Sverige och Stockholm upplever för närvarande en ekonomisk nedgång som saknar motsvarighet under efterkrigstiden. Stockholm som Sveriges huvudstad, och i viktiga avseenden dess motor, har kommit att drabbas relativt mer omvälvande än många andra regioner i Sverige.
Från att ha präglats av flaskhalsekonomins överhettningseffekter har Stockholm blivit en region med snabbt stigande arbetslöshet och en kraftig ökning av antalet konkurser och företagsnedläggelser. Stockholmsregionen har idag 55 000 arbetslösa, vilket är fler än i hela Norrland sammantaget.
Den borgerliga regeringen liksom de borgerliga ledningarna i Stockholms läns landsting och regionens kommuner har inlett ett omfattande arbete för att modernisera välfärdssystemen och skapa en hållbar balans mellan intäkter och kostnader i de offentliga verksamheterna. Det är av stor vikt att systemskiftet i Stockholmsregionen fortsätter i snabb takt så att grunden för framtida tillväxt kan skapas.
I denna motion har ett antal förslag samlats, som har det gemensamt att de på ett utpräglat sätt berör Stockholmsregionen.
Ett förlorat decennium
De svenska ekonomiska problemen är till övervägande del självförvållade. Under lång tid upprätthöll demokratin i Sverige en skatte- och regleringsekonomi som vände incitament från sparande, företagande och investeringar till lånefinansierad spekulation.
Näringspolitiken har under lång tid präglats av ingrepp och misstroende mot privatägda företag. I Stockholms stad bidrog en gentemot industriföretag fientlig markpolitik till att många företag successivt lämnade staden. Den socialdemokratiska näringspolitiken har skadat svensk samhällsekonomi och regionens ekonomiska förutsättningar.
Ett symptom på skadorna är en snedvriden företagsstruktur: många små och relativt många mycket stora företag, men få medelstora företag med tillväxtpotential. Ett annat symptom är de blygsamma utländska investeringarna i företag och fastigheter i Stockholmsregionen, de utländska investerarnas naturliga första anhalt.
Stockholmsregionen har också förlorat många av de tillverkande företagen. Även om regionens naturliga tyngdpunkt ligger inom service- och tjänstesektorn, spelar de tillverkande företagen en nyckelroll i välståndsbildningen. Det är också av värde för samspelet med forskningen att det finns en varierad industriproduktion i regionen.
I Stockholm är andelen hyresbostäder stor. Till detta har bidragit socialdemokraternas aktiva motstånd mot att sprida de kommunala bostadsföretagens kapital till de boende genom omvandling från hyresrätt till bostadsrätt.
Med dagens bekymmersamma samhällsekonomi, kreditsvårigheter och höga realräntor är hyresgästernas möjligheter och intresse att ta över sina lägenheter betydligt mindre än under 1980-talet. Icke desto mindre är det angeläget att skapa de långsiktiga möjligheterna för sådant spritt bostadsägande.
Fastighetsskatten slår idag särskilt hårt mot Stockholmsregionen. De taxeringsvärden som ligger till grund för beskattningen är högt uppdrivna och överstiger inte sällan de faktiska marknadsvärdena. Skatteuttaget kommer därmed att bli högre än vad lagstiftaren egentligen avsett. En successiv sänkning av fastighetsskatten är en nödvändighet om inte Stockholmsregionen ytterligare skall försvagas gentemot andra europeiska storstadsregioner.
För att inte fastighetsskatten skall slå särskilt hårt mot Stockholm och vissa skärgårdskommuner med höga markpriser bör i ett första steg övervägas att grunda skatteuttaget endast på byggnadernas taxeringsvärden.
Det stora intresset för nyföretagande under 1980-talet utnyttjades inte för en nödvändig modernisering av de offentligt finansierade välfärdssystemen. Privata företag hade redan under denna tid kunnat bidra till lägre kostnader och större valfrihet inom vård, barnomsorg och liknande verksamheter. I stället motverkades alla sådana initiativ, exempelvis genom den speciella Lex Pysslingen, riktad mot ett privat initiativ i Stockholmsregionen.
