Regionalpolitiken är ett relativt nytt politikområde i Sverige. Den växte fram i mitten av 1960-talet. Missnöjet med den stora utflyttningsvågen från Norrland och storstadskoncentrationen drev fram regionalpolitiken. I grunden fanns således folkliga krav på makt och inflytande över den regionala utvecklingen. Denna folkliga opinion är fortfarande stark och då främst i utsatta orter och regioner. Man minns fortfarande arbetarnas vanmakt över att flytta, bo i husvagnar och bygga de bostäder som de sedan fick ställa sig i kö för att få till bostad.
Regionalpolitiken står nu inför en delvis ny verklighet.
Under 1980-talet har internationaliseringen av ekonomin blivit alltmer påtaglig. Höstens händelser kring Sveriges valuta och ekonomi understryker denna förändrade situation.
Samtidigt sker en internationalisering av politiken -- EES-avtalet och EG-förhandlingarna visar nu att den svenska politikens verkningsområde kan komma att inskränkas.
Den nyliberala vågen har också nått Sverige. Regeringen privatiserar och utsätter den offentliga sektorn för konkurrens. Kommuner och landsting sätter ut verksamheter på entreprenad. Medborgarna förvandlas till kunder och förlorar sin rättssäkerhet och sitt inflytande.
Sammantaget driver de här förändringarna fram en situation där medborgarna börjar tvivla på förmågan i de demokratiska institutionerna. De demokratiska institutionerna försvagas genom internationaliseringen av både ekonomin och politiken och genom privatiseringen av offentlig verksamhet.
De här spänningarna syns tydligt i skogslänen. Människorna oroas över jobb och känner otrygghet i det nya som växer fram. Vi ser här ett växande problem som behöver mötas med ett brett demokratiprogram. Detta bör utformas utifrån situationerna lokalt, regionalt, nationellt och på Europanivån. I ett sådant program behövs en aktiv regionalpolitik på samtliga nivåer.
Det finns ingen genväg förbi demokratin. Det ser vi nu i de växande reaktionerna mot den nyliberala politiken i stat och kommuner samt i en ensidigt EG-anpassad politik från regeringens sida. Regeringen har inte enbart drivit fram ett underskott i statsbudgeten. Regeringen utvecklar också ett demokratiunderskott i Sverige.
Reaktionerna i befolkningen säger oss att det finns ett stort behov av att utveckla demokratin i Sverige och då främst i tre principiellt viktiga avseenden:
1. Hur individens inflytande och bestämmande över de sociala behoven -- utbildning, boende, vård och omsorg -- kan tryggas och utvecklas lokalt och i den kommunala självstyrelsen.
2. Möjligheten att påverka de politiska besluten i stat och kommun behöver bli tydligare för medborgarna.
3. Viktigt är att ge begreppet ''medborgarnas Europa'' ett verkligt demokratiskt innehåll.
-- -- --
Det är utifrån den här situationen i ekonomin och politiken vi vill se en utvecklad regionalpolitik. Förändrad verklighet och opinionen i befolkningen kräver i sin tur förändringar i regionalpolitikens mål och medel. Under den trettioårsperiod som regionalpolitiken verkat i Sverige har också målen och medlen förändrats över tiden.
När regionalpolitiken i Sverige utformades under 1960- talet var uppgiften att både underlätta industrialiseringen och att stödja ekonomiskt svaga regioner. Under 1970-talet kom den regionala balansen att bli ett centralt regionalpolitiskt mål. Efter oljekrisen kom regionalpolitiken att mer få uppgiften att bidra till den ekonomiska tillväxten. Under 1980-talet förändrades åter innehållet i regionalpolitiken. På grund av strukturkrisen i varven, järn- och stålindustrin kom något av en regional utvecklingspolitik. T.ex. satsningar i Uddevalla och Malmö. Under senare delan av 1980-talet kom insatser i teknikcentra, satsningar på tjänsteföretag och högskoleutbildningar. Samtidigt betonades vikten av regionala och lokala insatser. De centrala insatserna tonades ned. Stödområdet blev mindre och kom att omfatta cirka 8 procent av landets befolkning. Nu har den sittande regeringen i praktiken begravt regionalpolitiken. Därtill kommer den stegrande arbetslösheten som slår särskilt hårt i skogslänen.
-- -- --
Mot den här bakgrunden föreslår vi att en parlamentarisk beredning snarast tillsätts. Beredningen bör ha två huvuduppgifter:
1. Att snabbt medverka till en koncentration på kraftfulla infrastruktursatsningar, som ger tillväxt i ekonomin och sätter folk i arbete.
