För närvarande pågår en snabb ekonomisk, politisk och kulturell integrationsprocess i Europa. Genom EES-avtalet binds EFTA- och EG-länderna samman till en gemensam marknad där målsättningen är fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och arbetskraft. Som ett ytterligare steg för att utveckla det nödvändiga politiska och kulturella samarbetet kommer Sverige att förhandla om medlemskap i EG. Till detta kommer omvandlingen av Östeuropa som innebär att också länderna i de forna Sovjetdominerade områdena, inte minst Baltikum, öppnas för ökat ekonomiskt och kulturellt utbyte.
Skåne har i det här perspektivet en nyckelroll genom sitt geografiska läge. Närheten till kontinenten innebär klara fördelar för näringsliv och medborgare. Skåne är granne med de stora marknaderna. Regionen erbjuder korta transportsträckor, väl utbyggda nätverk, riklig tillgång till natur och rekreationsmöjligheter och ett mångfacetterat kulturliv. Allt detta är förutsättningar som lägger en bra grund för ett stärkt näringsliv och för att på sikt klara sysselsättningen i regionen.
Sett ur ett svenskt perspektiv är Skåne porten till det nya Europa, för näringslivet en språngbräda till marknaderna. Inom EG finns i dag de viktigaste svenska exportmarknaderna och i en utvecklad handel med Baltikum och Östeuropa ligger några av morgondagens utmaningar och möjligheter. Det rikare Västeuropa måste av många skäl satsa för att utveckla närområdet österut.
En väl utbyggd infrastruktur, snabba och väl fungerande kommunikationer i Skåne är en angelägenhet för hela Sverige. Detta för att hela landet skall kunna dra fördel av den europeiska, ekonomiska integrationen, utveckla handeln, stärka näringslivet och fördjupa det kulturella utbytet med kontinenten.
För att kunna ta tillvara Skånes alla möjligheter som framtidsregion krävs bland annat ett mera samlat ansvar för de regionala frågorna. Ett demokratiskt valt organ för regionala frågor i Skåne skulle både förenkla den regionala förvaltningen och tydliggöra ansvaret för just de regionala frågorna. Frågan om ett sådant Skåneparlament har väckts i en särskild motion, 1992/93:K617.
Dagsläget -- en beskrivning
Dagens arbetsmarknad
Arbetslösheten slår mycket hårt mot Skåne. I båda Skånelänen redovisar länsarbetsnämnderna allt dystrare siffror och prognoserna visar på en fortsatt försämring eftersom varslen ökar dramatiskt. Situationen är allvarligast för ungdomarna som i stort sett saknar möjligheter att etablera sig på arbetsmarknaden.
Kvinnornas situation bör också uppmärksammas särskilt. Ofta drabbas de dubbelt av att nedskärningarna inom traditionella kvinnoyrken som vård och omsorg är stora samtidigt som samma nedskärningar minskar kvinnornas möjlighet till förvärvsarbeten då de oftast får möta det omsorgsbehov som samhället inte längre möter.
I december 1992 hade Malmöhus län en arbetslöshet på 5,7 % jämfört med i december 1991 då den var 3,4 %. Jämförbara siffror för Kristianstad län är 5,9 % i december 1992 mot 3,6 % december 1991. Sammantaget var 38 955 personer arbetslösa i Skåne i december 1992.
Arbetsmarknadsmyndigheterna använder de knappa resurser de har att tillgå men något ekonomiskt utrymme för länsarbetsnämnderna att tillämpa arbetslinjen konsekvent finns inte längre.
Åtskilliga arbetslösa står nu inför hotet att bli utförsäkrade ur arbetslöshetskassorna. När detta sker befästs arbetslösheten ytterligare då de arbetslösa tvingas vända sig till socialkontoren och på så sätt fjärmas än mer från arbetsmarknaden.
Näringslivskrisen
Näringslivet och industrin har liksom i övriga delar av landet drabbats hårt av den internationella konjunkturnedgången, problemen i finanssektorn och den vikande efterfrågan på hemmamarknaden.
Den allmänt svaga efterfrågan, och då inte minst inom byggsektorn, har av självklara skäl fått svåra återverkningar i näringslivet och på arbetsmarknaden. Till detta kan läggas den akuta bristen på riskkapital och riskvilliga krediter till investeringar och produktion. Om inget sker som radikalt ändrar situationen kommer 1993 att bli ett än sämre år än det föregående, med fortsatt utslagning av industriarbetsplatser och arbetstillfällen.