Med en liberal politik under 1980-talet hade Stockholmsregionen i dag kunnat uppvisa en betydande mångfald inom välfärdsområden som barnomsorg, vård och utbildning. Nu är arbetet bara inlett med att skapa denna valfrihet och mångfald. Men kombinationen av ändrade statliga regler och en kommunal och landstingskommunal handlingskraft i Stockholmsregionen kommer att ge tydliga resultat.
Under 1980-talet användes vinstmedlen i de svenska företagen i stor utsträckning till uppköp i utlandet. Investeringsförutsättningarna i Sverige bedömdes både av svenska och av utländska investerare som dåliga. Direkta förbud och straffskatter mot företagsetablering och byggnation sände också en signal till omvärlden om att Stockholm, som Sveriges huvudstad och naturliga första anhalt för utländska företag, inte hälsade dessa välkomna. Även den svenska planlagstiftningen har genom sin komplexitet fungerat som en sorts handelshinder för utländska företag.
I flera avseenden har den socialdemokratiska politiken under 1980-talet bidragit till att Stockholmsregionens förutsättningar under den nu rådande internationella lågkonjunkturen är betydligt sämre än vad som hade varit fallet med en annorlunda politik.
Stockholmsregionen i världen
Vid årsskiftet 1992/93 förverkligades EGs inre marknad. Den europeiska samarbetsprocessen, med EG som främsta drivkraft, tog därmed ytterligare ett viktigt steg.
Som få länder är Sverige, med sitt geografiska avståndshandikapp gentemot de viktigaste konkurrentländerna, beroende av en gemensam marknad. Stockholm är kanske den del av Sverige som har mest att vinna på ett svenskt medlemskap i EG.
I ett integrerat Europa blir det alltmer de olika regionerna som tävlar och ställs mot varandra i en konkurrenssituation. Stockholmsregionen konkurrerar inte primärt med andra delar av Sverige, utan med andra nordeuropeiska storstadscentra.
Stockholmsregionens välfärd avgör vi inte själva. Vad vi kan bestämma själva är förutsättningarna för denna välfärd. Förmågan att skapa dessa förutsättningar kommer kritiskt att granskas av investerare, utbildningsanstalter och kulturinstitutioner, som i sina val ställer Stockholm mot Hamburg, Berlin och Köpenhamn. I andra avseenden tävlar Stockholmsregionen med nästan alla europeiska storstadscentra. Ett sådant avseende är lokalisering av japanska och amerikanska företag.
Stockholms geografiska läge är inte enbart en nackdel. Gentemot exempelvis östra Asien är Stockholm en naturlig knutpunkt för flygtrafik till övriga Europa. Med en tredje landningsbana på Arlanda får Stockholmsregionen även en flygplatskapacitet, som ger internationella konkurrensfördelar.
En dynamisk utveckling i nordöstra Europa ger Stockholmsregionen en position som plattform och kunskapscentrum när det gäller Finland, de baltiska länderna och Ryssland.
Även om de ekonomiska utsikterna i S:t Petersburgsområdet och i de baltiska staterna idag ser dystra ut, finns det anledning att erinra om tidigare historiska exempel på länder och städer som snabbt lyckats skapa ekonomisk tillväxt genom en marknadsliberal lagstiftning och närhet till en viktig avsättningsmarknad.
Händelserna i Europa de senaste åren har sammantaget öppnat nya möjligheter för Stockholmsregionen.
Stockholmsregionen i Sverige
Stockholmsregionens betydelse för hela Sverige har tydligt fastslagits i olika utredningar och studier de senaste åren. Tydligast var kanske Storstadsutredningen, som klart påvisade Stockholmsregionens betydelse som import- och exporthamn för varor och kunskap i vidaste bemärkelse.
Mälardalen kan genom förbättrade väg- och järnvägsförbindelser ytterligare länkas samman till en positiv helhet, som möjliggör längre arbetspendling, bättre utnyttjande av Stockholms kulturoch utbildningsutbud samt en jämnare fördelning av bostäder och arbetsplatser. Ett snabbt genomförande av Mälar- och Svealandsbanorna blir ett första test på förmågan att arbeta i denna riktning.
