Hallands län hade under 1970- och 1980-talen en mycket positiv utveckling. Sedan 1970 har t.ex. folkmängden ökat med nästan 30 %, den relativt sett största ökningen i riket. Bostadsbyggandet har hela tiden legat på en hög nivå och arbetsmarknaden har kännetecknats av stabilitet och hög sysselsättning. Det halländska näringslivet har betraktats som robust och väl differentierat.
Den beskrivna utvecklingen har lett till att Halland, med rätta, ansetts vara ett expansivt län utan några egentliga strukturproblem. Som en följd härav har länet inte kommit i åtnjutande av några särskilda statliga stödinsatser, t.ex. i form av lokalisering av statliga verksamheter eller industriellt utvecklingsstöd.
De senaste åren har emellertid bilden förändrats radikalt. Under 1992 har Halland haft en minst lika dramatisk ökning av arbetslösheten som riket i övrigt. Vid årsskiftet 1992/93 var 8.375 personer arbetslösa, en ökning med 3.400 på ett år. Arbetslösheten i Halmstad, länets största kommun, var högre än riksgenomsnittet.
Hallands län präglas av en stor andel sysselsatta inom jordbruket -- nästan dubbelt så stor som för riket i övrigt. Jordbrukets omstrukturering innebär därför kraftiga påfrestningar på länets arbetsmarknad.
I övrigt dominerar verkstads-, livsmedels- och skogsindustri medan de mer kunskapsintensiva industrisektorerna är underrepresenterade och endast svarar för 21 % av industrisysselsättningen. Siffran för riket är 38 %.
Även när det gäller sysselsättning inom offentlig sektor är Hallands län underrepresenterat. Särskilt påtagligt är detta inom det statliga området där andelen för Hallands vidkommande var 6,6 % 1990 jämfört med rikets 9,0 %.
Den statliga sysselsättningen har därefter minskat ytterligare enligt följande: post --27 personer, vägverk --26 personer, tele --103 personer, lantmäteri --9 personer, SJ -- 93 och skoladministration --30 personer.
Trots att den här genomgången ger en ganska dyster bild av länet är förutsättningarna för en positiv utveckling goda. Detta kräver emellertid att Halland nu får sin rättmätiga del av de statliga satsningar som görs. Det gäller bl.a. inom följande områden.
Kommunikationer
Västkustbanan är en mycket viktig länk i det nordiska transportsystemet, inte minst när det gäller transporter ner mot kontinenten. Banan har vidare en stor betydelse för den regionala och lokala persontrafiken. Särskilt för godstrafiken är kapacitetsbristen ett allvarligt problem. Detta förhållande, liksom den nuvarande banans låga hastighetsstandard, begränsar också möjligheterna att utveckla persontrafiken.
En utbyggnad av dubbelspår har genomförts från Göteborg till Kungsbacka och pendeltågstrafiken där startade under augusti 1992. Därutöver pågår arbetet på ett par delsträckor, medan planeringsläget för övriga delar av banan är sådant att utbyggnaden kan komma igång redan 1993 om erforderliga medel tillförs.
Våren 1992 beslutade regeringen att anvisa 532 miljoner kronor till en tidigareläggning av vissa sträckor. Utbetalningen skulle ske under förutsättning att en uppgörelse kunde träffas om regional medverkan i finansieringen. Enligt min uppfattning kan det finnas skäl för viss sådan regional medverkan, t.ex. för biinvesteringar av typen planfria korsningar i tätort. Men Västkustbanan är i första hand en nationell angelägenhet, och utbyggnaden ska i allt väsentligt därför ske med statliga medel.
Efter att en omgång förhandlingar har genomförts utan att någon överenskommelse nåtts har nu en ny förhandlingsman utsetts. Han ska, i samråd med Banverket, SJ samt regionala och lokala intressenter, lämna förslag till en tidigarelagd utbyggnad. Uppdraget ska vara slutfört senast den 1 mars 1993.
Det är synnerligen angeläget att den fortsatta utbyggnaden kan starta i direkt anslutning till färdigställandet av nuvarande delprojekt. Prestige mellan olika aktörer får under inga omständigheter hindra att så sker.
Också när det gäller den pågående utbyggnaden av E 6 till motorväg är det angeläget att den kan fortgå utan fördröjningar. Arbetet med sträckan Halmstad -- södra länsgränsen pågår och därefter återstår en sträcka mellan Fastarp och Heberg. Under förutsättning att erforderliga medel tillförs kan hela E 6 genom Halland vara färdig 1996.
Högskolan i Halmstad
Ökad internationalisering och skärpt konkurrens kräver stora förändringar inom svenskt näringsliv. Omfattande satsningar på kunskap och kompetens blir nödvändiga för att anpassa industrin till de nya villkoren.
Högskolan i Halmstad kan här spela en viktig roll, inte bara för det halländska näringslivet. Med sin inriktning på industrirelaterade områden som teknik, ekonomi och ADB finns där en god grund att bygga på. Det är angeläget att Högskolan i Halmstad ges möjlighet till en fortsatt positiv utveckling.
Om- och tillbyggnad av polishuset i Halmstad
Polisen i Halmstad måste få bättre lokaler. Man är nu uppsplittrad på flera platser och arbetsmiljön är i flera avseenden undermålig. Med hänsyn till den mycket svåra arbetsmarknadssituation som råder inom byggnadssektorn vore det av stort värde om den planerade om- och tillbyggnaden kunde påbörjas redan under 1993.
Regionala utvecklingsinsatser
Halland tillhör de två län som erhåller minst anslag för regionalt utvecklingsarbete. Som jag nämnt inledningsvis var det fram till för några år sedan motiverat med låga anslag, utvecklingen var länge positiv. Nu har den vänt, men jag tvingas tyvärr konstatera att den låga tilldelningen fortsätter.
Det finns flera områden där insatser måste till. Utvecklingen inom livsmedelsindustrin är ett sådant. Här har stora nedläggningar skett. Denna trend måste brytas. Som exempel på möjligheter kan nämnas ett pågående svampodlingsprojekt med kontraktsodling på gårdar som annars riskerar att gå ur produktion.
Ett annat viktigt område är utvecklingen av en företagsby för s.k. groddföretag i anslutning till Högskolan i Halmstad.
För att kunna bearbeta strukturproblemen måste länsstyrelsen få tilldelning av medel i en omfattning som står i relation till den nuvarande situationen i Halland.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbyggnaden av Västkustbanan,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbyggnaden av E 6 till motorväg,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Högskolan i Halmstad,2
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om polishuset i Halmstad,3
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om resurser för regionala utvecklingsinsatser.
Stockholm den 25 januari 1993 Christer Eirefelt (fp) o1011 Yrkandena 1 och 2 hänvisade till TU. o1022Yrkande 3 hänvisat till UbU. o1033Yrkande 4 hänvisat till JuU.