Den djupa lågkonjunkturen och dess effekter riskerar att förstärka den regionala obalansen. För att motverka detta krävs ett omfattande program för arbete och tillväxt där insatserna måste komma alla regioner till del och där särskild hänsyn måste tas till behovet av insatser i Norrlands inland. I den socialdemokratiska partimotionen om arbete och tillväxt utvecklas och redovisas förslag som har en avgörande betydelse för en positiv utveckling för hela Sverige. Vi vill därutöver anföra följande synpunkter.
I Norrlands inland skapar de låga befolkningstalen, den utspridda bebyggelsen och de långa avstånden problem av en helt annan dignitet än i andra delar av landet. Dessa för inlandet specifika problem kräver särskild hänsyn och insatser som tar hänsyn till dessa specifika förutsättningar. Detta kräver god lokal kännedom och flexibilitet.
Mot denna bakgrund anser vi att mycket talar för att länsstyrelsen i Jämtlands län skulle ges befogenheter att själv fastställa prioriteringen av de regionalpolitiska stödmedlen. Insatserna i länet skulle därvid prioriteras geografiskt och branschmässigt med hänsyn till bedömning av investeringarnas strategiska betydelse, näringslivsstruktur och sysselsättningsläge. Den övergripande prioriteringen skulle styras av regering och riksdag via nivån på länsanslaget.
Förutom att länet ges en verklig möjlighet till prioriteringar är de mest uppenbara fördelarna att vi slipper dagens mycket skarpa och i vissa fall orättvisa gränser mellan olika stödområden samt att den centrala detaljregleringen minskar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en friare användning av de regionalpolitiska medlen i Jämtlands län.
Stockholm den 25 januari 1993 Nils-Olof Gustafsson (s) Margareta Winberg (s)