Inför framtiden kan också andra mera långsiktiga problem identifieras. Dit hör att skånskt näringsliv inte är tillräckligt differentierat vilket leder till hög konjunkturkänslighet och sårbarhet. Behovet av ökad mångfald och en särskild satsning på att utveckla ny industri och nya näringar, inte minst i form av små och medelstora företag, är påtagligt.
Den borgerliga politiken förstärker problemen
En stor majoritet av Skånes kommuner styrs liksom de båda landstingen av borgerliga koalitioner. Den politik som förs, på sina håll extremt nyliberal, förvärrar arbetsmarknadsläget ytterligare.
Den kommunala servicen skärs ned dels som en följd av de kommunalekonomiska problemen, dels också som ett resultat av ideologisk motvilja mot den offentliga sektorn. I de borgerliga teorierna borde då motsvarande verksamhet starta i den privata tjänstesektorn och den skulle då suga upp alla de som friställs ur de kommunala verksamheterna. Verkligheten talar ett annat språk. När barnomsorg, sjukvård och äldreomsorg skärs ned ökar bara köerna och statistik från arbetslöshetskassorna visar med all önskvärd tydlighet att personalen förvisas till arbetslöshet.
Tidigare har den offentliga sektorn också haft en dämpande inverkan på lågkonjunkturerna bland annat genom att kommunerna då investerat och på så sätt bidragit till att upprätthålla sysselsättningen i den strategiska byggbranchen. Kommunalskattestoppet hindrar nu progressiva kommuner att satsa på investeringar och aktivt deltagande i arbetsmarknadspolitiken. I den inventering socialdemokraterna i Skåne genomförde hösten 1992 visade det sig att om de färdigprojekterade investeringarna i de skånska kommunerna sattes igång skulle ca 2 500 årsarbeten skapas.
Därför kan med fog sägas att konsekvenserna av lågkonjunkturen förstärks väsentligt av det borgerliga styret.
Satsa på Skånes framtid
En aktiv näringspolitik
Skåne har genom sitt geografiska läge unika möjligheter när det gäller att utveckla ett starkt näringsliv. Den regionala hemmamarknaden runt Östersjön kan uppskattas till 25 miljoner människor.
I Skåne finns också en betydande andel av landets tillväxtföretag och stora resurser inom området forskning och utbildning. Den regionala tätheten, de många företagen och FOU-resurserna utgör i sig goda förutsättningar att utveckla nya och stärka existerande resurstarka nätverk.
Politiken och politikernas uppgift i sammanhanget är att skapa en god miljö för näringslivet att fungera och utvecklas i. Under 1980-talet och 1990-talets inledning har emellertid den uppfattningen brett ut sig att näringslivet mår bäst om marknaden får sköta allt utan politisk inblandning. Den bästa näringspolitiken skulle i det perspektivet vara ingen näringspolitik alls. Vi vill med kraft invända mot detta resonemang. Politiken har en viktig uppgift att spela på centrala områden för att skapa förutsättningar för ekonomisk utveckling och full sysselsättning.
Vi vill peka på några sådana områden där insatser är särskilt viktiga.
En väl fungerande infrastruktur utgör en grundförutsättning. För att industrin skall kunna utvecklas krävs satsningar på infrastrukturens olika delar, på utbildning och forskning, kommunikationer, energi och kultur. Genom att nu satsa på infrastrukturen kan lågkonjunkturens negativa konsekvenser på bland annat sysselsättningen motverkas och förutsättningarna att dra nytta av en framtida internationell högkonjunktur förbättras.
Kommunikationerna är en mycket viktig del av en regions infrastruktur. Kommunikationer i form av vägar, järnvägar, flyg, telenät och datanät utgör själva grundvalen för en regions möjligheter till näringslivsutveckling. Satsningar inom kommunikationsområdet är av stor betydelse, inte minst gäller detta den kommande stora satsningen på Öresundsbron.
Utbyggnad av data- och telekommunikationsnätet är likaledes av stor betydelse för att en region skall kunna utvecklas och förnya sitt näringsliv. Satsningar måste göras i hela Skåne.
Forsknings- och utvecklingsresurserna tillhör liksom en väl utbildad befolkning de absolut viktigaste förutsättningarna för att näringslivet skall kunna utvecklas i positiv riktning. Skåne har goda grundförutsättningar på området i form av universitetet och tekniska högskolan i Lund--Malmö och högskolan i Kristianstad. Det gäller att slå vakt om och utveckla dessa resurser.
