Under 1980-talets senare del var det en positiv utveckling i Värmland. Detta efter en besvärlig period med bl.a. strukturförändringar i basnäringarna.
Nu är vi ånyo inne i en besvärlig tid bl.a. beroende på den extrema lågkonjunktur som råder, men även på grund av branschvisa problem för t.ex. bilindustri och skogsindustri. I vissa kommuner som t.ex. i Årjäng, Eda, Hagfors, m.fl. är läget mycket bekymmersamt.
Arbetslösheten är därför mycket besvärande. Det är redan idag många som är öppet arbetslösa eller är föremål för arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Dessutom så finns många varsel som kommer att falla ut under våren. Det finns därför risk att den totala arbetslösheten i Årjängs kommun kan komma att stiga till över tjugofem procent under året. Även i Eda kommun finns risk för betydande arbetslöshet.
Temporär uppflyttning i förmånligare stödområde
Det är därför angeläget att sätta in åtgärder som bryter denna negativa trend. För bl.a. Årjäng och Eda borde det vara aktuellt med en temporär inplacering i högre stödområde. Genom en sådan inplacering skulle det under rådande förhållanden vara lättare att kunna få hjälp till befintliga företag som vill expandera samt att stimulera till nyföretagande.
Satsningar på kompetenshöjande utbildning
Under en tid av hög arbetslöshet är det av vikt att höja kompetensen inom olika områden för att stå väl rustade när konjunkturerna vänder. I både Årjäng och Eda liksom i flera andra kommuner finns behov av kompetenshöjande utbildning, bl.a. på det tekniska området. Därför kommer det att erfordras ytterligare resurser för både kompetensutveckling och teknisk utveckling. Bl.a. vore det önskvärt med högskoleresurser för denna typ av utvecklingsinsatser.
Etablering av tjänsteföretag
Staten har tidigare haft resurser för etablering av tjänsteföretag i glesbygd. Detta skulle vara en stor tillgång i många Värmlandskommuner. Bl.a. har Årjängs kommun i olika sammanhang uttryckt sin ambition att verka för etablering av tjänsteföretag. Flera omständigheter talar för att detta skulle vara möjligt, bl.a. kommunens servicegrad, belägenhet med närhet till Norge m.m. Därför vore det av vikt att bl.a. Årjängs kommun prioriterades vid utlokaliseringen av tjänsteföretag.
Kapitalförsörjning
Under de senaste åren har det rått en stor brist på såväl riskkapital som rörelsekapital. Detta inte minst beroende på olika finanskriser. Bristen på riskvilligt kapital har hämmat såväl expansion som nyetablering. Regeringen har på ett bra sätt arbetat fram olika former av riskkapital, men det synes ändå svårt att i vissa fall erhålla nödvändigt kapital. Därför vore det önskvärt att staten i större omfattning kunde vara med och stimulera till bl.a. lokala investmentbolag. Dessa kunde sedan vara med i finansieringen av både befintlig och ny verksamhet.
Det finns även en rad andra åtgärder som är nödvändiga, t.ex. satsningar på infrastruktur såsom vägar, järnvägar och telekommunikation m.m. Detta har också undertecknade motionärer påtalat i en motion om infrastruktursatsningar i Värmland. Det finns också möjligheter i bioenergisatsningar m.m. som skulle ge nödvändiga arbetstillfällen i en hårt drabbad region.
Finansiering av ovanstående insatser bör ske inom ramen för det regionalpolitiska stödet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Värmlands stora behov av regionalpolitiska insatser.
Stockholm den 26 januari 1993 Kjell Ericsson (c) Göthe Knutson (m) Gullan Lindblad (m) Isa Halvarsson (fp) Roland Lében (kds)