TT-telegram den 23 januari l993: ''Iggesunds bruk kommer att skära ned personalstyrkan med omkring 280 personer de närmaste två åren. De första som sägs upp får gå redan i april.'' Ja så låter det dagligen och flera gånger per dag från olika delar av länet.
Arbetslöshetssiffran i Gävleborg närmar sig 15 procent om man räknar öppet arbetslösa och personer i arbetsmarknadspolitiska åtgärder. I antal betyder detta nära 26 000 personer.
Detta är en samhällsekonomisk förstörelse av enorma mått. För människor som berövats sitt arbete och människor som känner oro för att mista sitt arbete är det en psykisk och fysisk påfrestning.
Gävleborgs län är också ett av de fyra län som uppvisar en befolkningsminskning.
Den negativa befolkningsutvecklingen och den höga arbetslösheten hänger inte enbart ihop med lågkonjunkturen. Problemen är i hög grad långsiktiga. Den kraftiga nedgången inom industrin som har skett de senaste åren är i stor utsträckning beroende av rationaliseringar och omstruktureringar. Det gäller framför allt inom skogsindustri och skogsmaskintillverkning. Några nya verksamheter har inte kommit i stället.
Ovanåkers kommun har drabbats av mycket stora neddragningar. FMG i Alfta har minskat sin personal med ca 900 personer. Beslut har fattats om att hela skogsmaskintillverkningen skall läggas ner under l993. Det innebär att ytterligare 150 jobb försvinner. Dessutom har neddragningar gjorts på Edsbyverken och SP snickerier. För en kommun av Ovanåkers storlek är detta nära nog en katastrof.
Det finns ingen kommun i länet som skonats från industrinedläggningar eller neddragningar inom den gemensamma sektorn.
Bollnäs kommun har drabbats hårt av neddragningar inom den gemensamma sektorn.
Gävle kommun är i samma situation. Det handlar bl.a. om att olika myndigheter och verk förlägger sina regionkontor till andra län. Vägverket, Postverket och Televerket är några av de verk som gått hårdhänt fram mot länet och har ytterligare planer på neddragningar. I 14 i Gävle och beslutet om dess nedläggning innebär att 400 jobb bortfaller.
Länet har en otillfredsställande näringslivsstruktur. Ett stort beroende av basindustri och en låg andel av små och medelstora företag, speciellt inom tjänstesektorn är sådana exempel.
En stor utflyttning av ungdomar samt obalans mellan män och kvinnor, framförallt i bruksorter har blivit resultatet av de långvariga problemen på arbetsmarknaden.
Länet har dessutom en låg andel högskoleutbildade vilket också i hög grad påverkar länets utvecklingsmöjligheter.
Det är en märklig argumentation som förs från regeringspartiernas sida om att det är viktigt att spara oss ur den ekonomiska krisen. Ett sådant resonemang leder ovillkorligen till än högre arbetslöshetssiffror och en allt snabbare förstöring av samhälleligt kapital.
Det är inte så att det saknas arbetsuppgifter och arbetsobjekt i länet. Det är inte så att den befintliga industrin har utnyttjat alla de utvecklingsmöjligheter som finns. Det är inte på det sättet att satsningen på forskning har varit särskilt framträdande inom exempelvis delar av skogs- och träsektorn.
Det vore en våldsam överdrift att påstå att några större ansträngningar gjorts för att åtgärda befintliga vatten- och avloppssystem eller befintliga offentliga byggnader, de s.k. ROT-programmen.
Det är inte heller så att det saknas investeringsobjekt när det gäller länets vägar och länets järnvägar. Och som jag redovisat, det saknas heller inte arbetskraft. För att åtgärda dessa olika objekt så krävs faktiskt centrala beslut och ekonomiska anslag.
Jag vill nämna några förslag som, om de förverkligades, skulle leda till att en betydande del av de långa arbetslöshetsköerna i länet drastiskt skulle minska. Det skulle också innebära en stor samhällsekonomisk vinst. Det skulle dessutom bidra till att människor skulle må bättre och återfå framtidstron.
Branschprogram för skogsindustrin
Skogsprodukter från bl.a. Sverige har länge varit en mycket viktig produkt både för importländerna som har behov av produkterna och givetvis för Sverige som får ett mycket betydelsefullt tillskott i sin handelsbalans. Nettovärdet för olika skogsindustriprodukter uppgick år l990 till över 50 miljarder kr. De är därmed den utan jämförelse viktigaste exportnäringen. 135 000 personer arbetade inom näringen som dessutom gav indirekta effekter för ytterligare 90 000 personer.
Inom massa- och pappersindustrin har under de senaste tjugo åren en vidareförädling skett med större andel förädlade produkter -- papper och papp -- och minskad export av massa. Här finns naturligtvis ytterligare möjligheter till förädling.
På trävarusidan har motsvarande inte skett. Här består exporten fortfarande av lågförädlade produkter i form av sågat virke. Ett antal statliga utredningar har under årens lopp skapat ett teoretiskt underlag för en bred satsning på vidareförädling av träråvara. En hel del satsningar har gjorts t. ex. inom institutet Trätek och genom satsningar vid olika högskolor.
De senaste åren har ytterligare argument tillkommit som stärker argumenten för vidareförädling av sågad träråvara. Kritiken mot skövlingen av regnskogarna har växt sig stark och har dessutom behandlats på den globala miljökonferensen i Rio de Janeiro sommaren l992. Det är högst sannolikt att avverkningen i dessa skogar kommer att begränsas och att konkurrensen från regnskogarnas träslag kommer att minska.
I den internationella debatten har också uppmärksammats de särskilda brandsäkerhetsproblemen med plaster i möbler och inredningar i byggnader. Normer som minskar plastens användbarhet i byggnader kan komma att gynna träprodukter. Enligt en rapport från dåvarande SIND år l990 är Japan en lovande marknad för svenska träprodukter.
