Halland är ett medelstort län med 261 239 invånare 1992. Länet har tidigare kännetecknats av en relativt god arbetsmarknad som varit mindre känslig för konjunktursvängningar än genomsnittet i riket. Orsaken har varit att näringslivet varit mångsidigt med en stor andel små och medelstora företag.
Redan i mitten av 1980-talet konstaterades att en mycket stor andel av de produkter som tillverkades var, så att säga, mogna och i det närmaste färdigutvecklade. Det visar sig också att andelen industri som är arbetsintensiv (arbetskraftsintensiv, lågt teknikinnehåll) är mycket högre än genomsnittet för riket, och det förhåller sig på samma sätt med företag som är skyddade från utländsk konkurrens. Däremot är industrier med stort forsknings- och utvecklingsinnehåll nästan obefintliga.
I den nu rådande lågkonjunkturen, med en kraftigt minskad inhemsk efterfrågan, har arbetslösheten ökat katastrofalt i länet. I Halland ökade arbetslösheten procentuellt näst snabbast under 1992. Från tredje kvartalet 1990 till december 1992 har antalet öppet arbetslösa ökat från 2 200 personer till 8 375. Dessutom sysselsätts över 5 000 personer genom konjunkturella arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Till detta skall läggas att varsel om uppsägningar har ökat ytterligare under de senaste månaderna och omfattade den 11 januari 1993 2 771 personer.
Utsikter för 1993
Av Länsarbetsnämndens höstprognos 1992 framgår att den öppna arbetslösheten kommer att öka till ca 10 000 personer i slutet av 1993. Detta under förutsättning att lika många personer sysselsätts genom arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Efter det att prognosen gjordes har förutsättningarna för sysselsättning ytterligare försämrats, och därför kommer arbetslösheten sannolikt att bli ännu högre.
Halland är det län som har den näst största procentuella befolkningsökningen i landet. Befolkningen beräknas öka med ytterligare 2 000 personer mellan 16 och 64 år under 1993. Sammantaget innebär ovanstående att Halland behöver ca 20 000 nya arbetstillfällen under 1993 till personer som omedelbart kan ta ett arbete. Då skall beaktas att arbetsmarknaden i Halland omfattar 133 800 personer.
Brister i Hallands struktur
Utbildningsnivån i länet
I förhållande till riket i övrigt är utbildningsnivån i länet relativt låg. Halland har en större andel av befolkningen som enbart har folkskoleutbildning, och andelen som har eftergymnasial utbildning är väsentligt mindre. Nivån varierar inom länet genom närheten till högre utbildning i Halmstad och Göteborg. Således är utbildningsnivån högre i Halmstad och Kungsbacka än i övriga kommuner.
Näringslivsstrukturen
Den näringslivsstruktur som tidigare varit en tillgång för länet har nu vänts till en nackdel. Orsaken är den brist på kunskaps- och utvecklingsintensiv industri som finns i länet. Jord- och skogsbruk är fortfarande en förhållandevis stor näringsgren i Halland -- 7,0 procent mot rikets 3,7 procent. Antalet sysselsatta inom jordbruket förväntas minska ytterligare under de närmaste åren.
Byggnadsverksamheten har varit mycket stor i Halland beroende på den stora inflyttningen. Den åtstramning som nu sker på bostadsfinansieringens område kommer att innebära att den mesta byggnadsverksamheten kommer att upphöra. Som en konsekvens av detta har länets byggnadsindustri en mycket besvärlig situation.
Vägar
Länets viktigaste väg är Europaväg 6. Viktiga stråk är också riksväg 26, Nissastigen med en mycket hög andel tung trafik och riksväg 41 mellan Varberg och Borås.
Trafikutvecklingen har i Hallands län varit kraftigare än genomsnittet i landet sedan slutet av 1970-talet. Medelstilldelningen har inte stått i proportion till denna utveckling och framför allt riksvägarna har inte kunnat vidmakthållas till acceptabel standard.
Järnvägar
Länets järnvägsnät består av Västkustbanan samt länsjärnvägarna Varberg--Borås och Halmstad--Nässjö. Västkustbanan har stora kapacitetsbrister. Det är enbart en mindre del som byggts ut till dubbelspår. Banan kan i framtiden spela en mycket stor roll för både person- och godstrafiken mellan mellersta Sverige och kontinenten. Förutsättningen är att dubbelspåret byggs ut genom hela länet och det är beklagligt att utbyggnaden inte kommit längre då den varit prioriterad under flera år.
