Stockholmsregionen har många ansikten.
Här bor 1,9 miljoner människor eller ca 20 % av Sveriges befolkning. Stockholms län är den mest tätbefolkade regionen, samtidigt som tiotusentals människor bor i vad som kan liknas vid glesbygd. Levnadsvillkoren i regionen skiljer sig med andra ord från kommun till kommun.
Här finns nedsmutsad natur och allvarlig miljöförstörelse, men även jungfruliga marker och orörd natur. Ingen annan huvudstad i Europa har så goda förutsättningar för friluftsliv som Stockholm.
Här finns de rikaste och resursstarkaste människorna, men även de fattigaste och sköraste. Ingen annanstans i Sverige är ojämlikheten så påtaglig som i Stockholmsregionen.
Här finns de mest slitna bostadsområdena, men även de bästa boendemiljöerna. Ingen annanstans i vårt land är segregationen så påtaglig som i Stockholms län.
Här finns det största utbudet av arbetstillfällen, men även den socialt mest brutala arbetslösheten. Ingen annanstans ökar arbetslösheten så snabbt som i storstäderna.
Här finns den högsta förvärvsfrekvensen bland kvinnor, men också den största arbetslösheten bland kvinnor. Ingen annanstans i Sverige har jämställdheten kommit så långt som i Stockholmsregionen.
Här finns ett rikt och blomstrande kulturliv, men även de värsta avarterna av kommersialism och kulturell utarmning. Ingen annanstans i vårt land rustas de kommunala kultur- och fritidssektorerna ned så snabbt som i Stockholmsregionen.
Här finns en mångfald av människor från olika delar av världen, men också en växande främlingsrädsla och gryende rasism. Ingen annanstans i Sverige finns så många invandrare och flyktingar som i Stockholmsregionen.
Här finns de allra mest utsatta människorna i vårt land, de hiv-smittade, missbrukarna och de hemlösa, men här finns även de allra mest resursstarka personerna i Sverige.
Så här är Stockholms stad och län. Här finns bra och dåliga levnadsvillkor, möjligheter och problem, sida vid sida. Storstockholm är onekligen kontrasternas och ojämlikheternas region.
Det nyliberala misslyckandet
Vi anser att Storstockholm har en enorm utvecklingspotential inför framtiden. Möjligheterna överstiger vida de problem som finns i regionen -- åtminstone än så länge. Men vi är djupt oroade för att den politik som nu bedrivs av de borgerliga majoriteterna i riksdagen, i landstinget och i många kommuner förstärker och skapar nya problem och klyftor i regionen.
Regeringens direkt storstadsfientliga politik innebär t.ex. att Stockholm förlorar 2,7 miljarder kronor på det nya statsbidragssystemet.
Det borgerligt styrda landstinget har kraftigt höjt avgifterna för såväl sjukvård som kollektivtrafik. Den inomregionala skatteutjämningen bantas. Moderaterna vill avveckla den helt.
Flera kommuner i Stockholms län är nyliberala experimentverkstäder. Den rigida moderatpolitiken tar sig bl.a. uttryck i skattesänkningar, sämre kvalitet på den kommunala servicen, privatiseringar av offentlig verksamhet och urholkad lokal demokrati.
Runt om i Stockholmsregionen växer oron och vreden mot den här politiken. Människor demonstrerar och protesterar mot den borgerliga politiken. En folkrörelse mot nyliberalismen håller på att ta fart.
Vi socialdemokrater är fast övertygade om att nyliberalismen är på utdöende, för den saknar folklig förankring.
Men den insikten hindrar oss inte från att vara mycket oroliga över de skador som den moderata politiken på kort tid har medfört för regionen och dess invånare.
Det kommer tyvärr att ta lång tid att bygga upp det som de borgerliga har rivit ned.
Till detta kommer att den dåliga ekonomin för staten, landstinget och för många kommuner nödvändiggör en kärv ekonomisk politik under de närmaste åren.
Vi socialdemokrater från Stockholms stad och län erbjuder väljarna i regionen en väg ut ur den nyliberala återvändsgränden. Men för att vår politik skall lyckas krävs stor förståelse och insikt i övriga Sverige för de speciella förhållanden som råder i Stockholmsregionen. Bara genom ömsesidig förståelse mellan regionerna kan vårt lands samlade resurser tas till vara.