För att kunna bibehålla och utveckla branschens stora betydelse föreslås att ett branschprogram för vidareutveckling av näringen utarbetas. Branschprogrammet bör bl.a. innehålla förslag till insatser inom produktutveckling, samverkansformer, produktionsteknik och marknadsföring av nya och förädlade produkter.
Rotprogram
Inom länets befintliga vatten- och avloppssystem finns betydande brister, läckage bl.a., som dels förorsakar miljöproblem och dels slöseri med vattentillgångarna.
Inom offentliga byggnader och bostadsfastigheter finns behov av upprustning. Som exempel kan nämnas behov av att byta ut fönster. Behovet grundas dels på sedvanligt underhållsbehov men också på miljökrav. Det är nödvändigt att minska energiförluster samt att minska bullernivåerna inomhus.
I vårt län finns en stor arbetslöshet bland byggnadsarbetarna och det finns en stor arbetslöshet inom befintlig träindustri. Att sätta igång ett ROT-program i länet skulle få många positiva effekter.
Det är nödvändigt att staten tilldelar länet resurser för att kunna igångsätta ett sådant program.
Sex timmars arbetsdag
En förkortad arbetstid är motiverad utifrån främst två skäl, det är en jämlikhetsfråga. I Sverige, ett högt utvecklat industrisamhälle, deltar både män och kvinnor i produktionen, dvs. förvärvsarbetar. Arbetets organisation och tidsförläggning har dock inte anpassats till denna verklighet.
Fortfarande har kvinnorna huvudansvaret för reproduktionen, dvs. för barn och hemarbetet, för vård och omsorger. Fortfarande värderas kvinnors arbete lägre än männens trots att det ofta är mycket tungt och krävande och helt oundgängligt för välfärden. Vi har med andra ord ett arbetsliv och en arbetsorganisation som till stora delar bygger på hur samhället var uppbyggt för en mansålder sedan.
Det andra skälet för en förkortad arbetstid är arbetslösheten. En förkortning av arbetstiden skulle bidra till att bidrag och a-kassa kunde bytas mot arbete och lön. Dagens arbetslöshet kombineras med att andra arbetar omfattande övertid. Även här är en omfördelning nödvändig.
Arbetstidsförkortning är ingen patentlösning för att bringa ned arbetslösheten. Det är inte sant att det finns en fixerad volym arbete att dela på. Däremot är det i många fall möjligt att bevara och öka sysselsättningen genom att förkorta arbetstiden, vilket har visats i konkreta fall. I många tunga och bundna arbeten inom vård och industri skulle produktiviteten höjas med kortare arbetstid. Dessutom minskar kostnader för sjukdom, arbetsskador och personalomsättning.
Vänsterpartiet har i en partimotion begärt införande av 6 timmars arbetsdag samt förslag på kraftig begränsning av övertidsuttaget.
Stödområden
När det gäller de speciella regionalpolitiska anslagen är det angeläget att dessa inte reduceras utan ökas. Länet har f.n. två kommuner, Ljusdal och Hofors, inplacerade i stödområdet. Dessutom är Ovanåker, Bollnäs, Söderhamn och Nordanstig tillfälligt inplacerade t.o.m. l993.
Med hänsyn till att problemen i dessa kommuner är ännu större i dagsläget än när beslutet togs, finns all anledning att samtliga de uppräknade kommunerna får en fortsatt inplacering i stödområdet ytterligare tre år. Starka skäl talar dessutom för att också Delsbo och Bjuråker i Hudiksvalls kommun tas med i stödområdet.
Kommunikationer
Det är av yttersta vikt att regering och riksdag presenterar helhetslösningar när det gäller infrastrukturprojekt som berör Gävleborgs län. Hittills har det anvisats medel till delprojekt. Det är nödvändigt att vissa beslut fattas så att påbörjade arbeten kan fullföljas med högsta prioritet.
De objekt det är fråga om är snabbtågssatsningen på Ostkustbanan med samplanering av ny E 4 mellan Söderhamn och Hudiksvall. Här har regeringen anvisat medel för E 4 men inte för Ostkustbanan som skall byggas samtidigt. Ett snabbt beslut om ekonomiska medel är nödvändigt för att arbetena skall komma igång i april l993 samt att Ostkustbaneprojektet skall vara klart vid utgången av l996. Vidare handlar det om investeringar i Stambanan för snabbtåg och ökad godskapacitet. För Stambanan har ett utredningsmaterial tagits fram som visar att det fullt möjligt att tillsammans med investeringarna på Ostkustbanan kunna komma ned till en restid Stockholm-- Östersund på under 4 timmar. Samtidigt kan problemen vad gäller godskapaciteten byggas bort genom investeringar mellan Ockelbo och Kilafors.
Arlandabanan
I en särskild motion tar jag upp den nordliga anknytningen.
Räta linjen
När det gäller projektet ''Räta Linjen'' så har samtliga riksdagsledamöter från Gästrikland samt en ledamot från Hälsingland inlämnat en särskild motion angående detta projekt.
Bibliotek, skolor, bilprovning m.m.
Med anledning av att indragningar sker och ytterligare sådana planeras när det gäller skolor, bibliotek m.m. så har jag i en särskild motion uppmärksammat detta.
Högskolefrågor
Jag vill också när det gäller HGS (Högskolan Gävle/Sandviken) hänvisa till särskilda motioner.
Det är viktigt att ett åtgärdsprogram nu igångsätts för Gävleborg. Jag har angett vad som bör finnas med i ett sådant program.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett åtgärdsprogram för Gävleborg.
Stockholm den 25 januari 1993 Bertil Måbrink (v)