Sedan drygt ett år tillbaka pågår satsningen ''90-talets byapolitik'', där ett tjugotal kommuner från Växjö i söder till Pajala i norr medverkar. De centrala intressenterna är Folkrörelserådet, Kommunförbundet och Glesbygdsmyndigheten. Projektet har sin upprinnelse i landsbygdskampanjen ''Hela Sverige ska leva'' och syftet är att stärka byarnas och medborgarnas inflytande och utveckla planeringsstrategier som bygger på den lokala kraften. I många av kommunerna pågår ett mycket intressant utvecklingsarbete. Grundläggande princip är att ''ingen by är för obetydlig att satsa på''.
Idag finns nära 2000 lokala utvecklingsgrupper hos Folkrörelserådet och fler och fler tillkommer. Det är ingen överdrift att påstå att vi nu ser framväxten av en ny demokratisk struktur på landsbygden baserad på enskilda människors, gruppers och folkrörelsers initiativ.
Det är ofta väl genomarbetade och prioriterade åtgärdsprogram för bygdens utveckling som presenteras, där det klart framgår att byarna själva kan klara mycket, utan hjälp från vare sig kommun eller stat. En utvecklad byapolitik är snarast en förutsättning för att de besparingar kommunerna står inför kan genomföras i demokratiska former. Centralistiska sektorslösningar blir däremot dyra i de små byarna och det är uppenbart att verksamheter kommer att hyvlas bort de närmaste åren, om den principen får styra.
Hur kan då byarörelsen praktiskt stödjas som en del av regional- och glesbygdspolitiken? Det kan ske på flera sätt:
1. Mer av fria projektmedel avsätts av länsstyrelserna för byarnas planeringsarbete.
2. Den framgångsrika satsningen, med glesbygdsstödets hjälp, på entreprenörer och småföretag förstärks.
3. Större satsningar måste göras på den lokala infrastrukturen, på basservicen i byarna. Det gäller småvägarna, byskolorna, samlingslokalerna, lanthandeln, posten, barn- och äldreomsorg m m. Här krävs lösningar som är okonventionella, där olika verksamheter samordnas på ett effektivt sätt och där också marknadskrafter och ideella krafter nyttjas.
En sådan satsning är riktig just nu av flera skäl. För det första är det nödvändigt att svara upp mot det folkliga engagemanget. Det finns också större ekonomiska resurser tillgängliga på länsstyrelserna än tidigare, nu när efterfrågan på stöd till de stora företagen är praktiskt taget obefintlig. Regeringen har också klargjort att glesbygden ska prioriteras i länsstyrelsernas medelsfördelning.
Det finns några grundläggande värderingar om vårt samhälle som talar för en offensiv glesbygdspolitik. Vi måste: ta tillvara landsbygdens resurser på ett skonsamt och uthålligt sätt,skapa ett ''komplett'' samhälle med mångfald och valfrihet i bosättning och livsstil,bygga på solidaritet mellan människor och bygder och rättvist fördela samhällets resurser,utgå från den enskilda människans och bygdens behov och möjligheter.
Det handlar om subsidiaritet och närdemokrati som ett komplement till internationaliseringen och en Europaintegrering.
Det är nu mycket angeläget att ta tillvara alla de positiva erfarenheter som hittills vunnits och fördjupa arbetet i försökskommunerna och snarast sprida erfarenheter vidare till fler kommuner. Det är viktigt med en kraftig markering från riksdag och regering för det fortsatta arbetet.
Markeringen bör rimligen ske genom att riksdag och regering tillkännager att resurser som via Civildepartementet satsas på den ideella sektorn bör disponeras för vidareutveckling av arbetet. Därtill bör projektet ligga väl till för resurstilldelning via Arbetsmarknadsdepartementet, Miljödepartementet, Glesbygdsmyndigheten och Boverket.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en tydlig markering som stöd för vidareutveckling av projektet 90-talets byapolitik,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om resurstilldelning för vidareutveckling av projektet.
Stockholm den 26 januari 1993 Ulf Björklund (kds) Dan Ericsson (kds) i Kolmården