Vidare skall det understrykas att vi betraktar kulturen som en viktig infrastrukturell resurs. Det är väsentligt att kulturens roll som regionalpolitisk tillväxtfaktor uppmärksammas.
Kapitalförsörjningen, både vad avser riskkapital och kapital till investeringar och produktion, är ett annat viktigt område där insatser måste göras för att underlätta näringslivets utveckling. Den pågående finanskrisen har drabbat särskilt de små och medelstora företagen hårt. Det finns skäl att särskilt understryka statens ansvar på området. Regeringens politik tog tidigt fasta på att statens engagemang när det gäller riskkapital och riskvilliga krediter till företagen helt skulle avvecklas. På den punkten har man nu delvis slagit till reträtt, men de åtgärder som vidtagits är otillräckliga och delvis verkningslösa.
Vi vill betona vikten av att staten tar ett aktivt ansvar på riskkapital- och kreditområdet. Vi menar att man bör slå vakt om och vidareutveckla såväl utvecklingsfonderna och de befintliga riskkapitalbolagen som andra samhälleliga engagemang för att underlätta kapitalförsörjningen i företagen.
Såväl för att gynna exporten och utveckla den egna industrin som för att bidra till utvecklingen i de nya staterna i de östra delarna av Östersjöregionen är det viktigt att det finns tillgång till exportkrediter och riskkapital som gör det möjligt för industrin att medverka i ''joint venture'' i Östersjöregionen.
Den borgerliga näringspolitiken bygger på att genom skattesänkningar och andra generella insatser söka åstadkomma industriell utveckling. Denna politik är dömd att misslyckas. I stället krävs det riktade åtgärder, exempelvis i form av FoU-insatser och hjälp med riskkapital, för att vända den nuvarande mycket negativa trenden.
Det är angeläget att staten liksom kommuner och landsting tar hänsyn till de behov industrin har för att kunna åstadkomma industriell utveckling. Särskilda insatser för att högskolans forsknings- och utvecklingsverksamhet skall kunna nyttiggöras i industrin tillhör de åtgärder som är angelägna och som vi vill att det skall satsas på. Som ett led i detta bör företagens möjligheter att via sina dataterminaler söka information om pågående forskningsprojekt underlättas.
Kontaktytorna mellan forskarvärlden och näringslivet måste utvecklas. Detta gäller inte minst livsmedelsbranschen. Inom den livsmedelstekniska sektorn handlar det i betydande utsträckning om att genom att utnyttja nya forskningsrön bli bättre på förädling. Målsättningen bör vara att i den skånska livsmedelsindustrin efter dansk förebild åstadkomma en högre specialiseringsgrad. En kraftigt ökad exportandel bör därmed också kunna uppnås.
Fiskerinäringen
Fisket är ett tydligt exempel på en verksamhetssektor där mycket skulle kunna åstadkommas i form av förnyelse. Det skånska fisket har en betydande omfattning. Men Skåne, liksom övriga Sverige, uppträder som ett u-land i fiskerisammanhang. Möjligheten att inte bara fånga fisken, utan också förädla den utnyttjas inte. En stor del av den fisk som tas upp exporteras i stort sett obearbetad och till låga priser.
Förutsättningar måste skapas för en utbyggd förädlingsindustri i Skåne. Utifrån ett helhetsperspektiv, som omfattar också förädlings- och distributionsleden, skall nya produkter utvecklas. Ett exempel på en tänkbar produkttyp där mycket nytt torde kunna åstadkommas är sådana produkter som kan användas i läkemedelsindustrin.
En viktig förutsättning för att en förnyelse skall vara möjlig är emellertid att de nuvarande fiskeriföretagen inte slås ut. Stora satsningar har under senare år gjorts från bankernas, statens och de involverade företagens sida för att modernisera fiskeflottan. De gamla trätrålarna har bytts ut mot moderna ståltrålare. Denna modernisering riskerar nu att spolieras på kort tid genom ett stort antal konkurser. För att fisket skall överleva denna besvärliga situation måste staten bidra med ekonomiska insatser.
En metod är att använda ett planerat stillaliggande för att tillfälligt minska fångstkapaciteten. Ersättningen måste i detta fall anpassas till EG:s nivåer och beräknas så att den -- inom den tillåtna ramen -- täcker fiskeriföretagets faktiska kostnader. Denna typ av stillaliggande bör vara en metod som fiskeriverket har att använda inom den ekonomiska ram som det s.k. D 4-anslaget ger.
