktig planering är det väsentligt att en sådan förlängning meddelas i god tid innan den nuvarande inplaceringen löper ut.
Statens institut för byggnadsforskning
Statens institut för byggnadsforskning i Gävle har utvecklats till en kvalificerad forskningsmiljö med betydande internationell anknytning. Institutets betydelse i samverkan med den lokala högskolan i Gävle/Sandviken har vuxit. För såväl institutet som för högskolan, Lantmäteriverket, Centralnämnden för fastighetsdata och för näringslivet innebär kraftsamlingen en värdefull bas och en samlad lokal forskningsmiljö kring byggande och urban forskning.
Institutets framtid har under senare tid varit föremål för översyn. Förslag har lagts att överföra institutet från Närings- till Utbildningsdepartementet samt inordnas i Uppsala universitet. Det skulle därvid kunna utveckla sin breda inriktning mot samhällsbyggande och urbanistik. Förslaget har tillstyrkts av institutet, Länsstyrelsen i Gävleborgs län och Uppsala universitet. En sådan inriktning med fortsatt placering i Gävle skulle främja institutets värdefulla och breda samhällsinriktade forskning.
Service i glesbygd
Avreglering och Europaintegration skapar nya möjligheter också för glesbygden. Den icke obetydliga oro som många människor i glesbygder känner inför utvecklingen behöver inte infrias. Med framtidstro och vilja till förnyelse kan nya förutsättningar för utveckling och service komma att utvecklas. Det finns emellertid anledning att i ett bredare samhällsperspektiv analysera syftet med och effekter av olika beslut om förändrad service- och myndighetsinriktning.
I detta perspektiv framstår de förslag som lagts i anledning av översynen av domstolsväsendet som märkligt klåfingriga. En indragning eller sammanslagning av de små tingsrätterna torde åtminstone endast marginellt möta de problem eller förändringar som varit utgångspunkt för översynen. De skulle däremot skapa betydande olägenhet för allmänheten och bidra till utarmningen av inte minst Norrlands inland. En indragning på föreliggande grunder av t ex tingsrätten i Ljusdal vore inte acceptabel.
Kommunikationer
Fungerande kommunikationer är en viktig förutsättning för en dynamisk samhällsutveckling. Gävleborgs län med sin långsträckta form från norr till söder är mycket beroende av goda kommunikationer. Genom sitt geografiska läge har länet fått en strategisk betydelse för all markbunden trafik mellan Norrland och Mellansverige. All omfattande och tyngre trafik på såväl väg som järnväg passerar genom Gävleborgs län.
Järnvägar
Järnvägen är en del av den grundläggande service som krävs för att regionalpolitiska satsningar ska bli verkningsfulla. Förverkligandet av en snabbtågförbindelse längs Ostkustbanan med uppehåll i Hudiksvall, Söderhamn och Gävle skulle förkorta restiden till Uppsala och Stockholm avsevärt.
Snabbtåg på Ostkustbanan skulle förstärka de satsningar som näringsliv och kommuner gör för att utveckla södra Norrland. En snabbtågförbindelse utvidgar de lokala arbetsmarknaderna och ökar möjligheten till såväl tillfällig som mera varaktig arbets- och utbildningspendling. Det förbättrar interaktionen mellan arbetsmarknader inom länet men också med Uppsala- och Sundsvallsregionerna, som också är betydande utbildningscentra. Den nödvändiga ombyggnaden av Ostkustbanan för att möjliggöra snabbtågstrafik bör snarast genomföras i enlighet med det avtal som slutits i december 1992 mellan Ostkustbaneintressenterna, berörda kommuner och myndigheter.
Enligt de planer som nu finns skulle en upprustning av Norra stambanan kunna förkorta restiden på sträckan Östersund--Stockholm till ungefär 4 timmar. Järnvägen skulle då kunna bli ett effektivt och slagkraftigt transportalternativ även för persontrafik med vital betydelse för stora delar av södra Norrlands inland. Beslut om upprustning av Norra stambanan till snabbtågskapacitet bör ske i anslutning till de övriga beslut om infrastruktursatsningar som görs under 1993.