Förekomsten av högre utbildning och forskning framhålls ofta som en central drivkraft för regional tillväxt. Stockholm har med universitet, handelshögskola, teknisk högskola, universitetssjukhus och andra forsknings- och utbildningsinstitutioner en nationellt unik position.
Den positionen måste på ett helt annat sätt tillvaratas om Stockholm skall kunna utvecklas som en internationellt konkurrenskraftig forsknings- och utbildningsregion.
Det är mot denna bakgrund viktigt att staten understödjer planerna på att skapa en sammanhängande Vetenskapsstad från Stockholms universitet i norr till Tekniska högskolan i söder. Ett viktigt projekt i det sammanhanget är det förslag som ingavs till regeringen i oktober om ett Fysikcentrum, som skulle ge Stockholm en internationell forskarmiljö av högsta klass.
Ett påtagligt hot mot Stockholmsregionens utvecklingsmöjligheter är det felaktiga utjämningstänkande som alltför länge styrt statsmakternas agerande. Genom straffbeskattning och genom att tilldela regionen en orimligt liten del av statsbidrag och investeringar i infrastruktur har Stockholm tappat konkurrenskraft och tillväxtpotential.
Trots att Stockholmsregionen svarar för ca 30 procent av statens skatteintäkter och ca 25 procent av BNP samt innefattar ca 19 procent av landets befolkning kommer regionens kommuner 1995, när det nya statsbidragssystemet är fullt genomfört, endast att erhålla 3,5 procent av statsbidragen. En sådan brandskattning är orimlig. Utöver den pågående översynen av det s.k. strukturindex är det -- som framhållits i motion 1991/92:Fi95 av Mikael Odenberg m.fl. (m) -- nödvändigt att begränsa graden av inkomstutjämning i det nya systemet.
Missgynnandet av Stockholmsregionen syns på många områden. Ett nyligen aktuellt exempel är den indragning av medel från arbetslivsfonden, som beslöts i samband med den s.k. krisuppgörelsen mellan regeringen och socialdemokraterna. Trots att arbetslivsfonden i Stockholms län redan i utgångsläget missgynnades vid medelstilldelningen har en oproportionerligt stor del av indragningen skett från just fonden i Stockholms län. I praktiken innebär detta att näringslivet i andra regioner gynnats på Stockholmsföretagens bekostnad.
Avgörandenas år
Stockholmsregionens problem är allvarliga, men skall samtidigt inte överskattas. Regionen har en betydande, långsiktig utvecklingspotential. Inom regionen finns förutsättningar för stor mångfald inom alla områden, från utbildning och arbete till boende, kulturliv, nöjesliv och affärsutbud. Det ger stora möjligheter för regionens medborgare att forma sina liv i enlighet med de egna önskemålen. Näringsstrukturen och det geografiska läget är också en god bas för fortsatt välståndsbildning i harmoni med miljö och kulturarv i regionen.
Om lågkonjunkturen används till en kraftfull upprustning av infrastrukturen, en bestämd omläggning av den politik som skapat dagens problem, och insatser för att öka de enskildas valfrihet och bestämmanderätt över de egna inkomsterna kan Stockholmsregionen bli en fullvärdig medlem i det nya Europa. De fem stora avgörandena för Stockholmsregionen de närmaste åren är:att skapa en skuldfri välfärd att ordna nya former för hur den offentligt finansierade välfärden skall nå medborgarna förmågan att snabbt, som en del av ett nationellt arbete, rusta upp infrastrukturen förmågan att åstadkomma en kontinentalisering av Stockholm som ger regionen ökade turistmöjligheter förmågan att prioritera och kraftsamla så att den offentliga sektorn kan vara stark, snabb och kompetent inom de områden som prioriteras, exempelvis brottsbekämpningen.
Hur Stockholmsregionen lyckas med detta avgör den framtida välfärden. Om regionen lyckas, kan dagens välfärd komma att förbättras och stärkas. Men om regionen misslyckas är en längre nedgångsperiod mycket trolig.
