Västernorrlands näringsliv med sina tunga industrier gör med hänsyn till exportomsättningen länet till ett av Sveriges mest betydande. I absoluta exportvärden låg länet på femte plats i Sverige år 1990, men jämfört i export per invånare så låg länet i topp. Även totalt för hela produktionen i Sverige, dvs BNP, ligger Västernorrland högt; där är det endast storstadslänen som har en högre nivå.
Västernorrlands län har under lång tid haft en negativ befolkningsutveckling. Från 1980 till 1992 har befolkningen i länet minskat med ca 7 100 personer (-2,6 %), vilket är den största minskningen av alla län såväl i absoluta som i relativa tal. Både födelse- och flyttningsnettot blev negativt under perioden. En allvarlig faktor i befolkningsminskningen är att huvuddelen av det negativa flyttningsnettot består av yngre produktiva personer. Sundsvall som primärcentrum (PC) har under perioden 1980--1992 haft en exceptionellt dålig befolkningsutveckling i jämförelse med övriga PC i landet. Detta är en illustration till statens bristande infrastrukturella insatser (inkl statliga jobb) på de export-- industriellt dominerade lokala arbetsmarknaderna i länet.
Sveriges och länets arbetsmarknadssituation är för närvarande mycket allvarlig. Förutom en ytterst besvärande lågkonjunktur präglas ekonomin av en mycket stor osäkerhet och turbulens på finans- och penningmarknaden. De strukturella problemen i Västernorrland framstår allt tydligare i detta läge. Sedan 1990 till dags dato har preliminärt drygt 7 000 arbetstillfällen gått förlorade i länet, därav en minskning inom tillverkningsindustrin med närmare 4 000 arbetstillfällen.
Andelen öppet arbetslösa av befolkningen 16--64 år uppgick i december 1992 till nära nog 7 % i länet (inkl åtgärder 10,9 %) medan riksgenomsnittet var 5,8 %. I antal har de arbetslösa i vårt län under det gångna året ökat med 4 400 personer till 11 200, medan antalet lediga platser mer än halverats.
Ett handlingsprogram blir med tydlighet allt mer nödvändigt för att bryta den negativa trend som Västernorrland befinner sig i och för att slå vakt om länets betydelse för den svenska samhällsekonomin (inte minst beträffande verkstadsoch processindustrin).
Åtgärder som minskar räntenivån, ökar effektiviteten och hejdar inflationsriskerna kan räcka för att få fart på exportföretagens initiativ, investeringar och strukturella åtgärder (såväl produkt- som processförnyelse). Dessa åtgärder är dock otillräckliga för att bibehålla/stärka konkurrenskraften för Västernorrlands exportgenererande företag. Nya förutsättningar kräver mer vittgående och kraftfulla åtgärder, som kan skapa stabila utvecklingsvillkor till försvar av exportföretagens ställning på marknaden, främst den europeiska.
För att det i Västernorrland verksamma näringslivet skall vara konkurrens- och utvecklingsstarkt samt kunna gå stärkt ur strukturomvandlingar och konjunktursvackor är följande specifika åtgärder av betydelse:
Infrastrukturella utbyggnader
Fortsatt modernisering och standardhöjning av Ostkustbanan till snabbtågsstandard.
Förverkligande av den samhällsekonomiskt lönsamma Bottniabanan.
Upprustning och modernisering av stambanan, bl a genom ökad bärighet, uträtningar, mötesstationer och s k triangelspår för att därigenom öka kapacitetsutnyttjande och medelhastighet.
Uppförande av en ny flygterminal på Midlanda, samt bibehållande av ACC (trafikflygledning).
Stödområdesförändringar
Inplacering av Örnsköldsviks kustkommuner i stödområde 2, nuvarande inlandskommuner som ingår i stödområde inplaceras i stödområde 1.
Det regionalpolitiska stödet med sin långsiktiga inriktning är ett viktigt instrument för förnyelse i de kommuner där det kan användas. Därför var bortfallet av detta stöd till Örnsköldsvik sommaren 1990 särskilt olyckligt både tidsmässigt (konjunkturnedgång) och då behovet av förnyelse och omstrukturering, främst inom verkstadsindustrin, var och är mycket stort. Verkstadsindustrin i Örnsköldsvik skulle vara behjälpt av att goda förutsättningar skapas för att minska de beroendeställningar som det övervägande antalet underleverantörs- och legoföretag har mot bas- och processindustrin.
En ny stödområdesplacering av Sollefteå kommun från stödområde 2 till stödområde 1 är angeläget. Skäl som bör beaktas för denna anhållan är att medan nyetableringsfrekvensen för Norrlandslänens inland som helhet börjar närma sig riksgenomsnittet, så släpar Sollefteå kommun klart efter (25 % lägre än riksgenomsnittet).
Sollefteå har ett mycket utsatt läge, då delar av den offentliga verksamheten är under omprövning och riskerar att försvinna. Sollefteå tillhör de kommuner i landet som ligger i topp vad gäller andelen sysselsatta inom den offentliga sektorn.
Ånge kommun är hårt drabbad genom avvecklingen av kiseltillverkningen i Ljungaverk. Därtill sker omstruktureringar inom såväl Statens järnvägar som Postverket som kan drabba Ånge. De krympande offentliga och privata verksamheterna riskerar samhällsservicen i kommunen. Gymnasieskolan har betydande bekymmer med elevunderlaget. De företag som finns och de som eventuellt överväger en utveckling och nyetablering ser med oro på utvecklingen i kommunen. Detta har redovisats i uppvaktningar och brev till regeringen.
Speciella insatser för kvinnors och ungdomars sysselsättning och företagande
Med hänvisning till arbetsmarknadsdepartementets bilaga till budgetpropositionen kommer medel för ovannämnda insatser att utgå från de speciella ''infrastrukturmedlen'', D 6, som ej inbegriper vårt län. Det är av yttersta vikt att dessa insatser även inbegriper Västernorrland, för att framöver skapa ett mer differentierat näringsliv och sysselsättningsläge i länets inlandskommuner.
Ökade resurser till högskolan i Sundsvall/Härnösand -- på sikt universitet
För att näringslivets nationella och internationella konkurrenskraft skall kunna utvecklas ytterligare är det av stor vikt att större satsningar görs för att öka antalet kurser och linjer men även på FoU. Den allt snabbare utvecklingen inom flera områden ökar behovet av antalet högskoleutbildade. Det finns vidare ett klart samband mellan universitetsutbildning, ökad sysselsättning och ekonomisk tillväxt. En etablering av ett universitet till Mittsverige med en fast forskningsorganisation skulle därigenom befrämja och svara mot flera behov.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ett handlingsprogram för Västernorrland bör upprättas,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Västernorrlands behov av infrastrukturella satsningar,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förändringar av stödområdesindelningen i Västernorrland,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om satsningar på kvinnors och ungdomars sysselsättning i Sollefteå och Ånge kommuner,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökade resurser till Västernorrlands/Jämtlands högskola.1
Stockholm den 26 januari 1993 Sigge Godin (fp)
1 Yrkande 5 hänvisat till UbU