2. Att formulera en aktiv regionalpolitik för 1990-talet -- nationellt och för ett Europasamarbete.
Motiv för en aktiv regionalpolitik
Sverige är en relativt sett liten nation med drygt 8,5 miljoner invånare. Men landet är stort till ytan. För att undvika stora ekonomiska skillnader och orättvisor krävs därför en nationellt utformad regionalpolitik. Engagemang och mobilisering finns lokalt och regionalt i befolkningen. Regionalpolitik förs i de flesta utvecklade länder. Huvuddragen är lika, men förtecknen varierar. Regionalpolitiken har också en relativt framskjuten plats i EG.
Vidgad industriell bas
Dagens stora budgetunderskott visar att det inte går att spara sig fram till balans. Viktigt är att vidga den industriella basen och därmed landets samlade inkomster.
Basal service för arbete och utveckling
Vägar, järnvägar, flyg, tele- och datakommunikation samt posten har utgjort grundbultarna i regionalpolitiken. Denna basala service för medborgarna och för företagen måste fördelas och styras rättvist över landet. Den högre utbildningen och forskningen likaså.
På grund av den bolagisering och marknadsorientering som nu utvecklas i de så kallade affärsdrivande verken hotas möjligheterna att bygga infrastrukturen både starkt och rättvist över landet. Missnöjet växer också ute i landet över den utveckling som nu sker. Den regionalpolitiska beredningen bör därför få i uppgift att föreslå förändringar i affärsverkens organisation så att regeringens och riksdagens demokratiska styrning blir kraftfull.
Utvecklingsstöd och riskvilligt kapital
De institutioner som finns för att förse företagen med utvecklingsstöd och riskvilligt kapital behöver också snabbt förstärkas. Här finns Norrlandsfonden, utvecklingsfonderna och ett antal investmentbolag. Den regionalpolitiska beredningen bör särskilt granska investmentbolagen. De kom till för att med riskvilligt kapital stödja företagsutveckling i Norrland. Kritik har riktats mot dessa bolag, som sägs ställa allt för stora risk- och avkastningskrav. Det skulle i så fall strida mot intentionerna i regerings- och riksdagsbesluten när de formulerades under främst senare delen av 1980-talet. Norrlandsfonden och utvecklingsfonderna bör trimmas för utvecklingsstöd och riskvilligt kapital.
De regionalpolitiska stödformerna
Lokaliseringsstöd och bidrag, stödområdesindelningen, transportstödet, länsanslagen och de övriga stödformerna bör ses över i syfte att snabbt bidra till utveckling, tillväxt, industrialisering och därmed minskad arbetslöshet.
Högre utbildning och forskning
Socialdemokratin inledde en satsning på fler högskolor och forskning utanför de traditionella universitetsorterna. I beredningens arbete bör ingå att belysa högskolans och forskningens inverkan på den regionala utvecklingen. Den inledda politiken bör fullföljas och utvecklas.
Samordnad offentlig service och statlig förvaltning
Under 1980-talet inleddes ett arbete på att samordna offentlig service i glesbygden. Detta för att kunna behålla viktig service och till en lägre kostnad jämfört med den fristående och sektoriserade organisationen. Beredningen bör studera de orter och myndigheter som samlokaliserat sina verksamheter. Beredningen bör också föreslå en generellt verkande politik för samordnad offentlig service i glesbygden.
Affärsverk och statliga myndigheter vill gärna isolerat besluta om sin lokala och regionala organisation. Beredningen bör studera hur den statliga regionala organisationen bäst skall utformas i den fortsatta regionalpolitiken, också med tanke på Europasamarbetet.
Regional statistik
Vi har i tidigare års motioner från skogslänen betonat vikten av en bättre regional statistik. Detta också med tanke på EG och Europasamarbetet. Det är inte rimligt att en enskild länsstyrelse skall tvingas beställa statistik från SCB -- i de fall EG-krav finns på att Sverige skall ha sådan regional statistik.
Det är också angeläget att beredningen synar de statistikområden som EG kräver -- om den statistiken rätt mäter de regionala förhållandena. Ett sådant område är den regionala bruttonationalprodukten.
Regionalpolitiken och EG
Inom EG intar regionalpolitiken en framträdande position. Stora geografiska områden inom medlemsländerna omfattas av stöd från EG:s regionalpolitiska målområden. Beredningen bör i ljuset av detta också se över vår svenska nationella regionalpolitiks geografiska omfattning och inriktning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en regionalpolitisk beredning.
Stockholm den 21 januari 1993 Bo Holmberg (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Mats Lindberg (s) Nils-Olof Gustafsson (s) Axel Andersson (s) Leo Persson (s) Bo Finnkvist (s)