I en internationell jämförelse kan konstateras att Sverige 1980--88 endast satsade 0,5 procent av sin bruttonationalprodukt (BNP) i genomsnitt per år på infrastrukturen. Medan OECD-länderna i genomsnitt använde 1 procent av BNP. Tyskland låg i topp med 1,4 procent.
Investeringarna här hemma har ökat till en andel av 1 procent av BNP under 1992/93. En av regeringens prioriterade strategier för tillväxt är just satsningar på infrastruktur. Regeringen talar därför om att 90-talet skall bli infrastrukturens årtionde.
Utan en väl fungerande infrastruktur skulle Sverige stanna, såväl bokstavligt som bildligt talat! Därför är det positivt att regeringen i sitt budgetförslag 1993/94 anger att utöver de ordinarie investeringarna kommer ytterligare 20 miljarder kronor att satsas på infrastrukturen. Riktlinjerna för en investeringsplanering kommer under våren i en särproposition till riksdagen.
Därför vill vi redan nu göra regeringen uppmärksam på den strategiskt viktiga roll som Skåne och södra Sverige har i perspektivet integrationen med Europa och återupprättandet av Sverige som tillväxt- och företagarnation.
Skåne och södra Sverige
En god och väl planerad utbyggnad av vägar och järnvägar i Skåne och Sydsverige kommer att ge hela Sverige en maximal effekt av övriga satsningar i infrastrukturen. En positiv inomregional utveckling och ökade möjligheter att effektivt knyta samman Skåne och södra Sverige med Själland, norra Tyskland och övriga Europa blir väsentliga resultat av sådana investeringar.
Aspekter viktiga att ta hänsyn till både då det gäller människors resande och godstrafikens transporter är framkomlighet, snabbhet och kapacitet. Detta är viktiga ingångsvärden vid prioriteringar på såväl lokal, regional som nationell nivå.
För näringslivets del öppnar sig då reella möjligheter att framgångsrikt konkurrera med de stora marknaderna i sydväst, söder och öster. Vårt lands bytesbalans kan därmed ge positiva effekter på framtida sysselsättning och fortsatt välfärd för alla svenskar.
Speciellt för Skåne är byggandet av en fast förbindelse över Öresund. Malmöhusöverenskommelsen är ett viktigt komplement för anslutningarna till den fasta förbindelsen. Diskussionerna om och kring Citytunneln måste fortsätta och projektet snarast få sin lösning.
Utöver denna grundplåt behövs ytterligare satsningar på vägar och järnvägar i Skåne.
Vägsatsningarna bör göras så att de främjar både den inomregionala och den nationella sammanlänkningen, med målet att knyta ihop Skåne som landskap och Sydsverige som en region med Öresundsbron. Ur nationell synpunkt är tillgängligheten till Europa genom de skånska hamnarna en synnerligen viktig satsning.
Då det gäller järnvägsinvesteringar har just i dagarna givits det positiva beskedet att en elektrifiering av järnvägen Malmö--Ystad kommer att realiseras.
För att dels stärka det lokala resandet och dels få upp kapacitet och snabbhet i fjärrtransporterna på järnväg är prioriteringen hög för en fortsatt utbyggnad av dubbelspår på västkustbanan, särskilt delen Helsingborg-- Landskrona--Kävlinge. Av samma skäl behövs dubbelspår också på kontinentbanan d v s Malmö--Trelleborg.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en bättre tilldelning av de regionala anslagen för infrastruktur till Skåne.
Stockholm den 21 januari 1993 Inga Berggren (m) Per Stenmarck (m) Bertil Persson (m) Jan Backman (m)