Turismen
Turismen är också ett område där förnyelse pågår och där stora möjligheter att utveckla näringen ytterligare föreligger. Näringsgrenen är sedan lång tid tillbaka viktig för Skåne, men vi är övertygade om att Skåne kan bli en i turistiska sammanhang ännu livligare region. Skåne har förutsättningar på området som rätt utnyttjade kan ge god utdelning.
I förhållande till intressanta marknader för skånsk turism föreligger betydande möjligheter, eftersom det blivit billigare för exempelvis tyskarna att turista i Sverige. Skånes geografiska placering i landets sydligaste del innebär särskilt goda förutsättningar.
Det korta avståndet till de tätbefolkade områdena i norra Tyskland måste uppmärksammas och marknadsföras. Skåne har betydande turistiska värden, som rätt marknadsförda kan dra mycket folk till regionen. Till dessa värden hör den variationsrika naturen med öppet landskap, skogsbygder och åsar. Skåne har dessutom ett underutnyttjat utbud av hotellrum, campingplatser, turistanläggningar, kollektivtrafik och kommersiell service. Ett bättre utnyttjande av dess tillgångar skulle medföra avsevärda tillskott i sysselsättning och skatteintäkter.
Det är viktigt att staten ställer upp med resurser, antingen det gäller turism, livsmedel eller det är frågan om någon annan verksamhetssektor. Mer statliga resurser behövs i syfte att åstadkomma förnyelse av näringslivet. Det kan gälla produktutveckling, startstöd till nyetablerade företag och mycket annat.
Utbildning och forskning
Regeringen har gång på gång visat exempel på att den inte är beredd att göra de nödvändiga satsningarna på utbildning och forskning. I betydande utsträckning karakteriseras den borgerliga regeringens agerande av passivitet och nära nog uppgivenhet.
Departementsskrivelsen Forskningens utmaningar (Ds 1992:97), där den långsiktiga forskningsstrategin skisseras, är symptomatisk när det gäller regeringens bristande handlingskraft. Detta i den meningen att den innehåller väldigt lite av substans. Ett närmast slagordsmässigt resonerande om s.k. ''elitforskningsenheter'' och utläggningar kring ett mer eller mindre välgrundat påstående om ''en nödvändig kritisk massa'' för att en forskningsmiljö skall fungera är exempel ur innehållet.
Förväntningarna inför den forskningspolitiska propositionen är, betraktade mot bakgrund av det den borgerliga regeringen hittills åstadkommit, beklagligt nog mycket små.
Ytterligare satsningar behövs
Den svenska högskolan byggs nu ut kraftigt. Expansionen inleddes efter beslut i riksdagen våren 1991. Det behövs emellertid en ytterligare såväl kvantitativ som kvalitativ förstärkning av vår högskoleutbildning. Andelen högskoleutbildade är i många branscher lägre än i våra viktigaste konkurrentländer. Detta gäller särskilt inom industrin. Denna bild är synnerligen utpräglad vad gäller det skånska näringslivet.
Lunds universitet har, efter att under många år ha blivit styvmoderligt behandlat, fått en väsentlig del av de sammanlagt 6 000 nya högskoleplatser som riksdagen tog beslut om hösten 1992. Ytterligare satsningar behövs dock. Det gäller inte minst utbildningen i tekniska ämnen. Tillgången på kvalificerade tekniker är av strategisk betydelse för den industriella utvecklingen. Examinationen av civilingenjörer måste öka. Det är samtidigt viktigt att högskolan i Kristianstad får del av de nya resurstillskotten. Anslagen till forskningsstimulerande åtgärder vid högskolan i Kristanstad bör utökas.
Helsingborg saknar egen högskola men har goda förutsättningar att utvidga den högskoleverksamhet som redan nu bedrivs under Lunds universitet. Särskilt intressant är den planerade logistikutbildning som bygger främst på den tvååriga högskoleutbildning Lunds universitet redan bedriver i kommunen. Förutsättningar finns också till samordning med landstingets vårdskoleutbildning. Även lärarutbildningar kan bli aktuella.
Ekonomiskt kompetenscentrum
Utvecklingsfonden i Malmöhus län arbetar tillsammans med länsstyrelsen på att utveckla ett ekonomiskt kompetenscentrum. Avsikten är att detta centrum skall rikta sig till små och medelstora företag. Det är angeläget att resurser skapas för att realisera detta kompetenscentrum.