Förslag till åtgärder
Halland är inte längre den del av landet som klarar påfrestningar utan särskilda nationella insatser. Det krävs satsningar för att öka kunskapsnivån, en snabb utbyggnad av Västkustbanan och övrig infrastruktur samt åtgärder för att hålla byggnadsverksamheten igång. Teknikinslaget i industristrukturen måste öka.
Infrastruktur och ROT-program
I en motion till ''krispropositionen'' hösten 1992 pekade vi på en rad objekt i länet som skulle minska arbetslösheten och förbättra infrastrukturen och underhållet av offentliga byggnader. De flesta av dessa objekt är fortfarande aktuella och kan i de flesta fall startas omedelbart. En förutsättning är att regeringen återkommer med ett aktivt ROT-program. Åtgärder bör genast sättas in för att påskynda utbyggnaden av Västkustbanan med dubbelspår genom hela länet.
Energiproduktion
Större delen av den högteknologiska kunskap som finns i länet är koncentrerad till Ringhals kärnkraftverk. Denna kunskap är en tillgång som måste tas tillvara och utvecklas. När kärnkraften skall avvecklas och ersättas med andra energikällor är denna kunskap värdefull. Men det är bråttom. För att avvecklingen skall kunna ske som planerat måste utveckling och prov av flera nya energikällor accelerera. Sådan utveckling kan med fördel läggas till Halland och Ringhals som har en uppbyggd kompetens.
Regionalpolitiska medel
Hallands län får minst regionalpolitiska medel av alla Sveriges län, 6 553 000 kronor. Detta trots att länet är medelstort och behoven nu är stora. Dessa medel måste ökas till utvecklingsinsatser så att inte länet fastnar i en föråldrad struktur.
Utveckling av små och medelstora företag
Samhällets insatser, för att stödja utveckling av de mindre företagen, har svårt att nå fram. Insatserna måste bli mera lättillgängliga. Det krävs närmanden till vart och ett av de små företagen. De offentliga och privata organen måste därför samverka och erbjuda företagen sina tjänster.
Regeringen kan ta initiativ till att denna samordning kommer till stånd utan att några nämnvärda nya medel behöver tas i anspråk.
I första hand bör verksamheten inriktas på att bli en diskussionspartner, en kreativ idéutlösare samt att stimulera företagen att utforma en utvecklingsplan för företaget och dess produkter. Denna typ av åtgärder finns utförligt beskrivna i en västsvensk motion om arbetsmarknad och sysselsättning i väst, och vi ansluter oss till dessa förslag.
Arbetsmarknadspolitiska åtgärder
Länsarbetsnämnden och länets arbetsförmedlingskontor har varit mycket effektiva och på ett förtjänstfullt sätt tillvaratagit de möjligheter som finns inom arbetsmarknadspolitiken. Taket är ännu inte nått för omfattningen av åtgärder. Vi anser i det rådande läget att medel skall ställas till förfogande så att länsarbetsnämndens hela åtgärdsprogram kan genomföras för att minska arbetslösheten och undvika utstämplingar.
Den fördelningsnyckel som används till fördelning av de arbetsmarknadspolitiska medlen tycks vara förlegad. Den tar inte hänsyn till de förhållanden som nu råder i länet utan bör omarbetas.
Utbildning
Av den tidigare beskrivningen framgår att utbildningsnivån är låg i länet. Det kommer att resultera i att en mycket stor andel av de som förlorar sina arbeten får mycket svårt att hävda sig på arbetsmarknaden. Detta i synnerhet när de varit verksamma på den arbetsmarknad som inte ställer några högre krav på teoretiska kunskaper.
Det finns goda möjligheter att öka utbildningen i länet. Högskolan i Halmstad är en stor tillgång. Folkbildning, komvux, gymnasieskolan och särskilt den treåriga yrkesutbildningens genomförande har stor betydelse. Det är angeläget att de satsningar som krävs (s-motionerna) på utbildningens område kommer till stånd. De kommer att få stor betydelse för kunskapsutvecklingen i Halland.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen av infrastruktursatsningar och ROT-program för Hallands län,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om energiproduktionsutveckling i Halland,2
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regionalpolitiska medel till Halland,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvecklingen av små och medelstora företag,2
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetsmarknadspolitiska medel till Hallands län,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen av ökade utbildningsinsatser i länet.3
Stockholm den 25 januari 1993 Alf Eriksson (s) Ingegerd Sahlström (s) Owe Andréasson (s) 1 Yrkande 1 hänvisat till BoU. 2Yrkandena 2 och 4 hänvisade till NU. 3Yrkande 6 hänvisat till UbU.