En förutsättning för överenskommelsen om Ostkustbanan är att den planerade Arlandajärnvägen utformas så att fjärrtågstrafik mellan Stockholm å ena sidan och Norrland eller Dalarna å andra sidan kan passera Arlandastationen för anslutning till flyget på Arlanda. Då får södra Norrland och Dalarna en fungerande trafikstruktur, som binder samman tåg och flyg.
En förutsättning för att resenärerna ska välja tåg är att tågtidtabellerna är tillförlitliga och anpassade till resenärernas behov vad gäller ankomst- och avresetider. Under senare år har tidtabellförändringarna längs Norra stambanan för inlandskommunerna inneburit allt färre och sämre anpassade avgångstider. Ett väl fungerande samråd mellan SJ, länsstyrelse och kommuner är väsentligt och bör ges ett reellt innehåll.
Vägar
Vägtrafiken mellan Norrland och Mellansverige går idag på E 4:an längs Norrlandskusten. Det innebär en kraftig koncentration av framför allt den omfattande godstrafiken. För länet är det av avgörande betydelse att E 4:an får sin upprustning längs hela sträckningen.
Det är vidare viktigt att vägtrafiken får en avlastning med alternativa vägsträckningar genom Mellansverige. Såväl Räta Linjen som Bergslagsdiagonalen skulle bidra till en större spridning av den tunga vägtrafiken genom regionen. I nuvarande sysselsättningsläge skulle en snar påbörjan av dessa två projekt få stor betydelse för regionen. På sikt skapas därigenom förutsättningar för en positiv näringslivsutveckling och ekonomisk tillväxt i ett vidare geografiskt område i södra Norrland.
Flygplatser
I avvaktan på snabbtågsförbindelser längs Ostkustbanan och Norra stambanan och utbyggnaden av Arlandajärnvägens anknytning till Uppsala utgör flygförbindelser de enda snabba kommunikationerna, särskilt med Arlanda flygplats, för de olika delarna av Gävleborgs län. Inte minst de kommunala flygplatserna i Hudiksvall och Söderhamn spelar här en vital roll. Flygplatsen i Gävle/Sandviken med närhet till Sandvik, högskolan och statliga myndigheter med internationella kontakter är också viktig.
I budgetpropositionen föreslås statsbidraget till kommunala flygplatser koncentreras till vissa flygplatser i Norrlands inland i avsaknad av tillfredsställande transportalternativ. Detta förefaller vara en rimlig inriktning. Med nuvarande järnvägsförbindelser, turtäthet och framför allt avgångstider gäller detta emellertid även i Hälsingland, och särskilt för kommunerna i inlandet längs Norra stambanan. Flygtrafiken från/till Hudiksvall och Söderhamn har i detta avseende inga fungerande alternativ.
Med en utbyggnad av snabbtågsförbindelser, särskilt längs Norra stambanan, och en nordlig anslutning av Arlandajärnvägen till Uppsala skulle förhållandet förändras radikalt. I avvaktan på detta bör statsbidrag utgå även fortsättningsvis till de kommunala flygplatserna i Gävleborgs län och under alla förhållanden i Hudiksvall och Söderhamn.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den avgörande betydelse som en politik för minskat strukturellt budgetunderskott, ekonomisk tillväxt och svensk anslutning till EG har för utvecklingen i det starkt exportinriktade Gävleborgs län,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillfällig inplacering av Nordanstigs, Söderhamns, Bollnäs och Ovanåkers kommuner i stödområdet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om överföring av Statens institut för byggnadsforskning till Utbildningsdepartementet och anknytning till Uppsala universitet,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om indragning eller sammanslagning av de små tingsrätterna,2
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om snabbtågsförbindelser längs Ostkustbanan och Norra stambanan samt utbyggnaden av Arlandajärnvägen,3
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbyggnad av E 4:an genom Gävleborgs län samt av Räta linjen och Bergslagsdiagonalen,3
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statsbidrag till kommunala flygplatser i Gävleborgs län.3
Stockholm den 26 januari 1993 Lennart Rohdin (fp)
1 Yrkande 3 hänvisat till BoU. 2 Yrkande 4 hänvisat till JuU. 3 Yrkandena 5--7 hänvisade till TU.
Motionen delad mellan flera utskott