Skuldfri välfärd
De ekonomiska problemen har visat på svårigheterna att betala alla de åtaganden som successivt utställts av stat, kommuner och landsting. Nu är det nödvändigt att på alla nivåer göra prioriteringar av vilka verksamheter som skall finansieras av skattebetalarna, och vilka som skall överlåtas åt de enskilda att helt betala och bestämma över själva. Det är en process som kräver klarsyn och politiskt mod, och ett övergivande av vad som kommit att kallas för ''gottpåse- attityden'' gentemot väljarna.
En situation med accelererande budgetunderskott, som gör mycket höga skatter nödvändiga, men där den offentliga servicen trots det försämras, kommer att drabba Stockholmsregionen speciellt hårt.
I en storstadsregion är medborgarna mer beroende av sådana offentliga verksamheter som exempelvis kollektivtrafiksystem och brottsbekämpning. En hög andel invånare med invandrarbakgrund ökar riskerna för segregation, vilket kräver insatser som också skapar merkostnader. Samtidigt tvingas regionen ensam finansiera anläggningar som i praktiken betjänar hela landet.
Omläggningen av den offentliga sektorn handlar om prioritering, där olika verksamheter av principiella skäl, av ekonomisk nödvändighet, eller en kombination, bör överföras helt till marknaden. Det handlar vidare om att öka mångfald och kvalitet genom att utsätta tidigare monopol i offentlig regi för konkurrens från fristående företag, gärna med tidigare offentliganställd personal som ägare.
Att finansiera den offentliga konsumtionen med lån är uttryck för en djupt omoralisk politik gentemot framtida generationer.
Konkurrens som tumregel
Inom de områden där den offentliga sektorn har ett garantiansvar för välfärden -- exempelvis grundläggande skolutbildning eller vård av svårt sjuka --- är det angeläget att finna former där det i ökande utsträckning blir fristående företag som står för utförandet, med den offentliga sektorn som finansiär och kvalitetsansvarig.
Ett sätt att både effektivisera och individualisera äldreomsorgen har inom Stockholms hemtjänst börjat ta form genom en s.k. beställar-utförar-modell. Det nya hemhjälpssystemet har t.ex. lett till att pensionärer med stora hjälp- och vårdbehov får en från sina individuella behov bättre anpassad vård.
Arbetet med att konkurrensutsätta offentlig verksamhet har inletts på bred front i Stockholmsregionens kommuner och landsting. Det är då också viktigt att all lagstiftning stödjer en utveckling mot ökad konkurrens och valfrihet. Så är emellertid inte fallet med exempelvis den arbetsrättsliga lagstiftningen.
Att gemensamma turordningsregler skall gälla för en hel kommun eller för en hel förvaltning med tiotusentals anställda lägger effektiva hinder i vägen för att bryta ner den kommunala organisationen till små och självständiga enheter. Det är angeläget att pågående översyn av den arbetsrättsliga lagstiftningen leder till förändringar på denna punkt.
Över huvud taget finns skäl att ifrågasätta en ordning där turordningsregler tas in i lagstiftningen. I praktiken drabbar sådana regelsystem på ett omoraliskt sätt yngre arbetskraft och nytillträdande på arbetsmarknaden.
Samtidigt som den anställde skall kunna känna trygghet i sin anställning och inte kunna bli utsatt för godtycke, måste det slås fast, att det är arbetsgivaren, som med en verksamhets långsiktiga överlevnad som mål, bäst förmår avväga vilken arbetsstyrka som passar bäst.
En annan fråga som uppmärksammats av näringslivets organisationer är den flora av kommunala och landstingsägda bolag som börjar konkurrera med privata företag, men som kan arbeta med kommunal borgen eller liknande vilket snedvrider konkurrensen.
Infrastruktur i tid
Tiden har ett högt pris. Trots att en väsentlig del av trafikarbetet utförs i Stockholmsregionen, har dess andel av infrastrukturinvesteringarna inte motsvarat detta.