Transporttekniskt utbildningscentrum
Inom gymnasiets fordonsprogram finns i M-län transportteknisk utbildning endast i Helsingborg. Planer finns på att inrätta ett ''transportgymnasium'' i Malmöregionen. Eftersom en sådan utbildning är mycket kostnadskrävande bör möjligheten prövas att tillsammans med fler intressenter bygga upp ett sådant kompetenscentrum enligt intentionerna i den s.k. Samverkanutredningen (Ds 1990:59).
Lokalfrågor
Av såväl utbildnings- som arbetsmarknadspolitiska skäl bör ökade resurser satsas på högskolans lokaler. Inom Lunds universitet finns flera angelägna projekt av såväl nybyggnads- som ombyggnads- och upprustningskaraktär.
Livsmedelsteknik som forskningspolitiskt tema
Ett viktigt forskningspolitiskt tema, med hög grad av relevans med avseende på Skånes näringslivsstruktur, är livsmedelsteknik.
Den nya jordbruks- och livsmedelspolitiken kräver satsningar på utvecklingsarbete för att svensk livsmedelsindustri skall kunna anpassa sig till de nya förutsättningarna.
I Danmark har ett omfattande program för produktutveckling inom livsmedelsindustrin genomförts. Sverige kommer vid närmandet till EG i ett underläge om vi inte satsar på motsvarande sätt.
Den nödvändiga omställningen kräver större marknadskunskap och bättre produktutveckling. Särskilda medel måste tillskjutas för att stimulera de små och medelstora företagens produkt- och kvalitetsutveckling.
Åtgärder för att öka kontakterna mellan företagen och forskarna är angelägna och bör stimuleras. Genom förbättrade kontakter mellan högskolan och livsmedelsindustrin kan, inte minst, nya forskningsrön utnyttjas i ökad utsträckning.
Skolan och komvux
Den fysiska skolmiljön tillmäts inte det intresse den borde av den borgerliga regeringen. Det är med förvåning vi konstaterar detta, med tanke på de stora brister som finns i den fysiska skolmiljön i många kommuner.
Det stimulansbidrag för förbättringar av skolans fysiska arbetsmiljö som den socialdemokratiska regeringen införde och som togs bort av den nuvarande regeringen bör återinföras.
Den borgerliga regeringen har vidare förhalat den angelägna reformeringen av gymnasieskolan. Det innebär att ytterligare en hel årskull av studerande på de yrkesinriktade utbildningarna går miste om ''det tredje året''.
Förutsättningar måste nu skapas ute i kommunerna för att erbjuda ungdomar de treåriga programmen. Särskild tonvikt bör läggas på de yrkesförberedande inriktningarna. Ungdomarnas ställning i arbetslivet måste stärkas samtidigt som det är viktigt att bredda rekryteringsunderlaget till högskolan.
Socialdemokraterna har i riksdagen krävt att 50 000 ungdomar skall erbjudas det tredje gymnasieåret. Vi anser att kommunerna själva skall få avgöra om detta tredje år skall förläggas till gymnasieskolan eller vuxenutbildningsenheten.
Köerna till komvux har ökat som en följd av riksdagsmajoritetens neddragning av statsbidragen och av den svåra situationen på arbetsmarknaden. Därför kräver vi att den kommunala vuxenutbildningen tillskjuts ytterligare resurser.
Kompetensutveckling i arbetslivet
Arbetskraftens kunskap, yrkesskicklighet och ledningsförmåga är några av de värden som skapar ett lands ''mänskliga kapital''. Det framstår som mycket angeläget att öka andelen i arbetskraften som har gymnasiekompetens och högskoleutbildning. Lika viktigt som en bred grundutbildning är emellertid den fortgående kompetensutvecklingen i arbetslivet. Här finns nu också en tydlig koppling till hur arbetet organiseras. Staten bör nu aktivt stimulera till att kompetensutveckling i arbetslivet kommer till stånd i bred skala. Målsättningen bör vara att 1--2 % av arbetstiden används för kompetenshöjande utbildning på arbetsplatsen.
Internationaliserad utbildning
Flera av Skånes gymnasieskolor arbetar nu fram program för ökade internationella inslag i skolorna. Det gäller främst de ekonomiska utbildningarna. Undervisning på främmande språk, främst engelska, är efterfrågad och får på olika sätt stöd på länsstyrelsenivå. Ett ökat statligt stöd för denna verksamhet är nödvändigt för att den skall kunna utvecklas ytterligare.
