Den stödområdesindelning inom det regionalpolitiska området som gäller sedan drygt två år har varit omtvistad på sina håll i landet. Rättvisa och logik kan ju alltid diskuteras i dessa sammanhang, men några kommuners placering har onekligen väckt viss förvåning på sina håll. I Jämtlands och Västernorrlands län placerades således bl a Åre, Bräcke, Sollefteå och Ånge kommuner i stödområde 2, medan grannkommunerna, t ex Berg och Ragunda, placerades i stödområde 1.
Än mer förbryllande blev situationen när Torps församling i östligaste delen av Ånge kommun genom regeringsbeslut våren 1991 tillfälligt inplacerades i stödområde 1. Följden blev att hela Bräcke kommun och resterande delar av Ånge kommun kom att utgöra något av en ö-bildning i en region där stödområde 1 i övrigt gällde.
Detta förhållande har i viss mån justerats i och med regeringsbeslutet förra året, där området fick en status av ''nästan stödområde 1'', med möjlighet till lokaliseringsstöd till företag i form av investeringsbidrag med 30 % i stället för de 35 % som gäller för stödområde 1.
Förvånande i detta sammanhang är också att inte Sollefteå kommun har kunnat flyttas från stödområde 2 till 1. Med hänsyn till de uppenbara problem som denna kommun har och kan befaras få inom arbetsmarknadsområdet finns det enligt vår mening all anledning att staten försöker underlätta på alla sätt för nyetableringar och utveckling av näringslivet.
Vi anser att det finns väl motiverad anledning att vidta förändringar i stödområdesindelningen när det gäller Västernorrlands län. I första hand bör hela Ånge och Sollefteå kommuner tillfälligt tillföras stödomåde 1. Detta skulle dels innebära att stödregler m m skulle ändras för de delar av Ånge kommun som nu har en ''mellanform'' av stödregler m m så att samma regler kommer att gälla för hela kommunen, dels att Sollefteå kommun får samma förmånliga inplacering i det högre stödområdet.
Båda dessa kommuner har drabbats hårt av nedläggningar och omorganisationer -- inte minst på den statliga sidan -- på senare tid. Tyvärr ser inte heller den överblickbara framtiden speciellt ljus ut. Alla möjligheter till stöd för det privata näringslivet bör därför prövas. Kommunerna själva och länsmyndigheterna arbetar intensivt för detta, men man behöver hjälp från statligt håll, bl a genom de statliga företagsstöden, som baseras på stödområdena.
Sollefteå kommun, som nu är placerad i stödområde 2, gränsar i norr och väster till stödområde 1. Näringslivets struktur och den mycket svåra arbetsmarknadssituationen i kommunen motiverar även här mycket klart en inplacering i förmånligare stödområde.
Den regionalpolitiskt mest önskvärda och administrativt enklaste lösningen bör vara att de här nämnda kommunerna i sin helhet inplaceras i stödområde 1, med de förmåner ifråga om såväl investeringsstöd som driftskostnadslättnader som då tillkommer företagen.
Inplaceringen skulle förslagsvis vara tillfällig, med giltighet i tre år fr o m kommande budgetår och uppföljning efter två år.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det angelägna i att Sollefteå och Ånge kommuner i Västernorrlands län tillfälligt inplaceras i stödområde 1.
Stockholm den 26 januari 1993 Tage Påhlsson (c) Jan Erik Ågren (kds)