Genom Dennisöverenskommelsen har ett viktigt steg tagits för att snabbt åtgärda decennier av underlåtelser när det gäller väg- och järnvägsnätet i Stockholmsregionen. En ring runt Stockholm, tillkomsten av tvärleder, ett tredje järnvägsspår genom Stockholm liksom andra satsningar på kollektivtrafiken kan effektivt bidra till att förbättra Stockholmsregionens infrastruktur.
Tiden för genomförandet av dessa projekt är mycket viktig. Det gäller att kunna inleda arbetena snarast, dels för att utnyttja lågkonjunkturens möjligheter, dels för att de olika trafiksystemen snabbt skall kunna tas i drift.
Många olika myndigheter och politiska församlingar är på ett eller annat sätt involverade i genomförandet av Dennisöverenskommelsens olika delar: Vägverket, Banverket, Stockholmsleder AB, Stockholms läns landsting, Stockholms stad och andra kommuner liksom länsstyrelse och miljötillsynsorgan. Detta riskerar att leda till revirstrider och förseningar.
Regeringen bör mot denna bakgrund, analogt med hur tidigare stora infrastrukturförändringar hanterats i regionen, utse en särskild samordnare med ansvar för projektens genomförande. Regeringen måste skyndsamt framlägga de lagförslag -- om bl.a. möjligheter till avgiftsfinansiering -- som är en förutsättning för Dennisöverenskommelsens genomförande. För att snabbt kunna genomföra Dennisöverenskommelsen är det också angeläget att riksdagen snarast beviljar nödvändiga medel respektive ställer garantier enligt överenskommelsen till förfogande.
Arlanda flygplats har en strategisk, nationell betydelse och det är viktigt att flygplatsen kan tillföras en tredje landningsbana. Det är vidare av synnerlig betydelse, inte minst mot bakgrund av kraven på en integrerad Mälardalsregion, att flygplatsen kan anknytas till järnvägsnätet.
Den nyligen beslutade Arlandabanan kommer att möjliggöra flygpendeltrafik från Stockholms Central och därmed öka flygplatsens tillgänglighet. Samtidigt kommer en järnvägsförbindelse att leda till stora miljöfördelar jämfört med busstrafik. Flera utredningar har visat på möjligheten att involvera det privata näringslivet i ägande och drift av en Arlandabana, och en sådan lösning skulle utgöra ett viktigt demonstrationsexempel på hur staten kan samverka med näringslivet i viktiga infrastrukturfrågor.
Under 1992 kunde Bromma flygplats glädjande nog återinvigas som trafikflygplats för reguljär passagerartrafik. De bolag som etablerats har mötts av en stor efterfrågan på city-till-city-trafik mellan Stockholm och andra destinationer i Sverige och utlandet. Samtidigt spelar sedan tidigare Bromma en viktig roll för affärsflyget.
Bromma flygplats i sitt känsliga läge måste utnyttjas främst för flygets kollektivtrafik, och i andra hand för privatflyg. Det finns därför anledning att flytta över skol- och övningsflyg till andra flygplatser, och renodla flygplatsens uppgifter. Det är vidare angeläget att staten nu snabbt tecknar ett långsiktigt avtal med Stockholms stad om verksamheten.
Ett kontinentalt Stockholm
Sverige är på väg att europeiseras. Det gäller också vårt förhållningssätt till alkohol. Sverige går från sprittraditioner till en vinkultur. Det är då rimligt att också lagstiftningen förändras.
Stockholm bör bli ett försöksområde för försäljning av alkoholhaltiga drycker i livsmedelsbutiker. Utländska erfarenheter från bl.a. Quebec har visat att friare försäljningsregler kombinerat med en massiv informationskampanj dessutom kan leda till minskad total alkoholförsäljning.
Det är också angeläget att lätta upp de rigida regler som kringgärdar servering av alkoholhaltiga drycker på restauranger och pubar. Det är idag förbjudet att driva en renodlad bar, eftersom all form av spritutskänkning kräver lagad mat. Dessa regler kräver orimligt höga marginaler för krögaren och som nu i dåliga tider gör att kundunderlaget viker och krogen står tom med konkurs som följd. Om restauratören ges rimliga spelregler som myndigheterna har en chans att kontrollera efterlevnaden av, kan fler människor starta restaurang eller bar och fler människor kan kanske ha råd att mötas och umgås även utanför hemmen.