Bättre kommunikationer
En avgörande faktor för om Skåne skall kunna dra nytta av de positiva möjligheter vi i motionen redogjort för är att kraftiga satsningar görs på infrastrukturen. Dels kommer Skåne att bli en transportzon varigenom det ökade samarbetet med övriga Europa skall passera, dels är det nödvändigt för att sprida verksamheterna över en större region än Malmö/Lund när de positiva effekterna av Öresundsförbindelsen kommer. Även Blekinge, södra Småland och södra Halland bör innefattas i ett sådant perspektiv. Därför är det av största vikt att utbyggnaden av kommunikationsleder inte endast inriktas på att snabbast möjligt komma norrut utan också innefattar goda tvärförbindelser från kust till kust.
Öresundsförbindelsen
Öresundsförbindelsen i sig kräver stora investeringar i anslutningsvägar och järnvägar. Yttre Ringvägen runt Malmö och citytunneln genom Malmö som också öppnar möjligheter för förbättrad regional kollektivtrafik är de två tyngsta delarna som måste realiseras och som med fördel startas snarast möjligt för att förbättra sysselsättningsläget i regionen.
Järnvägar
Det skånska järnvägsnätet behöver moderniseras och byggas ut. Till de mest angelägna projekten hör elektrifieringen av banan Malmö--Ystad och dubbelspår på Västkustbanan. Regeringen har aviserat medel till Ystadsbanan och det förpliktar till ytterst stora ansträngningar på projekterings- och tillståndssidan så att arbetet kan komma igång detta år.
En riksbangård i Skåne är ett måste för att uppnå en rationell godstrafik i framtiden. Beräkningar har visat att en sådan är i högsta grad lönsam. Planeringen bör därför forceras så att godstrafiken på järnväg stärker sin konkurrensförmåga snarast. En rationell godstrafik kräver också separata spår utanför städerna och planeringen för en sådan utbyggnad bör påskyndas.
Vägbyggen
Många angelägna projekt väntar på genomförande i Skåne. Det gäller flaskhalsar i vägnätet men också de dåliga tvärförbindelserna i regionen. Framför allt måste tillgängligheten och kapaciteten på vägar till och från Skånes tillväxtcentra förbättras. Därmed ökar möjligheterna till att sprida boende och arbetsplatser.
Därför framstår vägarna till Malmö/Lund-området som särskilt angelägna vid sidan av de angelägna behoven att förbättra E22:an, väg 23 och väg 11.
Kulturens roll i Skånes utveckling
Investeringar på kulturområdet ses allt mera som ett medel att utveckla städer, bygder och regioner. I regionala sammanhang betonas kulturens betydelse som lokaliseringsfaktor -- en ort eller region som vill dra till sig näringsliv, handel och turism har större utsikter att lyckas om den kan locka med ett vitalt kulturliv.
Vi har i det föregående understrukit Skånes möjligheter när det gäller turismen. Möjligheterna att lyckas med detta är i betydande utsträckning avhängiga av vad som görs på det kulturpolitiska området. Genom att vidareutveckla och marknadsföra de betydande kulturvärden som finns i regionen ökar möjligheterna för turismen.
Kulturen är av avgörande betydelse för en bygds attraktionskraft. Det är lättare att flytta till en plats om man vet att där finns ett livaktigt kulturliv. Omvänt ökar kulturverksamheten intresset för att stanna kvar där man vuxit upp. Kulturen stärker samhörigheten och solidariteten med den egna bygden. Den ger bygden en egen identitet. Bygden kan bli uppmärksammad genom sin kulturverksamhet och detta stärker den lokala självkänslan.
Under 1980-talet har åtskilliga kommuner gjort målmedvetna kultursatsningar för att ge invånarna tillgång till ett lockande kulturutbud och för att göra den egna kommunen attraktiv. I många fall har satsningarna fått en betydelse som sträcker sig långt utanför den egna kommunen.
En framgångsrik kulturverksamhet skapar självkänsla långt utanför kretsen av deltagare. Publikdragande institutioner lockar dessutom arbetstillfällen och pengar till kommunen.
De sociala nätverken stärks av kulturen. När det finns rika tillfällen att knyta kontakter med andra främjas både hemkänslan och företagarandan. Kreativiteten och initiativkraften gynnas av kulturen. Den lockar nya grupper av yrkesutövare till bygden med kunskaper och talanger som tidigare inte funnits där. Detta påverkar utvecklingsklimatet. Det finns ett positivt samband mellan kommunala kultursatsningar och frekvensen nyföretagande.
