Arbetsmarknaden på Gotland är liksom i hela riket mycket svår och Länsarbetsnämnden har problem att möta som är värre än någonsin tidigare. Särskilt för ungdomar är situationen mycket oroande. Ungdomsarbetslösheten i Gotlands län ligger för närvarande (jan 1993) drygt två procentenheter högre än riksgenomsnittet och nästan 40 % av de gotländska ungdomarna är sökande vid arbetsförmedlingarna. För befolkningen som helhet ligger andelen sökande sedan länge på en nivå runt 14 % och endast den förvärrade situationen i andra län har gjort att vi inte längre tillhör de allra hårdast drabbade. Samtidigt ser vi framför oss en utveckling som kan få till följd att den gotländska arbetsmarknaden kraftigt försämras. Den stora andelen sysselsatta inom jordbruket och den offentliga sektorn, båda i ett skede av stora neddragningar, gör framtidsprognosen dyster. Industrin, som sysselsätter endast obetydligt fler än jordbruket, är till ungefär en tredjedel baserad på lantbruksråvaror. De anläggningar som finns inom denna sektor är moderna och rationella men kräver en råvarutillgång av ungefär nuvarande omfattning.
Enligt Länsarbetsnämndens beräkningar kan 1 000--1 500 arbetstillfälen komma att försvinna från ön under de närmaste 3--5 åren. För att detta inte skall bli verklighet krävs satsningar inom en snar framtid. Gotland riskerar annars att bli ett utflyttningslän där kompetens och arbetskraft försvinner. Länet har också den lägsta andelen övergångar från gymnasium till högskola. Den formella kompetensen är förhållandevis låg även om erfarenhet och stabilitet hos arbetskraften delvis uppväger detta.
Av SCBs första beräkningar av länsvisa nationalräkenskaper framgår att Gotlands län har den lägsta BNPn per capita i Sverige. För den som är förtrogen med det gotländska näringslivets struktur, inkomstförhållanden m.m. framstår inte detta som förvånande. Detta är naturligtvis ett begränsat sätt att se på länens ekonomiska ställning. Det är likafullt ett faktum att Gotland har den lägsta medelinkomsten i landet och en näringslivsstruktur som kan beskrivas som traditionell. Inför framtiden behövs kreativitet och satsningar. Till största delen måste detta bli en fråga för befolkningen i länet. Viss grundläggande service måste dock garanteras från staten.
Andelen av befolkningen i Sverige som bor i stödområde är lägre än inom EG, vilket bör göra det än mer angeläget att inför medlemskapsförhandlingarna utvidga stödområdena i den mån det anses ändamålsenligt. Vi föreslår därför att Gotland inplaceras i stödområde två.
Det finns även positiva inslag i den gotländska framtidsbilden. Stabil arbetskraft, goda telekommunikationer, väl utbyggd service, nära kontakter mellan människor, ett omväxlande och rikt kulturliv, natur och miljö som saknar sin motsvarighet i landet och täta flygförbindelser med Stockholmsområdet är faktorer som talar för Gotland. I många avseenden är länet dock lite för litet för att kunna bära den service som behövs för att gotlänningarna skall leva ett liv som är likvärdigt med övriga svenskars. Folkmängden ökar, om än mycket långsamt, en utveckling som måste understödjas. Länsarbetsnämnden har också på ett kraftfullt och effektivt sätt tagit sig an uppgiften att anpassa arbetstillfällen och arbetssökande till varandra vad avser såväl utbud som utbildning och annat samhälleligt stöd.
Till Gotlands största fördelar hör den medeltida stadsmiljön i Visby. Med bevarad ringmur, kyrkoruiner, stenhus och stadsplan från 1200-talet intar staden en särställning i Norden. Men det är en kostbar klenod. Ålder, väder och miljöförstöring sliter hårt på de gamla byggnadsverken. Stenen vittrar, murar rasar och vissa ruiner måste numera hållas stängda för allmänheten på grund av rasrisk. Felaktiga puts- och lagningsmaterial har förvärrat skadorna och måste bytas ut. De medel som hittills avsatts för vård av dessa kulturskatter har hittills varit mycket otillräckliga. Riksantikvarieämbetet har beräknat behovet av medel till ruinerna till 58 miljoner, att jämföra med de 140 000 kr som avsatts för innevarande år!
Gotland har också gamla kulturband till de baltiska staterna. Detta bör tas till vara vid de olika kontakter som under de kommande åren kan förutses mellan Sverige och Estland, Lettland och Litauen. Även andra stater som Ryssland, Polen och Tyskland kan ingå i samarbete av olika slag. Olika privatpersoner, företag och organisationer har redan goda kontakter över Östersjön men statens satsningar bör i större utsträckning kunna kanaliseras via Gotland. Det översättar- och författarhus som aviseras i årets budgetproposition är ett gott sådant exempel.
Regionalpolitiska satsningar som utöver en stödområdesplacering skulle skapa och förbättra möjligheterna till en positiv utveckling av Gotland är omedelbar start av den planerade högskolebyggnaden på hamnområdet i Visby vägprincip inom taxesättningen på Gotlandsfärjorna ny kriminalvårdsanstalt på Gotland förbättring av väg 147 Visby--Slite bro till Fårö särskilt regionalpolitiskt stöd till lantbruket på Gotland svensk- baltiskt arbetsmiljöcentrum på Gotland ett engångsanslag till akutinsatser för att säkra ruinerna i Visby ett särskilt årligt anslag till den kontinuerliga vården av Visby ringmur och medeltida byggnader placering av Statens Institutionsstyrelse i Visby
Vissa av dessa åtgärder utvecklas närmare i andra motioner till detta riksmöte. Det måste ankomma på regeringen att i samråd med Länsstyrelsen på Gotland närmare utforma på vilket sätt regionalpolitiken bör se ut för att ge Gotland möjlighet att dra nytta av sina fördelar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Gotland bör inplaceras i tillfälligt eller permanent stödområde,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av regionalpolitiska satsningar avseende Gotlands län.
Stockholm den 26 januari 1993 Ulla Pettersson (s) Bengt Kronblad (s)