Regionalpolitikens mål är att ge människor tillgång till arbete, service och god miljö oavsett var i landet de bor. För att åstadkomma detta behövs en aktiv regional politik och också i vissa områden regionalpolitiska insatser.
Karlskoga
Sedan stålkrisens början år 1970 har Karlskoga-- regionen tappat mer än 8.000 industriarbeten. Folkmängden i Karlskoga har minskat från 40.000 till ca 33.000 invånare.
I regionen dominerar försvarsmaterial- och annan tillverkningsindustri arbetsmarknaden. Kommunen arbetar målmedvetet för att andra företag inom t.ex. tjänstesektorn och andra framtidsinriktade branscher ska kunna etablera sig i området.
Arbetsmarknadssituationen i Karlskoga är mycket besvärlig: dels pågår kraftiga strukturrationaliseringar av försvarsindustrin dels är det en allmän lågkonjunktur. Vi anser att staten som ägare av Bofors AB har ett särskilt ansvar för Karlskogas, och även angränsande orters, utveckling. Bofors AB är dominerande på arbetsmarknaden i Karlskoga och har även stor betydelse för angränsande kommuners arbetsmarknad.
Den industrikris som nu mycket kraftigt drabbar Karlskogaområdet hotar att utarma den stora tillgång som finns på teknisk kompetens. Karlskoga är en väl utvecklad högteknologisk industriort. I Karlskoga har ca 21% av befolkningen teknisk utbildning. Riksgenomsnittet är 15%.
Ur arbetsmarknadssynpunkt är det inte tillfredsställande att vara beroende av en försvarsmaterielindustri. Vi anser därför att Karlskoga måste ges möjlighet att med hjälp av regionalpolitiska åtgärder få möjligheter att utveckla och även starta utvecklingsprojekt inom det civila området.
En viktig arbetsmarknadspolitisk åtgärd skulle också vara en förbättring av E18 mellan Karlskoga och Örebro. Genomförandet av Nobelbanan har också stor betydelse för regionens framtid, både som arbetsmarknad och som koppling till de internationella marknaderna.
Degerfors
Degerfors kommun är också en bruksort med en stor dominerande industri, Degerfors järnverk, som numera ägs av Avesta Sheffield-koncernen. Järnverket har genomgått och genomgår fortfarande strukturrationaliseringar med minskning av arbetsstyrkan som följd.
Sysselsättningsmöjligheterna för kvinnor är begränsade, som fallet är på de flesta bruksorter med en stor dominerande industri. Norsel Fabriks AB som sysselsatte ca 50 kvinnor har numera upphört med sin verksamhet. De sist varslade kvinnorna lämnade fabriken i december 1992.
Ur arbetsmarknadssynpunkt är Degerfors starkt beroende av försvarsindustrin i Karlskoga. Arbetskraftspendlingen, netto, till Karlskoga är ca 1 200 personer, varav ca 700 arbetar i försvarsindustrin. Arbetsmarknadsläget i Karlskoga berör också Degerfors i hög grad.
För att medverka till en utveckling i KarlskogaDegerforsområdet behövs också bättre kommunikationer. Den snabbtågsförbindelse som numera finns Stockholm--Karlstad--Oslo och som gör tågstopp i Degerfors, har stor betydelse för orten men behöver ytterligare utbyggnad. En satsning på upprustning av E18 mellan Karlskoga och Örebro bör påbörjas snarast.
Karlskoga och Degerfors kommuner är tillfälligt inplacerade i stödområde 2. Detta innebär att stödberättigade verksamheter kan erhålla investerings- och utvecklingsbidrag. Däremot utgår inte sysselsättningsbidrag i tillfälliga stödområden. Vi anser att Karlskoga och Degerfors kommuner bör bli permanent inplacerade i stödområde 2.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Karlskoga och Degerfors bör bli permanent inplacerade i stödområde 2.
Stockholm den 22 januari 1993 Maud Björnemalm (s) Håkan Strömberg (s) Hans Karlsson (s) Sture Ericson (s) Inger Lundberg (s)