Kulturen erbjuder nya arbetstillfällen. Kulturintresset är växande och människor är beredda att satsa både egna pengar och skattemedel på ett ökat utbud.
I anslutning till det som tidigare sagts om turismen kan konstateras att kulturturismen har utmärkta förutsättningar men att den hittills är föga utvecklad.
Mycket talar för att regioner inom vilka det råder ett fungerande regionalt samspel lyckas allra bäst med att skapa ett utvecklingsklimat och attraktionskraft. På kulturområdet krävs det samverkan för att vissa typer av verksamhet över huvud taget skall kunna åstadkommas. Detta gäller i hög grad de regionala kulturinstitutionerna.
Sett mot bakgrund av kulturens stora betydelse för en regions utvecklingspotential är det inte acceptabelt att kulturanslagen fördelas på det skeva sätt som sedan länge är ett faktum. Stockholm får en oproportionellt stor andel av anslagen.
Miljö
Skåne är redan i dag en region i Sverige med hög belastning på miljön. Närheten till kontinenten och Östeuropa har inneburit en rad importerade miljöproblem, främst en stark försurning. Trafiksystem bidrar till växthuseffekten. Det intensiva skånska jordbruket ökar kvävehalten i hav, sjöar och vattendrag. Kärnkraftverket i Barsebäck skapar på sikt svårhanterliga miljöproblem.
En dynamisk utveckling för det skånska näringslivet innebär uppenbara risker för ännu större påfrestningar på miljön. Samtidigt har lågkonjunkturen och nytt borgerligt styre inneburit att många primärkommuner sänkt sina miljöambitioner, och avhänt sig viktig miljökompetens.
Miljödelegationen, Västra Skåne kritiserade bristen på ett samlat regionalt ansvar för den skånska miljön. Ansvaret ligger i dag främst på Skånes 33 primärkommuner med de två länsstyrelserna som tillsynsmyndigheter. Ett Skåneparlament skulle självklart spela rollen som operativt miljöorgan för regionen. Tills dess är det dock viktigt att staten garanterar en fortlöpande kontroll, utvärdering och forskning kring Skånes speciella miljöproblem.
Vi föreslår att en miljödelegation inrättas för att se över östra Skånes miljöproblem på samma sätt som tidigare skett för västra Skåne.
Vi föreslår att det, för att stödja primärkommunerna i deras miljöarbete, inrättas två ''miljövärn'', dvs. enheter som gör förslag till lokala program och projekt, genomför mätningar, utarbetar beslutsunderlag och lägger åtgärdsförslag. Vi föreslår att det inrättas ett Skånes miljö- och naturvärn, för miljön på land, och ett Skånes havsvärn, för kusthaven, och med tydlig forskningsinriktning. De bägge miljövärnen kan vara organiserade som stiftelser. De skall vara samfinansierade av staten, primärkommunerna och landstingen.
Vi föreslår att det inrättas ett miljövärnsregemente i Kristianstad att sättas in för svårare miljösanering i Sverige eller, som FN-uppdrag, i andra länder.
För att tillämpningen av miljölagstiftningen skall bli effektivare föreslår vi att Statens naturvårdsverk för en regional enhet till Skåne.
Den marinekologiska forskningen vid Lunds universitet måste få större resurser för att fortlöpande följa upp förändringar i havsmiljön. Fasta fältstationer bör inrättas för att fortlöpande studera Öresundsområdets djur och växtliv.
Bekämpa arbetslösheten
Den akuta, mycket besvärliga arbetsmarknadssituationen måste bekämpas med långt kraftigare medel än regeringen hittills satt in. Det är ytterst allvarligt om denna höga arbetslöshetsnivå består någon längre tid. All erfarenhet från de länder i Europa som ensidigt bekämpade inflationen med hög arbetslöshet visar att den höga nivån permanentas mycket snabbt då stora grupper slås ut från arbetsmarknaden och i praktiken har mycket små möjligheter att ta sig tillbaka om efterfrågan på arbetskraft ökar.
En hög arbetslöshet är naturligtvis också förödande för utvecklingsandan och framtidstron. De årskullar som nu går ur skolan och endast möter arbetslöshet får svårt att känna entusiasm inför det nödvändiga uppbyggnadsarbete som måste ske. Likaså breder håglösheten ut sig bland de äldre som tvingas lämna sina arbeten och tron på att någonsin bli efterfrågad på arbetsmarknaden blir mycket liten. Dessa stämningar har negativ inverkan på samhällsklimatet och bidrar till att ytterligare förstärka krisen.