Stockholms län i världen
Genom kommunismens sammanbrott har länder som tidigare varit slutna öppnat sina gränser mot omvärlden. Sovjetimperiets kollaps, Berlinmurens fall och de baltiska staternas frigörelse är några av vår tids allra största och glädjande händelser.
Den brutala gräns som tidigare skiljde Europas fattiga från Europas rika -- järnridån -- är nu nedmonterad och lagd på historiens skräphög. Det var ett enormt framsteg för mänskligheten. Men det är nu som det demokratiska arbetet börjar på allvar. Folken i Central- och Östeuropa och i Baltikum har vunnit sin frihet, men ännu inte sin trygghet.
Vägen från planekonomi till marknadsekonomi kommer att bli lång och svår. Olönsamma industrier läggs ned och arbetslösheten stiger drastiskt. De sociala orättvisorna ökar. I spåren av denna omvandling håller den råaste kapitalism på att breda ut sig i de forna kommunistiska diktaturerna. Tilltagande brottslighet, förnedrande prostitution, ökad smuggling, växande drogmissbruk. Det sämsta i kapitalismen har kommit före välstånd och utveckling.
När demokratin inte snabbt kan ge svar på den törst efter arbete, trygghet och välstånd som finns i dessa länder, är risken stor för att chauvinistisk nationalism fyller ut dagens historiska vakuum i de nya demokratierna i Central- och Östeuropa och i Baltikum.
Dessa länder ligger i Sveriges närområde. Tallinn är t.ex. Stockholms närmaste huvudstad. Utvecklingen på andra sidan Östersjön kommer påtagligt att påverka levnadsförhållandena i Stockholmsregionen under lång tid framöver.
För det första måste vi svenskar aktivt bidra till den demokratiska och ekonomiska uppbyggnaden av dessa länder. Vi har ett stort ansvar, som grannar och som övertygade demokrater. Det handlar om att över Östersjön forsla kunskap om marknadsekonomi, produktionsprocesser och miljöinvesteringar. Men det handlar också om att sprida kunskap om folkrörelser och välfärdssystem.
För det andra måste vi vara beredda att ta emot flyktingar från de länder som drabbas av krig och konflikter i spåren efter kommunismens fall. Det handlar om att återupprätta solidariteten och få människor i vår region att inse att vi inte kan vara oss själva nog.
Bägge dessa uppgifter förutsätter att Stockholmsregionen kan utvecklas ekonomiskt och socialt. Det i sin tur förutsätter en nationell politik som gagnar Stockholms län.
Tyvärr tvingas vi konstatera att motsättningarna mellan stad och land i Sverige nu ökar till följd av den borgerliga politiken.
Den tilltagande aversionen mot centralmakten i Stockholm blir lätt detsamma som motstånd mot Stockholmsregionen som helhet. Rosenbad, Radiohuset och Café Opera har blivit synonymt med Storstockholm. Vardagen för invånarna i regionen har emellertid kommit i skymundan i den nationella debatten.
Vi vill sprida kunskap och förståelse om Stockholmsregionen, dess betydelse, problem och möjligheter. I det arbetet vägleds vi av följande principer:Stockholmsregionens problem kan inte lösas genom att resurser tas i anspråk från andra regioner i landet. På samma sätt som övriga landet behöver en stark huvudstadsregion, behöver Stockholms län livskraftiga regioner utanför vår länsgräns.Vi kommer med kraft att motarbeta alla tendenser till ökad splittring mellan regionerna. Vi har helt enkelt inte råd med motsättningar mellan regionerna i ett så litet land som Sverige. Däremot kommer vi att slåss för huvudstadsregionens intressen när helst det behövs -- inte minst mot den borgerliga regeringens storstadsfientliga politik.Vi vill öka möjligheterna att själva fördela resurserna inom regionen och skapa utrymme för satsningar som ger långsiktig och varaktig tillväxt, som står i samklang med miljön. Därför måste möjligheten till inomregional skatteutjämning bibehållas. Därför måste regionens inflytande över högskoleutbildningens dimensionering och lokalisering öka.Och framför allt: Vi kommer att verka för en politik som hejdar arbetslösheten och ökar sysselsättningen. Ingen annan uppgift är viktigare. I motionen 1992/93:A457 av Anita Johansson m.fl. (s) har vi redovisat ett utförligt program mot arbetslösheten i Stockholms län.