Stockholm behöver ett utbud av restauranger och barer som svarar mot våra ambitioner att vara en region av betydelse på Europas karta. Vanliga stockholmare, affärsfolk och turister skall ha råd att besöka restauranger och pubar. Det är också viktigt att den omhuldade principen om näringsfrihet får råda, liksom en syn på den enskilde som en i grunden myndigförklarad individ även i frågor om alkoholförtäring.
Styrka, kraft och snabbhet där det behövs
Särskilt oroande är att den offentliga sektorn har ökade svårigheter att sköta sina mest grundläggande förpliktelser. Hit hör inte minst brottsbekämpningen.
De förslag till straffskärpningar för olika brott mot enskilda som regeringen framlagt är positiva. Emellertid bör också övervägas hur insatserna mot ekonomisk brottslighet kan effektiviseras.
Idag finns brister i polisens utredningskompetens och utredningsresurser. Även samordningen mellan polis, skattemyndigheter, kronofogdemyndigheter och åklagare företer brister.
Dessa brister är oroande med hänsyn till den ökande brottslighet som följt i den ekonomiska krisens spår. Skattemyndigheten beräknar att momsbedrägerierna har tredubblats i Stockholmsregionen från 1991 till 1992. Ett alltmer utbrett fusk snedvrider konkurrensen i utsatta branscher och slår ut de mest hederliga näringsidkarna. Samtidigt dyker nya former av ekonomisk brottslighet upp, exempelvis övertagande av skuldtyngda fastigheter som sedan under någon tid töms på inflytande hyror och därefter säljs vidare.
Det är också angeläget att utredningstiden för konkurser förkortas och att det införs en maximitid för utredarna. I fordringsägares och aktieägares intresse ligger att försöka avsluta utredningarna så fort som möjligt för att få till stånd en snabb utredning och minska osäkerheten för bland andra kreditgivarna.
Kommunismens fall i Östeuropa har också öppnat Sverige för nya former av organiserad, maffia-artad brottslighet. Det finns mot denna bakgrund skäl att öppna möjligheterna för den svenska polisen att begagna spaningsmetoder som buggning och bevisprovokation.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att grunda uttaget av fastighetsskatt på endast byggnadstaxeringsvärdet,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Stockholmsregionens betydelse för tillväxten i hela Sverige,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att satsa på Stockholm som forsknings- och utbildningsregion,2
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om projekten Vetenskapsstaden och Fysikcentrum,2
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att Stockholmsregionen tillförs en rimlig andel av statsbidrag och offentliga investeringsmedel,3
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om graden av inkomstutjämning i det nya statsbidragssystemet för kommunerna,3
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om indragningen av medel från Arbetslivsfonden i Stockholms län,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av förändringar i den arbetsrättsliga lagstiftningen,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om snabbare genomförande av den s.k. Dennisöverenskommelsen,4
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en särskild samordnare för Dennisöverenskommelsens genomförande,4
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Stockholms flygtrafik,4
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att göra Stockholm till försöksområde för försäljning av alkoholhaltiga drycker i livsmedelsbutiker,5
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utskänkningsregler för alkoholhaltiga drycker,5
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av effektivare insatser mot ekonomisk brottslighet,6
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillåtelse av buggning och bevisprovokation som polisiära spaningsmetoder.6
Stockholm den 26 januari 1993 Mikael Odenberg (m) Charlotte Cederschiöld (m) Elisabeth Fleetwood (m) Birgitta Wistrand (m) Göran Åstrand (m) Ulf Kristersson (m) Henrik S Järrel (m)
1 Yrkande 1 hänvisat till SkU 2 Yrkandena 3 och 4 hänvisade till UbU 3 Yrkandena 5 och 6 hänvisade till FiU 4 Yrkandena 9-11 hänvisade till TU 5 Yrkandena 12 och 13 hänvisade till SoU 6 Yrkandena 14 och 15 hänvisade till JuU