Grundläggande är naturligtvis att arbetslösheten är ett gigantiskt slöseri med våra gemensamma resurser. Brist på angelägna arbetsuppgifter är det inte, det är marknadsfundamentalismen som hindrar att de arbetslösa får gripa sig an uppgifterna.
Vi vill ha en kraftfull satsning på arbetslinjen. Den kan och skall innehålla många olika åtgärder. Det enda som skall undvikas är det passiva understödet. Utbildningsbehovet är stort. Offentliga lokaler och miljöer behöver rustas upp. Tidigare nämnda satsningar i infrastrukturen måste sättas igång genast och personalminskningarna inom angelägna områden som vård, omsorg och utbildning bör stoppas. Ett stopp för avskedanden i offentliga sektorn är nödvändigt också för att arbetsmarknadsinsatser skall kunna verka där.
Vi vill tidigarelägga investeringar i kommuner och statliga verk. Den skånska socialdemokratiska riksdagsgruppen har i flera motioner redovisat för riksdagen att det finns åtminstone 10 000 arbetstillfällen som kan komma igång ganska omgående om investeringar som måste göras tidigareläggs. För ganska små medel, räntekostnaden för tidigareläggningen, kan staten få ut ett stort antal arbetstillfällen.
Det saknas inte arbetsuppgifter eller goda förslag till att bekämpa den akuta arbetslösheten -- det som saknas tycks vara regeringens vilja.
Den offentliga sektorn
Den offentliga sektorn spelar allmänt sett en stor och strategiskt viktig roll när det gäller både att fördela välfärden på ett rättvist sätt och att skapa förutsättningar för tillväxt och dynamik i näringslivet.
Det senare handlar om nödvändiga, omfattande satsningar på infrastrukturen och på forskning och utbildning. Detta för att stärka konkurrenskraften genom effektiva transporter och genom att utveckla ny kompetens och kunskap för framtiden. Men det handlar också om att t.ex. familjepolitiken, bland annat en väl utbyggd barnomsorg, gör det möjligt att förena förvärvsarbete och familjeliv.
Offentlig sektor har också traditionellt spelat en viktig konjunkturpolitisk roll genom att dess verksamhet hållits på hög nivå i lågkonjunkturer för att på det sättet dämpa efterfrågenedgången och lindra arbetslösheten.
Därvidlag står vi inför ett nytt fenomen i den nuvarande starka konjunkturnedgången genom att också stat och kommuner planerar och genomför nedskärningar av verksamheten. Bland annat som en följd av kraftiga minskningar av statsbidragen.
I många skånska kommuner och i landstingen genomförs eller planeras nu omfattande besparingar och personalminskningar. Dessa bör i görligaste mån skjutas på framtiden, alldeles oavsett om de är ett uttryck för en av borgerlig ideologi motiverad privatiserings- och nedskärningsiver eller om de kan motiveras som genomtänkta rationaliseringsåtgärder som inte försämrar servicen på just det berörda området. Effekten riskerar nämligen nu att bli att servicen försämras, arbetslösheten späds på, efterfrågan minskar ytterligare och att lågkonjunkturen förstärks. Samhället kommer att få betala räkningen på andra konton istället.
Regelverket för statens stöd till den kommunala verksamheten bör dessutom arbetas om. Dagens av borgerligheten genomförda system är orättvist och leder tillsammans med skattestoppet och omfattande indragningar av statsbidrag till nedskärningar av vård, omsorg, utbildning och annan service. Den nuvarande statsbidragspolitiken tvingar fram ett systemskifte. För att ge kommuner och landsting bättre förutsättningar att bedriva en bra verksamhet bör det kommunala skattestoppet hävas, bidragsreglerna arbetas om och statsbidragen höjas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sysselsättningsskapande åtgärder i Skåne.
Stockholm den 26 januari 1993 Johnny Ahlqvist (s) Börje Nilsson (s) Maja Bäckström (s) Kaj Larsson (s) Kurt Ove Johansson (s) Lars-Erik Lövdén (s) Nils T Svensson (s) Bo Nilsson (s) Birthe Sörestedt (s) Jan Andersson (s) Bo Bernhardsson (s) Per Olof Håkansson (s) Bengt Silfverstrand (s) Gunnar Nilsson (s) Karin Wegestål (s) Anita Jönsson (s)