Vässa spjutspetsen
Stockholmsregionen är en viktig motor för utvecklingen i hela landet. Valet av etableringsort för många utländska företag står inte mellan Stockholms län och landsorten, utan mellan Stockholm och Frankfurt eller Milano.
För att kunna skapa en stark huvudstadsregion, som både kan fungera som motor för hela Sveriges utveckling, och samtidigt bidra till närområdenas utveckling, krävs en ökad satsning på utbildning och forskning. Det är nödvändigt i det korta perspektivet, för att hejda den akuta arbetslösheten, men även i det längre perspektivet, för att öka sysselsättningen och tillväxten.
Inte minst den eftergymnasiala utbildningen måste byggas ut. Demografiska beräkningar visar att Stockholmsregionen mot slutet av 1990-talet kommer att ha fler 19-åringar än övriga riket.
Stockholms län har dubbelt så många med högskoleutbildning inom industrin jämfört med hela landet. Men andelen industri i regionen är mycket liten och den är också minskande. Men den industri som finns kvar i Stockholmsområdet är av oerhört strategisk betydelse inte bara för Stockholms län, utan även för övriga landet. Här finns flera av spjutspetsarna inom svensk industri.
Lyckas vi inte erbjuda en kreativ forskningsmiljö i huvudstadsregionen finns stor risk för att de högteknologiska företagen kommer att förlägga delar av sin verksamhet i andra länder. Stockholmsregionen skulle i sådant fall dräneras på den arbetskraft som bär upp den lilla, men nog så nationellt viktiga industri som finns i Stockholms län.
För att motverka detta måste framför allt den tekniska utbildningen förstärkas i regionen. De forskningsintensiva företagen i Stockholms län, bl.a. Atlas Copco, Ericsson och Astra, är oerhört beroende av högkvalificerade forskare.
Vi anser att det är ett nationellt intresse att i Stockholmsregionen öka kapaciteten för den tekniska högskoleutbildningen. Den i partimotionen ''Näringspolitik för tillväxt'' föreslagna nya tekniska högskolan bör enligt vår mening förläggas på Södertörn, i närheten av de forskningsintensiva företagen. Dessutom måste lärarhögskolan lokaliseras till Södertälje och satsningen på biotekniskt centrum vid Huddinge sjukhus genomföras.
Inte minst storstadsutredningen har visat att det är nödvändigt att öka högskoleutbildningen i Storstockholm. Det krävs för att upprätthålla konkurrenskraften för hela Sverige och för regionen. Men det behövs även för att Stockholms län inte skall dränera övriga landet på högskoleutbildade människor.
Den dubbla utmaningen
För att hela Sverige skall kunna leva måste Stockholmsregionen utvecklas. Det i sin tur kräver samarbete och förståelse för de olika regionernas särart och problem. För Stockholms del handlar det om att slå vakt om storstadens dynamiska roll i den nationella utvecklingen och samtidigt förbättra välfärden för de invånare som inte har fått jämlik del av regionens rikedomar.
Det är om detta som 90-talets politik för Stockholmsregionen handlar: att klara den dubbla utmaningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen begär att regeringen ger berörda myndigheter direktiv att verka i motionens anda.
Stockholm den 26 januari 1993 Anita Johansson (s) Kent Carlsson (s) Björn Ericson (s) Barbro Evermo Palmerlund (s) Hans Göran Franck (s) Mats Hellström (s) Eva Johansson (s) Sören Lekberg (s) Sylvia Lindgren (s) Oskar Lindkvist (s) Thage G Peterson (s) Mona Sahlin (s) Pierre Schori (s) Ingela Thalén (s) Maj Britt Theorin (s) Lars Ulander (s) Ines Uusmann (s) Sten Andersson (s) i Stockholm